Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Selkeästi meille -hanke kannustaa kehittämään käyttäjäystävällisiä digipalveluja

Jaa

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto myöntää vuoden 2023 saavutettavuustunnustuksen Selkeästi meille -hankkeelle. Sivusto tarjoaa tietoa ja välineitä saavutettavien verkkopalvelujen tuottamiseen.

Kädet kirjoittavat tietokoneen näppäimistöllä.
Selkeästi meille -hankkeessa lisätään tietoisuutta siitä, miten verkkosivuista tehdään selkeitä ja helposti ymmärrettäviä. Kuva: Laura Oja.

Kaikki verkkopalveluja käyttävät hyötyvät sujuvaksi muotoillusta tiedosta. Varsinkin kehitysvammaiset ja vastaavaa laaja-alaista tukea tarvitsevat, maahanmuuttajat, ikääntyneet ja lapset ovat erityisiä kohderyhmiä. 

Verkkosivustot tehdään ihmisille, joten siksi kannattaa ottaa huomioon tulevien käyttäjien erilaiset toimintarajoitteet. Käyttäjillä voi olla rajoituksia näössä, kuulossa, oppimisessa tai muistamisessa. Näistä rajoitteista huolimatta heidän on selviydyttävä arjessa. 

Selkeästi meille -sivusto tarjoaa tietoa ja materiaaleja kognitiivisesti saavutettavien sähköisten palvelujen kehittämiseen ja sisällön tuottamiseen. 

Sivusto tarjoaa ohjeita digipalvelujen kehittämiseen

Selkeästi meille -sivustolla olevat tiedot ja materiaalit on kehitetty yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Hankkeessa on testattu muun muassa Kelan sivuja, selvitetty museolippujen hintoja verkkosivuilla, testattu Helsingin seudun liikenteen HSL-sovellusta sekä pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen lainaus- ja palautusautomaattien toimintaa. 

Selkeästi meille -koulutuksiin on osallistunut tuhansia verkkoviestijöitä ja digipalvelujen tekijöitä. Esimerkiksi monet hyvinvointialueet, HSL, Helsingin kaupunki, Kela, Digi- ja väestövirasto, aluehallintoviraston saavutettavuusyksikkö, valtioneuvoston kanslia ja muut ministeriöt, yritykset ja kunnat ovat käyttäneet sivustojen tietoa ja tehneet yhteistyötä Selkeästi meille -toiminnan kanssa kehittäessään verkkopalveluja ja -sivustoja. 

Hankkeen yhteydessä on kehitetty kognitiivisen saavutettavuuden arviointikriteeristö.

Tiedon saavutettavuutta turvataan lainsäädännön avulla

Suomessa on voimassa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Laki edellyttää, että muun muassa julkisin varoin tuotettavien verkkopalvelujen on oltava teknisesti saavutettavia. Laki ei määrittele riittävästi sivuston ymmärrettävyyttä ja helppokäyttöisyyttä.
 
– Helsingin vammaisneuvosto painottaa, että saavutettavuuden näkökulmasta kognitiivinen saavutettavuus on kuitenkin yhtä tärkeää kuin tekninen saavutettavuus. Tieto ei ole aidosti saavutettavaa, jos verkkopalvelussa oleva tieto ei ole ymmärrettävää, selkeää ja helposti löydettävää. Saavutettavan yhteiskunnan eteen kaikki voivat tehdä työtä. Selkeastimeille.fi -sivuston tuottamalla tiedolla sen on mahdollista toteutua, kertoo Helsingin vammaisneuvoston puheenjohtaja Sirpa Puhakka

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto myöntää vuoden 2023 saavutettavuustunnustuksen Selkeästi meille -hankkeelle

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto myöntää vuosittain esteettömyys- ja saavutettavuustunnustuksen kohteelle, joka on edistänyt vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kaupunkilaisten yhdenvertaista osallistumista ja palveluiden helppoa saavutettavuutta.

Tunnustus myönnetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestettävän, DiDa 2023 -festivaalin (Disability Day Art & Action), yhteydessä perjantaina 1. joulukuuta. Festivaalin järjestävät Kynnys ry, Tukilinja-säätiö, Kulttuuria kaikille -palvelu ja Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry. 

Tunnustuksen vastaanottavat tilaisuudessa hanketiimin edustajat. Selkeästi meille -hankkeen työntekijät ovat Kehitysvammatuki 57 ry:n hankepäällikkö Satu Timperi, saavutettavuuskoordinaattori Petra Saarinen, saavutettavuusmentori Heikki Oksanen ja viestintäkoordinaattori Mikko Apell sekä Kehitysvammaliiton hankesuunnittelija Mira Vihmo.

Sekä Selkeästi meille -hanke että verkkosivusto ovat Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliiton yhteisessä hankkeessa kehitetyt sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, Stean, avustuksella. Sivustoa hallinnoi Kehitysvammatuki 57 ry.

Sunnuntaina 3. joulukuuta vietetään kansainvälistä vammaisten päivää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sirpa Puhakka, Helsingin vammaisneuvoston puheenjohtaja, p. 045 7731 3000, s-posti: sirpa.puhakka@pp2.inet.fi

Satu Timperi, hankepäällikkö, Kehitysvammatuki 57 ry, p. 044 9013213, s-posti: satu.timperi@kvtuki57.fi

Tiina Lappalainen, asiantuntija, Helsingin kaupunki p. 09 3103 6086, s-posti: tiina.lappalainen@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Suomen startup-yhteisö kumppaneineen esittää työperäisen maahanmuuton sujuvoittamista – yhden luukun periaate ja kahden viikon palvelulupaus22.2.2024 10:00:00 EET | Kutsu

Miten edistää Suomen kilpailukykyä kansainvälisten osaajien houkuttelussa? Millainen maahantuloprosessi edesauttaisi osaavan työvoiman saamista? Suomen startup-yhteisö yhteistyössä pelialan kattojärjestö Neogames Finland ry:n, Teknologiateollisuus ry:n, Suomen Ekonomit ry:n ja Helsingin kaupungin kanssa ehdottaa tuoreessa julkaisussaan toimenpiteitä, joiden avulla työperäisen maahanmuuton prosessia suoraviivaistettaisiin ja tehostettaisiin.

C21-kaupungit vaativat tuloksia normien purkamisen ohjelmasta22.2.2024 09:30:00 EET | Tiedote

Valtionvarainministeriön normien purkamisen ja keventämisen ohjelman puitteissa on viime syksystä lähtien kerätty ehdotuksia siitä, missä tehtävissä ja palveluissa kunnille voitaisiin antaa enemmän vapautta ja harkintavaltaa keventämällä yksityiskohtaista sääntelyä tai uudistamalla muuten kuntia koskevaa sääntelyä. Suomen 21 suurinta kaupunkia odottavat ohjelmalta konkreettisia tuloksia ja aitoa sääntelyn kevenemistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye