Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lounais-Suomen aluehallintovirasto käynnisti energiahuoltoon liittyvän valmiusharjoituksensa

Jaa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto käynnisti alueensa kunnille ja hyvinvointialueille suunnatun LOUNAIS24-valmiusharjoituksen. Harjoituksen teema on pitkäkestoinen sähkönjakelun häiriö. Tavoitteena on testata laadittuja valmiussuunnitelmia sekä kehittää osallistujaorganisaatioiden ja maakuntien valmiutta ja yhteistoimintaa häiriö- ja poikkeustilanteissa.

Harjoitus on suunnattu ensisijaisesti Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen kunnille ja hyvinvointialueille. Siihen osallistuu myös viranomaisia, järjestöjä ja huoltovarmuuskriittisiä yrityksiä. Osallistujille tarjotaan mahdollisuus harjoitella häiriötilanteen arviointia, tilannekuvan muodostamista, valmiussuunnitelmien toimeenpanoa, johtamista, yhteistoimintaa ja viestintää.

Valmiusharjoituksessa simuloidaan häiriötilannetta, eli se järjestetään niin sanottuna pöytäpelinä, ei toiminnallisena harjoituksena. Annetun skenaarion – sähkönjakelun häiriön – ympärille suunnitellaan tehtäviä, joita osallistujaorganisaatiot ratkovat omilla toimipaikoillaan ja yhteisellä virtuaalisella harjoitusalustalla.

Harjoituksen teema koskettaa koko yhteiskuntaa

-Sähkönjakelun häiriöihin ryhdyttiin Suomessa varautumaan toden teolla jo viime talvena ja aihe on edelleen ajankohtainen. Sähkön saatavuuden laaja ja varsinkin pitkäkestoinen häiriötilanne aiheuttaisi todella isoja paineita nyky-yhteiskuntaan, alkaen lämmityksestä ja valaistuksesta tiedonvälitykseen ja jätevesien käsittelyyn, selventää pelastusylitarkastaja Sami Iso-Lauri Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

-Haluamme tällä harjoituksella vahvistaa kuntien, hyvinvointialueiden, yritysten ja järjestöjen omaa toimintavalmiutta, sekä aivan erityisesti terästää niiden ja viranomaisten välistä yhteistoimintaa. Viemme siis laaditut ja päivitetyt varautumissuunnitelmat kovaan käytännön testiin, jotta seuraavat kehityskohteet löytyvät.

Valmiusharjoitus koostuu valmistelevista seminaareista, päävaiheesta ja palautetilaisuudesta. Ensimmäisessä seminaarissa 30.11.2023 esiteltiin harjoituskokonaisuus, eli harjoituksen tavoitteet, teema ja rakenne sekä kerrataan varautumisen periaatteet. Lähes vuoden pituinen harjoitus huipentuu kaksipäiväiseen päävaiheeseen syys-lokakuussa 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye