SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kim Berg: Hallituspuolueet kirjoittavat totuutta uudelleen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa

Jaa

Hallituspuolueet kirjoittavat uudelleen totuutta sosiaali- ja terveysvaliokunnan toiminnasta, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, sote-valiokunnan jäsen Kim Berg

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Bergin mukaan hallituspuolueiden edustajien syytökset asioiden käsittelyn tahallisesta viivyttämisestä valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun toimesta ovat perusteettomia.

 – Päinvastoin hallituspuolueet ovat itse käyttäneet tällä viikolla tuntikausia valiokunnan kantoja koskevien mietintöjen muokkaamiseen ja viivyttäneet toimeentulotukea ja asumistukea koskevien esitysten käsittelyä niin, että tavoiteaikataulusta ollaan jäljessä. On käsittämätöntä, että hallituspuolueiden edustajat pyrkivät vierittämään vastuun omasta toiminnastaan oppositiolle.

Esimerkiksi torstai-iltana hallituspuolueet viivästyttivät asumistukileikkausten käsittelyä useilla tunneilla, koska halusivat poistaa virkamiesten kirjoittamasta mietintöluonnoksesta osia, joissa kuvattiin asumistuen leikkausten negatiivisia vaikutuksia esimerkiksi heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin, huomauttaa Berg. Asiasta uutisoi perjantaina Helsingin Sanomat.

 – On surullista, että hallitusryhmät haluavat piilottaa ajamiensa sosiaaliturvaleikkausten todelliset vaikutukset suomalaisilta. Hallituspuolueiden syytösten taustalla onkin ilmeisesti halu kääntää huomio omasta tosiasioiden piilottelusta toisaalle, jotta ihmisiltä unohtuisi, miten kylmää politiikkaa Orpon hallitus on tekemässä.

Bergin mukaan SDP:n sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet ovat sitoutuneita siihen, että valiokunta saa sosiaaliturvan leikkauksia ja indeksijäädytyksiä koskevat esitykset käsiteltyä ajallaan. Valiokunta pitää maanantaina ylimääräisen kokouksen, jotta mietinnöt valmistuvat varmasti määräajassa.

 – Hallituspuolueita tämäkin on tuntunut harmittavan. On kuvaavaa, että hallituspuolueiden edustajat ovat huolestuneempia kokouksiin käytetystä ajasta kuin siitä, että pienituloisten suomalaisten toimeentuloa merkittävästi heikentävät, 1,5 miljardin euron sosiaaliturvaleikkaukset tulevat käsitellyksi asiallisesti ja huolella. Se kertoo paljon hallituksen asenteista heikommassa asemassa olevia ihmisiä kohtaan.

Berg muistuttaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on vielä työtä jäljellä, eivätkä hallituspuolueiden edustajien perättömät syytökset helpota yhteistyötä valiokunnassa.

 – Me SDP:n edustajat olimme päättäneet, että haluamme tässä vaiheessa keskittyä tilanteen rauhoittamiseen, jotta työ saadaan vietyä loppuun ajallaan ja järjestyksessä. Samaa rakentavaa lähestymistapaa olisimme toivoneet myös hallitukselta. Ikävää, että hallituspuolueista päätettiin asiaan keskittymisen sijasta lähteä tarpeettoman syyttelyn tielle, Berg päättää.

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kimmo Kiljunen ja Eva Biaudet: Valko-Venäjän sunnuntain vaalit eivät ole vapaat23.2.2024 15:42:36 EET | Tiedote

Valko-Venäjällä käydään sunnuntaina 25.2. parlamentti- ja paikallisvaalit epädemokraattisissa olosuhteissa. Tilanteessa, jossa presidentti Lukashenkan hallinnon toimesta valkovenäläisten sanan-, kokoontumis- ja yhdistymisvapautta rajoitetaan, oppositiopuolueiden toiminta on tukahdutettu ja niiden johtajia vainotaan, tiedotusvälineiden vapautta ei ole, ja uskottavaa kotimaista tai kansainvälistä vaalitarkkailua ei sallita, ei voida myöskään käydä vapaita ja rehellisiä vaaleja.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sd-jäsenet: Hallitus riisuu koko työntekijäkenttää aseista – miten tulevaisuudessa voi kukaan puolustaa itseään?23.2.2024 14:24:35 EET | Tiedote

Työministeri Satonen kertoi eilen työrauhalainsäädännön uudistuksen sisällöstä ja hallituksen etenemisestä asiassa. Sopimisen sijaan tiedossa on lisää sanktioita. Työnantajien tilanne säilyy ennallaan eikä sinne ole tulossa muutoksia TES:n rikkomistilanteisiin. Uutena asiana on nostettu esiin myös henkilökohtaiset sakot. Se ei sovi oikeuskäytäntöömme, jossa aiemmin järjestäviä liittoja tai ammattiosastoja on sanktioitu, jos ei ole noudatettu sopimuksia. Nyt tätä halutaan laajentaa myös näiden yhdistysten jäseniin.

SDP:n Kymäläinen ehdottaa lääkäreille palvelussitoumusta terveyskeskusten lääkäripulaan vastaamiseksi23.2.2024 11:15:22 EET | Tiedote

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen, jossa ehdotetaan lääketieteen tai hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittaneille kolmen vuoden palvelussitoumus koulutustaan vastaavassa virassa julkisella sektorilla valmistumisensa jälkeen. Aloitteen tavoitteena olisi vastata hyvinvointialueita vaivaavaan terveyskeskuslääkäripulaan.

Ympäristövaliokunnan sd-edustajat: Hallituksen ryhdyttävä viipymättä lisätoimiin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi23.2.2024 09:41:08 EET | Tiedote

Suomen ilmastotoimet eivät ole riittävällä tasolla vuoden 2030 EU-velvoitteiden eivätkä vuoden 2035 kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisen kannalta. Tätä korostetaan sekä Luonnonvarakeskuksen (Luke) tammikuisessa raportissa että eilen valmistuneessa ympäristövaliokunnan yksimielisessä mietinnössä. – Hiilineutraaliustavoite on vakavasti vaarantunut muun muassa Orpon hallituksen perumien ilmastotoimien takia. Hiilineutraaliustavoitteen kannalta elintärkeä maankäyttösektorin hiilinielu kutistuu, mutta hallitus ei pyri estämään tätä millään tavalla. Sen ilmastopolitiikka lepää yhden kortin eli tulevien teknologisten ratkaisujen varassa, kritisoi valiokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye