Etelä-Savon ELY-keskus

Voikosken tulvaluukkuja avataan edelleen Juolasveden ja Sarkaveden vedenpintojen alentamiseksi

Jaa

Juolasveden ja Sarkaveden pinnan nousu Mäntyharjulla ja Kouvolassa on hidastunut ja kääntymässä laskuun. Tulvaluukkujen avaaminen edelleen tehostaa vedenkorkeuden laskua lähipäivinä.

Virtaileva patoallas, jossa vesi on vapaana, vaikka ympäristö on jäinen ja luminen.
Talvinen patoallas

Aiemmin tällä viikolla havaittiin vaurio järviä säännöstelevän Voikosken voimalaitoksen tulvaluukuissa, joka nosti Juolasveden ja Sarkaveden vedenpintoja suunnittelemattomasti. Vedenpinta on tällä hetkellä yhdeksän senttiä yli säännöstelyluvassa määrätyn ylärajan. Vedenpinta vesistöissä ei ole ollut näin korkealla aiemmin nykyisen säännöstelyluvan aikana eli vuodesta 1997 alkaen.

Voikosken voimalaitoksella pienempi tulvaluukku on täysin auki ja isompaa tulvaluukkua on saatu osittain avattua. Laitoksella työskentely tulvaluukkujen avaamiseksi jatkuu edelleen, jotta Juolasveden ja Sarkaveden vedenpinta saadaan laskemaan säännöstelyn ylärajan alapuolelle.

Toistaiseksi tilanteesta ei aiheudu vaaraa patoturvallisuudelle. Tulvaluukkujen avaamisesta johtuva virtaaman kasvu on syytä huomioida alapuolisessa Vuohijärvessä.

Etelä-Savon ELY-keskus on selvittänyt tilannetta voimalaitoksen kanssa tiiviissä viranomaisyhteistyössä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen, patoturvallisuudesta vastaavan Kainuun ELY-keskuksen, Etelä-Savon ja Kymenlaakson pelastuslaitosten sekä Mäntyharjun kunnan kanssa.

Juolasveden ja Sarkaveden ranta-asukkaita kehotetaan edelleen seuraamaan tilanteen kehittymistä ja tarkastamaan tilanteen rannalla esimerkiksi laitureiden, veneiden ja rannalla olevien rakenteiden osalta.

Sarkaveden vedenkorkeuden havainnot: https://www.vesi.fi/karttapalvelu/?shortlink=18112&theme=vedenkorkeus

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet edellisestä jääkierroksesta 0–8 cm23.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 45–52 cm välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla havaittu jääpeite oli ajankohtaan nähden 13–21 cm keskimääräistä paksumpaa. Havaintopisteiden enimmillään 5 cm paksuinen lumipeite oli rakenteeltaan kohvan ja lumen välityyppiä. Kierroksen paksuin jää (52 cm) havaittiin Korpijärvellä. Ohuin jää (45 cm) havaittiin Oravissa.

Savonlinnan yleiskaava loppusuoralla19.2.2024 13:17:37 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus on antanut lausunnon Savonlinnan keskustaajaman strategisen yleiskaavan ehdotuksesta. ELY-keskuksen mielestä kaavaratkaisu vaikuttaa perusteellisesti harkitulta ja sisällöllisesti valmiilta. Strategisena ratkaisuna ELY-keskus kannustaa korostamaan Laitaatsalmen rautatiesillan sekä kaupungin länsipuolisen VT14:n ja Savonlinna – Pieksämäki -ratayhteyden kehittämistä. Toinen strategisen tason pohdinta voisi olla keskusta-alueen matkailun kehittäminen.

Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet edellisestä jääkierroksesta 6–13 cm15.2.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin n. 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut kokonaispaksuudet vaihtelivat järven mukaan 40–49 cm välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla jää oli ajankohtaan nähden 7–15 cm keskimääräistä paksumpaa ja jäänpäällinen lumikerros oli kierroksen aikaan 3–5 cm paksu. Vähiten lunta oli Peruvedellä ja eniten Korpijärvellä. Kierroksen paksuin jää (49 cm) havaittiin Yövedellä. Ohuin jää (40 cm) havaittiin Peruvedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye