Jyväskylän yliopisto tiivistää yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa palkkaamalla yhteisiä tohtorikoulutettavia tulevaisuuden osaamistarpeisiin
Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom, Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat aloittaneet yhteistyön tohtorikoulutuksessa. Tavoitteena on yhteistuumin palkata yhteensä kuusi yhteistä tohtorikoulutettavaa yhteiskunnan, kiertotalouden ja yritysten luontojalanjäljen laskennan osaamistarpeeseen.

Jyväskylän yliopisto päätti vuonna 2022 panostaa profiloituakseen planetaarisen hyvinvoinnin tutkimuksessa. Planetaarinen hyvinvointi on hyvinvointiajattelua laajentava näkökulma, joka kunnioittaa koko elonkirjon mahdollisuuksia hyvinvointiin. Planetaarisen hyvinvoinnin keskiössä on luonnonjärjestelmien eli ekosysteemien toiminnallinen eheys, joka mahdollistaa ihmisen tarpeiden tyydyttämisen ja muiden eliöiden lajityypillisen elämän nyt ja tulevaisuudessa.
- Yliopiston kaikkien tiedekuntien yhteinen Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom kokoaa yhteen kestävyysmurrostutkimuksen erityisosaajat etenkin luonnontieteiden, yhteiskuntatieteiden sekä yritysten ympäristöjohtamisen aloilta ja on muodostanut ylitiedekuntaisen planetaarisen hyvinvoinnin profiloitumisalueen helpottamaan yhteiskunnassa väistämätöntä kestävyysmurrosta, selventää ekologian professori, JYU.Wisdom resurssiviisausyhteisön johtaja Janne Kotiaho. Panostuksen taustalla on ymmärrys siitä, että asteittain, mutta etenevien ympäristökriisien ratkaiseminen ei ole mahdollista ilman tieteidenvälistä huippuosaamista ja yhteistä ongelmanratkaisutyötä, jatkaa Kotiaho.
Strateginen kumppanuus
Jyväskylän yliopisto on tehnyt Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kanssa tutkimusyhteistyötä kestävyysteemojen parissa jo useiden vuosien ajan. Tavoitteena on yhdessä tunnistaa vaikuttavia toimenpiteitä oikeudenmukaisen kestävyysmurroksen helpottamiseksi ja luonnonvarojen käytön kestävyyden turvaamiseksi.
- Jokaisen kolmen organisaation tutkimus ja osaaminen tukevat kestävän kehityksen tavoitteita. Tunnistimme kaikille tärkeäksi asiaksi vastata tulevaisuuden osaamistarpeeseen yhteiskunnassa ja nyt tämä konkretisoituu tavoitteenamme palkata yhteensä kuusi yhteistä tohtorikoulutettavaa. Tohtorikoulutettavat tullaan palkkaamaan kiertotalouden ja yritysten luontojalanjäljen laskennan aloille, selventää Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani, Syken neuvottelukunnan puheenjohtaja ja JYU.Wisdomin hallintoneuvoston puheenjohtaja Mikko Mönkkönen.
Osaajia yhteiskunnan tarpeisiin
Vihreä siirtymä kohti hiilineutraaliutta, kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuuden vaalimista on omaksuttu nopeasti politiikkatavoitteeksi sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Lukella, Sykellä ja Jyväskylän yliopistolla on yhteinen käsitys siitä, miten osaamisella voidaan edistää yhteiskunnan ja talouden muutosta kohti vihreää siirtymää.
- Olemme tunnistaneet, että liiketoiminnalle tärkeimpiä osaamistarpeita lähivuosina ovat vähähiilisyyden ohella kiertotalous sekä luonnon ja talouden välinen suhde. Jotta näihin yhteiskunnan ja elinkeinoelämän osaajatarpeisiin voidaan vastata, on tärkeää panostaa koulutukseen, toteaa Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman.
Organisaatioiden luontojalanjäljen laskenta
Ensimmäisiä yhteisiä väitöskirjatutkijoita rekrytoidaan parhaillaan taloudellisten sijoitusten luontojalanjäljen laskennan kehittämiseen sekä kulutuksen ja tuotannon luontojalanjäljen ja luontokädenjäljen mittareiden tutkimiseen.
- Hiilijalanjälkeä käytetään jo yleisesti organisaatioissa ilmastohaittojen arviointiin, mutta vastaavanlaiset työkalut luontojalanjäljen eli luontohaittojen arviointiin ovat harvassa. Jotta organisaatiot voivat kehittää tehokkaita strategioita ja toimenpiteitä luontojalanjäljen pienentämiseen, niiden pitää tietää, mitkä toiminnot aiheuttavat merkittävimmän luontojalanjäljen ja kuinka suuri luontojalanjälki kokonaisuudessaan on, kertoo Kotiaho, joka toimii myös yhtenä yhteistutkimushankkeiden ohjaajana, johon tohtorikoulutettavat tullaan palkkaamaan.
Vaikka joitain työkaluja luontojalanjäljen laskentaan on olemassa, eivät ne ole laajasti käytössä. Luken kanssa toteutettavan hankkeen tavoitteena on lisätä kyvykkyyttä Suomessa ja kansainvälisesti sijoitusten luontojalanjäljen laskentaan. Luontojalanjälkiyhteistyötä aloitetaan myös ekosysteemitilinpitoa ja luontotiedon seurantoja laajasti kehittävän Syken kanssa.
- Väitöskirjatutkijan tehtävänä on selvittää kuinka yrityksen tai muun organisaation sijoitussalkun luontojalanjälki voidaan määrällisesti arvioida ja käytännössä pilotoida laskentaa yritysyhteistyökumppanin kanssa, sanoo Luonnonvarakeskuksen biotalous- ja ympäristö- yksikönjohtaja Jani Lehto.
Arvometallien riittävyyden varmistaminen
Kiertotalouden alalla parhaillaan yhteistyötä tehdään Syken kanssa Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa, jossa kehitetään uusia teknisiä ratkaisuja uusien vähähiilisten liikkumismuotojen kiertotaloutta tutkimalla sähköpotkulautojen ja -pyörien arvometallien talteen ottoa ja kiertoon saamista.
- Kiertotalouden ratkaisut ja materiaalien kierrätys tulevat olemaan olennaisessa asemassa vihreän siirtymän toteuttamiselle. Sivuvirroissa ja käytetyissä tuotteissa oleva raaka-ainepotentiaali on edelleenkin suurilta osin hyödyntämättä, vaikka vaadittavaa teknologiaa on jo olemassa. Yritysten ja tutkimuslaitosten välinen yhteistyö sekä kiertotalouden osaajien koulutus ovat avainasemassa, jotta innovatiiviset ja kestävät ratkaisut saadaan käyttöön, kertoo Jyväskylän yliopiston kiertotalouden professori Ari Väisänen.
Lisätietoa:
-
Työpaikkailmoitus (3-5 väitöskirjatutkijaa, luontojalanjäljen arvioinnin kehittämiseen): https://ats.talentadore.com/apply/3-5-doctoral-researchers-biodiversity-footprint-assessment/Zz3eK9?lang=fi
Yhteyshenkilöt
Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Mikko Mönkkönen, mikko.monkkonen@jyu.fi, 050 441 3682
Ekologian professori Janne Kotiaho, janne.kotiaho@jyu.fi, 050 594 6881
Professori Ari Väisänen, ari.o.vaisanen@jyu.fi, 040 805 3719
Luonnonvarakeskus (Luke), biotalous- ja ympäristö -yksikön johtaja Jani Lehto, jani.lehto@luke.fi, 029 532 2370
Suomen ympäristökeskus (Syke), tutkimusjohtaja Eeva Primmer, eeva.primmer@syke.fi, 029 525 1521
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Sivistys puhututtaa Jyväskylän Kesässä – puheohjelma on julkaistu7.5.2025 08:37:38 EEST | Tiedote
Vuonna 2025, Jyväskylän Kesän 70-vuotisjuhlavuonna, teemana on sivistys. Tämän vuoden puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä polarisoituvaa ja polarisoitunutta sivistystä, sivistyneen keskustelun tuomaa vapautta ja vastuuta, ylikuluttamisen syitä ja seurauksia, sekä Suomen sivistyspääoman tilannetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme