Kirkon alan palkkoja nostetaan – neuvottelutulos on hyväksytty
Ammattiliitto Jyty ja muut kirkon virka- ja työehtosopimuksen sopijaosapuolet ovat hyväksyneet kirkon palkankorotuksista saavutetun neuvottelutuloksen.
Neuvottelut kirkon palkkakilpailukyvystä ja palkkojen jälkeenjääneisyydestä alkoivat kesälomien jälkeen ja neuvottelutulos saavutettiin lopulta 29.11.2023. Neuvotteluja edelsi sopimusosapuolten välinen pitkäjänteinen selvitystyö.
– Saavutettu ratkaisu on pitkän työn tulos ja merkittävä askel oikeaan suuntaan kirkon palkkakilpailukyvyssä. Olemme tyytyväisiä siitä, että kirkko on työnantajana tunnistanut palkkojen jälkeenjääneisyyden ongelman ja pyrkinyt parantamaan palkkakilpailukykyä, sanoo Jytyn neuvottelijana toiminut työmarkkinajuristi Anne Sarvi.
– Tulos ei olisi ollut mahdollinen ilman sopimusosapuolten välistä rakentavaa yhteistyötä. Aika näyttää millainen vaikutus ratkaisulla on kirkon palkkakilpailukykyyn ja rekrytointihaasteisiin, Sarvi jatkaa.
Suurin korotus on kohdennettu niihin hinnoittelutunnuksiin (401–603), joissa on eniten haasteita henkilöstön rekrytoinnissa. Tällaisia ammattiryhmiä ovat esimerkiksi hallinto- ja sihteerityön, lapsi- ja nuorisotyön, IT-alan ja viestintäalan tehtävät. Näissä ryhmissä palkat ovat jääneet eniten jälkeen verrattuna muihin sektoreihin.
Palkkoja korotetaan jo aikaisemmin sovitusti 2,5 %:n yleiskorotuksella kaikissa käytössä olevissa palkkausjärjestelmissä 1.2.2024 lukien. Lisäksi yleisen palkkausjärjestelmän kokemuslisätaulukkoa korotetaan 3,0 %.
Palkankorotukset 1.9.2024
Yleisessä palkkausjärjestelmässä vaativuusryhmissä 201–303 ja 701–704 toteutetaan 0,5 %:n yleiskorotus. Vaativuusryhmissä 401–603 toteutetaan 3,0 %:n yleiskorotus.
Myös tuntipalkkajärjestelmässä ja johdon palkkausjärjestelmässä toteutetaan 3,0 %:n yleiskorotus.
Paikallinen järjestelyerä 1.10.2024
Yleisen palkkausjärjestelmän piirissä olevien viranhaltijoiden ja kuukausipalkkaisten työntekijöiden peruspalkkasummasta 0,5 % käytetään peruspalkkojen tarkistuksiin 1.10.2024 lukien.
Järjestelyerä lasketaan yleisen palkkausjärjestelmän peruspalkkojen toteutuneesta vuoden 2023 palkkasummasta. Sopijaosapuolet antavat yleiskirjeessä 1.2.2024 mennessä yhteisen ohjeistuksen järjestelyerän suuruuden laskemisesta ja neuvotteluprosessista seurakunnassa.
Henkilöstön edustajien etuudet
Pääluottamusmiehelle, muulle luottamusmiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle maksettavaa korvausta korotetaan 1.2.2024 lukien 3,0 %.
Työsuojeluvaltuutetulle maksettavasta korvaustaulukosta poistetaan alin korvausluokka. Uusi työsuojeluvaltuutetun korvausta koskeva taulukko tulee voimaan 1.2.2024.
Liitteet
Hyväksytty allekirjoituspöytäkirja
Liite 1: Euromääräiset palkat, palkkiot ja korvaukset 2024
Lisätietoja
Työmarkkinajuristi Anne Sarvi, puh. 020 789 3713, anne.sarvi@jytyliitto.fi
Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Jyty ry
Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?3.12.2024 14:12:56 EET | Tiedote
Hallituksen esitys ns. vientimallista on tänään ja huomenna 3.–4. joulukuuta eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Työntekijäjärjestöt, erityisesti naisvaltaisten alojen liitot, vastustavat mallia kiivaasti. Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima perustelee, mihin liittojen kriittinen näkemys perustuu.
Jyty HUSin yt-tuloksesta: Tukipalveluihin kohdistuvat säästöt heikentävät potilashuollon laatua ja turvallisuutta28.11.2024 10:39:32 EET | Tiedote
HUSin päätös leikata tukipalveluista vaarantaa moniammatillisen hoivaketjun ja viime kädessä potilasturvallisuuden, arvioi Ammattiliitto Jyty HUSin yhteistoimintaneuvottelujen lopputulosta.
Ammattiliitto Jyty valitsi Jonna Voiman puheenjohtajaksi jatkokaudelle27.11.2024 14:52:09 EET | Tiedote
Voima ennustaa vientimallilain tuovan neuvottelukierrokseen jännitteitä.
Ammattiliitto Jytyn Jonna Voima vientimalliesityksestä: ”Toivomme, että kansanedustajat ymmärtävät, mikä on suomalaisen yhteiskunnan etu”3.10.2024 15:15:22 EEST | Tiedote
Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima on erittäin pettynyt hallituksen päätökseen viedä esitys vientimallilaista eduskunnan käsittelyyn. Vientimalli vaikeuttaa huomattavasti palkkatasa-arvon edistämistä työehtosopimusten avulla.
Hallituksen on turvattava työllisyyspalveluiden rahoitus kunnille täysimääräisesti2.9.2024 09:16:47 EEST | Tiedote
Työllisyyspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien ja niiden muodostaminen yhteistoiminta-alueiden vastuulle vuoden 2025 alusta, jolloin noin 4000 työntekijää siirtyy valtiolta kuntien palvelukseen. Ammattiliitto Jyty on erittäin huolissaan työllisyyspalveluiden rahoituksen riittävyydestä ja vaatii hallitukselta päätöksiä kuntien rahoituksen turvaamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme