Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki valmistelee Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueen laajentamista

Jaa

Helsingin kaupungin ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikkö on valmistellut esityksen Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueen laajentamisesta. Suojelualueen laajennus kuuluu Helsingin luonnonsuojeluohjelman 2015–2024 kohteisiin.

Rehevää kasvillisuutta Ramsinniemen lehdossa.
Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualue on kasvillisuudeltaan monipuolinen ja runsaslajinen. Jere Salminen

Ramsinniemen lehto sijaitsee Vuosaaren lounaisosassa Meri-Rastilassa. Luonnonsuojelualue on perustettu vuonna 1990. Sitä esitetään laajennettavaksi 3,05 hehtaarilla, minkä jälkeen suojellun alueen pinta-ala on 10,3 hehtaaria. Sekä aiemmin perustettu osuus että sen laajennus koostuvat pääasiassa erilaisista lehdoista, kangasmetsistä ja kallioista. Laajennusosuus ulottuu myös avoimeen merenrantaan.

Lehtokasvillisuutensa ansiosta osa aiemmin perustetusta luonnonsuojelualueesta kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Suojelualueen laajentaminen turvaa aiempaa kattavammin Ramsinniemen luonnontilaisen kaltaisia, osittain lehtomaisia metsiä.

Ramsinniemen lehdosta tunnetaan useita vaateliaita ja Helsingissä harvinaisia lehtojen putkilokasveja, esimerkiksi valkolehdokki ja mustakonnanmarja. Kotkansiiven ja lehtokuusaman esiintymät ovat erityisen runsaat. Vuonna 2023 tehdyssä sieniselvityksessä alueelta todettiin myös useita punaisen listan sienilajeja ja laajennusosasta tunnetaan ennestään harvinaisia kääpälajeja. Lisäksi luonnonsuojelualueelta on löydetty punaisen listan maanilviäisiä. Ramsinniemen metsälinnusto on monipuolinen ja lajistoon kuuluu muun muassa töyhtötiainen.

Suojelualueen laajentaminen turvaa aiempaa kattavammin Ramsinniemen luonnontilaisen kaltaisia, osittain lehtomaisia metsiä ja niiden eliölajistoa. Aiemmin perustetulle luonnonsuojelualueelle ja sen laajennukselle vuonna 2023 laaditussa hoito- ja käyttösuunnitelmassa esitetään kuusen ja vaahteran vähentämistä hoitotoimin.

Ulkoilijoita palvellaan useilla uusilla opasteilla, kalliolla kulkua helpottavilla portailla ja rantaan perustettavalla oleskelupaikalla. Reitit säilyvät alueella pääasiassa ennallaan. Lehdossa voimassa ollut liikkumisen rajoittaminen poluille laajenee myös kangasmetsiin ja kallioille. Hoito- ja käyttösuunnitelman on laatinut Nomaji maisema-arkkitehdit Oy.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto käsittelee laajennusesitystä kokouksessaan 7.12.2023. Seuraavaksi asiaa käsittelee kaupunginhallitus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jere Salminen
Ympäristöasiantuntija
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Ympäristöpalvelut
Puh. 09 310 21549, +358 40 182 1641
jere.salminen@hel.fi

Kuvat

Rehevää kasvillisuutta Ramsinniemen lehdossa.
Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualue on kasvillisuudeltaan monipuolinen ja runsaslajinen.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye