Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Kohti taantumaa

Jaa

Tilastokeskus julkisti tänään ensimmäisen varsinaisen arvion kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen bruttokansantuotteesta. Suomen bruttokansantuote kääntyi odotetusti voimakkaaseen laskuun. Olemme menossa kohti taantumaa, summaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala. Liisa Takala

Suhteessa edelliseen neljännekseen bruttokansantuote supistui 0,9 prosenttia. Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna oltiin 1,2 prosenttia alempana kokonaistuotannon tasossa.

Appelqvistin mukaan aamun julkistus vastaa Tilastokeskuksen reilut kaksi viikkoa sitten esittämää ennakollista arviota.

”Synkeä lukema siis vahvistui tarkastuslaskennassa. Aamun julkistuksessa saatiin lisäksi tarkempia tietoja kasvun rakenteesta bruttokansantuotteen alaerien osalta”, Appelqvist sanoo.

Appelqvistin mukaan toteutuneet luvut bruttokansantuotteen kehityksestä vahvistavat tulkintaa lähestyvästä taantumasta.

”Nyt eletään aika rajua tuotannon supistumisen jaksoa, joka on vasta alussa. Myös vuositasolla ollaan reilusti pakkasella, eli saldo viimeisen vuoden jaksolta on talouskasvun osalta miinusmerkkinen. Kovin paljon ei jää tilaa jossittelulle, koska kaikki bruttokansantuotteen suurimmat alaerät supistuivat syksyllä selvällä marginaalilla”, toteaa Appelqvist.

Myös alkuvuoden lukuja tarkistettiin alaspäin, eli suhdannekuva synkistyi koko kuluvan vuoden osalta. Vielä keväällä oltiin kuitenkin loivassa kasvussa, joten suhdannetilanteen heikkeneminen on ollut rajua kesän jälkeen.

Vuoden kolmannella neljänneksellä kaikki keskeiset kysyntäerät, eli yksityinen ja julkinen kulutus, vienti sekä investoinnit, supistuivat selvästi. Vienti laski 1,8 prosenttia, yksityinen kulutus 0,6 prosenttia, julkinen kulutus 2,7 prosenttia ja investoinnit 1,5 prosenttia.

Appelqvistin mukaan pienenä valopilkkuna voi mainita sen, että investointien lasku selittyy rakentamisen toimialan vaikeuksilla.

”Sen sijaan teolliset investoinnit koneisiin ja laitteisiin olivat edelleen pienessä nousussa. Kovin paljon muuta hyvää ei aamun surkeista kasvuluvuista löydy”, Appelqvist sanoo.

Appelqvistin mukaan suhdanteen heikkeneminen on kiistaton tosiasia, jota ei pääse pakoon.

”Valitettavasti on myös jokseenkin selvää, että bruttokansantuotteen lasku tulee jatkumaan talvella. Silti varoisin myös liiallista pessimismiä, joka voi muodostua itseään toteuttavaksi ennusteeksi. Vaikka nyt on vaikeaa, ei ole mitenkään selvää, että koko ensi vuosi tulee olemaan taloudessa huono. Jos on edes vähän tuuria matkassa, niin jossain vaiheessa ensi vuonna vientikysyntä, kotimainen kulutuskysyntä ja rahapolitiikka saattavat kaikki kääntyä asentoon, joka tukee taas kasvua. Sitä ennen täytyy kuitenkin selvitä talven yli”, sanoo Appelqvist.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat ratkaisevat ilmastopolitiikan kannalta27.7.2024 06:54:00 EEST | Tiedote

Yhdysvaltain presidentinvaalit vaikuttavat ilmastoon enemmän kuin mitkään muut vaalit lähitulevaisuudessa, sillä erot ehdokkaiden välillä ovat niin suuret. Vaalit ajoittuvat kriittiseen hetkeen, sillä ilmastonmuutoksen hillintä 1,5 asteeseen edellyttää maailman päästöjen kääntämistä tiukkaan laskuun 2020-luvun aikana, arvioi Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Teppo Säkkinen kirjoituksessaan linkki.

Keskuskauppakamari: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä säilyi ennätystasolla – pienissä pörssiyhtiöissä naisten osuus nousi ensimmäisen kerran 30 prosenttiin16.7.2024 06:54:00 EEST | Tiedote

Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä on 33 prosenttia. Kuudessa pörssiyhtiössä kymmenestä hallituksen sukupuolijakauma on tasapuolinen. Jotta tasapuolinen sukupuolijakauma täyttyisi kaikissa pörssiyhtiöissä, pörssiyhtiöiden hallituksiin tarvittaisiin yhteensä noin 60 naista lisää. First North -yhtiöissä naisten osuus hallituksen jäsenistä on 25 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye