Museokeskus Taika

Hyvinkään museokeskus Taikan näyttelyissä ensi vuonna urheilun hurmosta, vanhoja karttoja ja nykytaiteen huippunimiä

Jaa

Hyvinkään museokeskus Taika rikkoi kaikkien aikojen kävijäennätyksensä marraskuun 2023 alussa. Loppuvuosi kartutetaan ennätystä ja suunnitellaan tulevaa. Tammikuun ajan museokeskus on suljettu näyttelynvaihdon vuoksi, mutta uudet näyttelyt avautuvat helmikuun alussa. 

Hyvinkään museokeskus Taika rikkoi kaikkien aikojen kävijäennätyksensä marraskuun 2023 alussa. Loppuvuosi kartutetaan ennätystä ja suunnitellaan tulevaa. Tammikuun ajan museokeskus on suljettu näyttelynvaihdon vuoksi, mutta uudet näyttelyt avautuvat helmikuun alussa.

- Tosi mahtavaa, että olemme onnistuneet tarjoamaan museokävijöille mielenkiintoisia näyttelyitä ja tapahtumia. Pyrimme ensi vuonna siihen, että kaikki meillä nyt vierailleet tulisivat uudelleen, ja saisimme tavoitettua uusiakin yleisöjä, museokeskuksen johtaja Tuomas Ravea kertoo.

Helmikuun alussa avautuva näyttely Hurmos - Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa sukeltaa kaupungin maineikkaaseen urheilu- ja liikuntahistoriaan. Esille pääsevät niin seurat, olympiamitalistit, harrastajat kuin taustalla tärkeää työtä tekevät puurtajatkin. Näyttely on Hyvinkään kaupunginmuseon ja Hyvinkään liikuntapalveluiden yhdessä toteuttama. Se on auki koko vuoden 2023.

Toinen uusista näyttelyistä on Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja, joka yhdistää 1500–1600-luvun karttoja nykytaideteoksiin. Yllätyksellinen ja inspiroiva näyttely tuo maailman museosaliin. Vanhat kartat 1500–1600-luvulta yhdistyvät siinä Petri Ala-Maunuksen, Pilvi Ojalan ja Mikael Pohjolan taiteeseen. Kartoista, löytöretkistä sekä maailman kuvaamisen ja järjestämisen tavoista ammentavat nykytaideteokset vievät museokävijän matkalle maailman merille ja kartoittamattomiin maisemiin.

Kun karttanäyttely päättyy, avautuu sen tilalle kesäksi Ars Fennica -palkitun kuvataiteilija Heli Hiltusen näyttely Sydämen oppivuodet. Hiltunen käyttää työskentelyssään valokuvaa, maalausta, kuvakollaaseja sekä eri tavoin käsiteltyjä tekstinpätkiä. Näyttelyssään Hiltunen palaa lapsuutensa maisemiin, tutuille pihoille ja seurantalon näyttämönkulisseihin. Hänen taiteensa käsitteleekin usein muistia, aikaa ja muistoja.

Vuoden viimeinen näyttely on Petri Eskelisen, Antti Laitisen, Juhana Moisanderin ja Taneli Rautiaisen yhteisnäyttely Ääri, jossa tutkaillaan luontoa ja sen ääri-ilmiöitä. Näyttelyn teokset liittyvät pitkälti hetkiin tai kokemuksiin, joiden aikana luonto muuttuu tutusta ja turvallisesta uhkaavaksi tai jopa pelottavaksi. Ne tutkivat luonnon ääri-ilmiöitä edeltäviä hetkiä, jolloin aistimme kasvavan jännityksen, mutta emme vielä tiedä, mitä on tulossa.

Taikassa on koko vuoden ajan esillä myös taidemuseon kokoelmanäyttely Taidelabra.

Hurmos - Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa
4.2.2024–12.1.2025

Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja
Petri Ala-Maunus, Pilvi Ojala ja Mikael Pohjola
4.2. –19.5.2024

Heli Hiltunen
Sydämen oppivuodet
6.6. –1.9.2024

Ääri
Petri Eskelinen, Antti Laitinen, Juhana Moisander ja Taneli Rautiainen
19.9.2024–12.1.2025

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa Mikael Pohjolan puinen laivaveistos
Mikael Pohjola: Suunta kohti aamua, 2016.
Lataa
Heli Hiltunen: Sanoissa oli vielä heidän äänensä (epitafeja), 2020.
Heli Hiltunen: Sanoissa oli vielä heidän äänensä (epitafeja), 2020.
Lataa
Petri Eskelinen: Kädet, 2023.
Petri Eskelinen: Kädet, 2023.
Lataa
Viestijuoksijoita Hyvinkään urheilukentällä. Kuvaaja: Voitto Kivi, Hyvinkään kaupunginmuseon kuvakokoelmat
Viestijuoksijoita Hyvinkään urheilukentällä. Kuvaaja: Voitto Kivi, Hyvinkään kaupunginmuseon kuvakokoelmat
Lataa
Petri Ala-Maunus: Free Waters, 2023.
Petri Ala-Maunus: Free Waters, 2023.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokeskus Taika

Hyvinkään taidemuseon uusi näyttely esittelee taiteilijatalo Solbon, jonka vaikutus perinteikkään kuvataidekaupungin elämään on aina ollut merkittävä25.5.2023 11:44:59 EEST | Tiedote

Taiteilijat ovat aina tulleet Hyvinkäälle hyvien työtilojen perässä. Jalmari Ruokokosken ja Tyko Sallisen ateljeetalot Humala ja Krapula todistavat sen. Myös Helene Schjerfbeck löysi aikanaan Hyvinkäältä tilaa elää ja työskennellä. Myöhemmin Solbon nimellä tunnettu taiteilijatalo otti suojiinsa työhönsä intohimoisesti suhtautuvia taiteilijoita, jotka muokkasivat osaltaan kaupungin kulttuurielämää.

Hyvinkään museokeskus Taikan tulevissa näyttelyissä tutustutaan 1900-luvun alun paremman väen suosimaan lepopaikkaan ja sukelletaan käsitteelliselle torille kuvataiteilija Anu Tuomisen matkassa26.1.2023 14:55:48 EET | Tiedote

Museokeskus Taikan näyttelykevään avaa Hyvinkään taidemuseon puolella Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saaneen kuvataiteilija Anu Tuomisen Tori-näyttely. Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely Mäntymetsän katveessa – Hyvinkään parantola 1896–1939 kertoo puolestaan Hyvinkään kuuluisan parantolan tarinan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye