Ilmatieteen laitos

Syksy päättyi marraskuussa runsaslumisena

Jaa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuun keskilämpötila oli suurimmassa osassa maata hieman tavanomaista kylmempi. Lapissa marraskuu oli paikoin harvinaisen kylmä.

Marraskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin +2 asteesta, Keski- ja Pohjois-Lapin -12 asteeseen. Keskilämpötila oli enimmäkseen 1,5–3,5 vertailukauden 1991–2020 keskiarvon alapuolella, Lapissa keskilämpötila oli pääosin 3–5,5 astetta keskiarvon alapuolella.

Kuukauden ylin lämpötila, 10,2 astetta, mitattiin Porvoon Kalbådagrundissa marraskuun 1. päivänä. Kuukauden alin lämpötila, -34,6 astetta, mitattiin puolestaan kuun 27. päivänä Savukosken Tulppiossa.

Marraskuu oli runsasluminen

Marraskuun sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin tavanomainen tai hieman tavanomaista suurempi. Maan pohjoisosassa marraskuun sademäärä oli pääosin tavanomaista pienempi, sademäärät jäivät etenkin idässä paikoin harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen pieniksi.

Marraskuun suurin sademäärä oli alustavien tietojen mukaan Jomalan Jomalabyn 114,6 millimetriä. Vähiten satoi Sallan Naruskan havaintoasemalla, 10,7 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä, 28,3 millimetriä, mitattiin Kemiönsaaren havaintoasemalla marraskuun 22. päivänä.

Marraskuun päättyessä lunta oli maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 15–25 senttimetriä ja maan pohjoisosassa 25–50 senttimetriä. Lunta oli monin paikoin ajankohtaan nähden harvinaisen paljon, paikoin jopa poikkeuksellisen paljon.

Auringonpaistetunteja kertyi koko maassa tavanomaista vähemmän, maan eteläosassa paikoin poikkeuksellisen vähän.

Alkusyksyn lämpö vaihtui kipakoihin pakkasiin

Koko syksyn eli syys-marraskuun keskilämpötila vaihteli Lapin Käsivarren noin -3 asteesta lounaissaariston noin +8 asteeseen. Syksy oli suurimmassa osassa maata 0–1,5 astetta tavanomaista kylmempi, vain maan eteläosassa oli paikoin hieman keskimääräistä lämpimämpää. Lämpötilojensa puolesta vastaavanlaisia syksyjä koetaan useamman kerran vuosikymmenessä.

Syksyn ylin lämpötila, 24,1 astetta, mitattiin Kouvolan Utissa 12. syyskuuta. Alin lämpötila, -34,6 astetta, mitattiin Savukosken Tulppiossa 27. marraskuuta.

Syksyn sademäärät olivat suurimmassa osassa maata keskimääräistä suuremmat, paikoin jopa harvinaisen suuria. Maan itäosassa, Satakunnassa sekä Oulun seudulla sademäärät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria.

Alustavien tietojen mukaan eniten sadetta kertyi Puolangan Paljakan havaintoasemalla, missä syys-marraskuun sademäärä oli 324,2 millimetriä. Vähiten sadetta kertyi Enontekiöllä Kilpisjärven kyläkeskuksen havaintoasemalla, 90,0 millimetriä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).

Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye