Kiinteistöliitto

Kiinteistöliitto esittää lisäaikaa osakeluetteloiden maksuttomalle siirrolle

Jaa

Asunto-osakkeiden sähköistämiseen liittyvä määräaika umpeutuu vuoden lopussa, jolloin asunto-osakeyhtiöiden osakeluetteloiden tulisi olla siirrettynä Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Määräajan umpeutuessa osakeluettelon siirron on kaavailtu muuttuvan maksulliseksi.

Asunto-osakeyhtiöistä hiukan alle 80 prosenttia on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään. Siirrot oli alun perin määrä aloittaa vuonna 2019, mutta Maanmittauslaitos sai toteutettua siirrossa tarvittavat tietojärjestelmät kolme vuotta myöhässä. Tästä johtuen automatisoitu osakeluetteloiden siirto päästiin käynnistämään vasta syksyllä 2022 eli pahasti myöhässä. Kiinteistöliitto pitää kohtuullisena, että asunto-osakeyhtiöille annetaan puoli vuotta lisäaikaa huolehtia siirrosta ilman valtiolle perittävää siirtomaksua.

Eniten osakeluetteloiden siirtoja on tekemättä pienillä, enintään kymmenen huoneiston taloyhtiöillä, joita puuttuu huoneistotietojärjestelmästä vielä 12 000.

”Pienistä taloyhtiöistä moni toimii ilman ammatti-isännöitsijää, jolloin taloyhtiön hallitus joutuu huolehtimaan osakeluettelon siirrosta itse. Lisäksi siirrolle vuodenvaihteen jälkeen kaavailtu 101 euron maksu on pienelle taloyhtiölle tuntuva kulu”, sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Kiinteistöliiton jäsenyhdistykset edistämään taloyhtiöiden ikä- ja muistiystävällisyyttä22.12.2023 08:57:49 EET | Tiedote

Suomalaisissa asunto-osakeyhtiöissä asuu yhä iäkkäämpää väkeä, jolloin ikääntymiseen liittyvät asumisen kysymykset haastavat yhä enemmän myös taloyhtiöitä. Kiinteistöliiton alueelliset jäsenyhdistykset käynnistävät hankkeen, jonka päätavoitteena on kehittää taloyhtiöitä ikä- ja muistiystävällisiksi sekä jakaa aiheeseen liittyvää tietoa. Hanketta rahoittavat ympäristöministeriö ja Kiinteistöliiton jäsenyhdistykset. Hankkeen päävastuullisena toteuttajana toimii Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye