Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomi varovaisen toiveikas Työvoimabarometrissa

Jaa

Talouden suunta taantumaan näkyy Keski-Suomessa jo lomautusten määrän nousuna, mutta varovaista toiveikkuutta taloustilanteen kohenemisestakin on. Näkymiä ennakoitiin alueellisesti osana työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemaa Työvoimabarometria 2023. Lyhyen aikavälin ennakointi koskee esimerkiksi työpaikkojen määrän ja työttömyyden kehittymistä.

Rakennustyömaa.
Kuva: Canva

Mikäli talouden suunta ei muutu positiivisemmaksi, työttömyyden arvioidaan lähtevän kasvuun. Keski-Suomen alueellisessa koonnissa todetaan, että työvoiman osaamisesta ja saatavuudesta on kuitenkin huolehdittava, vaikka taloustilanne huononisikin.

Työvoimabarometrin mukaan keskisuomalaisten yritysten toimintaa rajoittaa tällä hetkellä eniten riittämätön kysyntä, raaka-aineiden ja komponenttien hinnannousu sekä pula ammattitaitoisesta työvoimasta.

Huomionarvoista on myös, että TKI-panostus (tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta) on Keski-Suomessa alhainen. Alueelliset toimijat toteavatkin, että siihen ja yhteistyöhön tulee panostaa entistäkin vahvemmin. Ilahduttavaa kuitenkin on, että myös pk-yrityksissä on TKI-toimintaa koko ajan.

Äänekosken seutu valopilkkuna

Työmarkkinoilla on meneillään rakenteellisia muutoksia. Näitä ovat esimerkiksi nuorten suhde työhön, työolojen merkityksen korostuminen, eläköitymisen vaikutukset, työn aika- ja paikkariippumattomuus sekä digitalisaatio. Keski-Suomessa huolena on muuta maata isompi määrä työkykyisyysongelmia. Jotta työvoimaa saadaan ja osaaminen on ajantasaista, tarvitaan erilaisia ja joustavia työn tekemisen tapoja.

Äänekosken seudun näkymät ovat barometrin mukaan positiiviset. Merkittävänä tekijänä tähän on suurin toimiala teknologiateollisuus ja palvelut. Prosessiteollisuus ja tuotanto -toimialalla pakkausmateriaalien heikko kysyntä on aiheuttanut poikkeuksellisen paljon lomautuksia, mutta Äänekoskella uskotaan tulevaisuuteen: uusia osaajia alalle aletaan kouluttaa oppisopimuksella.

Haasteena Keski-Suomessa on, että työvoima hakeutuu Jyväskylään tai aivan sen lähiympäristöön. Mitä kauemmas Jyväskylästä mennään, sitä enemmän on työvoimapulaa.

Työvoimabarometri korvaa aiemman Ammattibarometrin

Uusi Työvoimabarometri korvaa syksystä 2023 alkaen TE-toimistojen aiemmin toteuttaman Ammattibarometrin lyhyen aikavälin ennakoinnissa. Katsaus julkaistaan kerran vuodessa, ja siinä tarkastellaan aiemman työvoimatarpeen lisäksi myös osaamistarpeita. Palvelu tukee yhteiskunnan eri toimijoita päätöksenteossa.

Ensimmäisessä julkaisussa painopisteenä olivat sosiaali-, terveys ja hyvinvointi -toimiala sekä teknologiateollisuus ja palvelut -toimiala. Valtakunnallisesti keskeinen havainto oli, että suurin osa Suomesta kärsii kohtaanto-ongelmasta eli työnhakijat ja heidän osaamisensa sekä työpaikat eivät kohtaa.

Alueellisesta työvoimabarometrityöstä Keski-Suomessa vastaa Keski-Suomen ELY-keskus, ja työhön osallistuu laaja joukko sidosryhmiä. Ennakointityössä todettiinkin, että Keski-Suomessa tarvitaan paitsi uutta osaamista myös vahvaa yhteistyötä.

Koko barometri työ- ja elinkeinoministeriön sivustolla:

Työvoimabarometri (tyovoimabarometri.fi) 
Työvoimabarometri - Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu (tem.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja Pudas, yksikön päällikkö, Keski-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 024 586
Marianna Raivio, erityisasiantuntija, Keski-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 024 591

sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Lumet painavat hallien kattoja – lumi painaa nyt Keski-Suomen alueella tavanomaista enemmän20.2.2024 09:37:28 EET | Tiedote

Lumen vesiarvo (lumen paino) on Keski-Suomen alueella tavanomaista suurempi. Siksi nyt onkin viimeistään sopiva aika poistaa lumet suurten hallien, maneesien ja erityisesti kuplahallien katoilta, jos sitä on sinne päässyt kertymään. Nyrkkisääntönä on, että 50 cm lumikerros hallien katoilla ja 20 cm kuplahallien katoilla saattaa aiheuttaa sortumavaaran. Sortumavaaraan riittää, että tämä määrä lunta on kasaantunut, vaikka vain johonkin osaan kattoa.

Keski-Suomeen vajaa 600 hehtaaria uusia suojelualueita v.202312.2.2024 10:10:10 EET | Tiedote

Viime vuonna Keski-Suomessa suojeltiin metsänomistajien vapaaehtoisuuteen perustuvassa METSO-ohjelmassa noin 204 hehtaaria luonnonsuojelullisesti arvokkaita metsäalueita. Lisäksi Helmi-elinympäristöohjelman avulla suojeltiin noin 344 hehtaaria pääosin suoalueita, jotka kuuluvat Keski-Suomen maakuntakaavan suojeluvaraus- ja soidensuojelun täydennysehdotuksen rajauksiin. Lisäksi suojeltiin noin 20 hehtaaria Natura 2000 -verkoston kohteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye