Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Autotalokortteliin suunnitellaan täydennysrakentamista – ideoita haetaan arkkitehtuurikilpailun kautta

Jaa

Kampissa sijaitsevaan Autotalokortteliin suunnitellaan laajennusta. Täydennysrakentamista koskeva arkkitehtuurikilpailu käynnistyy maanantaina 4. joulukuuta. Kilpailun tarkoituksena on löytää alueelle toimiva kokonaissuunnitelma, joka toimii pohjana asemakaavan muutokselle.

Ilmakuva Autotalokorttelista.
Ilmakuva Autotalokorttelista. Panu Turunen

Autotalokorttelin pohjoispuolella sijaitsevalle, nykyisellään pysäköintialueena ja katuna toimivalle alueelle on tarkoitus suunnitella toimisto- ja liiketilapainotteista täydennysrakentamista sekä kehittää korttelin toimintaa. Alueen suunnitteluperiaatteet hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa tämän vuoden tammikuussa.

Haussa korttelia elävöittävä, alueen erityispiirteet huomioiva täydennysrakentaminen

Kilpailun avulla halutaan löytää suunnitteluratkaisu, joka huomioi alueen erityispiirteet ja kaupunkikuvalliset lähtökohdat sekä tarjoaa laadukkaan ja mielenkiintoisen historiallisen kerrostuman kortteliin. Tavoitteena on koko korttelin käytön tehostaminen, toimivuuden parantaminen ja alueen elävöittäminen. Katutasoon on luvassa uutta liiketilaa, joka kytkeytyy olemassa olevaan, kehittyvään kaupalliseen tarjontaan. Ylempiin kerroksiin on tarkoitus sijoittaa modernia ja muuntojoustavaa toimistotilaa, jolla osaltaan vahvistetaan keskustaa työpaikka-alueena yleiskaavan tavoitteiden mukaisesti.

Hankkeella on korkeat tavoitteet kestävän kehityksen suhteen ja uudisrakennus tulee suunnitella erityisen muuntojoustavaksi, resurssitehokkaaksi ja kiertotaloutta edistäväksi. Kilpailun järjestävät yhteistyössä LähiTapiola Kiinteistövarainhoito ja Helsingin kaupunki. Kestävän rakentamisen edistäminen on tärkeä tavoite molemmille kilpailun järjestäjille.

Arkkitehtuurikilpailu järjestetään kutsukilpailuna, johon valitaan alan kärkitoimistoja. Kilpailussa ovat mukana arkkitehtitoimistot ARCO, Arkkitehtitoimisto Opus, JKMM Arkkitehdit ja PES-Arkkitehdit.

Kilpailuehdotukset yleisön kommentoitavaksi maaliskuussa

Hankkeen valmisteluvaiheessa, keväällä 2022, järjestettiin Kerro kantasi -kysely, jossa kartoitettiin kaupunkilaisten näkemyksiä alueen mahdollisesta täydennysrakentamisesta. Monessa kommentissa todettiin, että alue on nykyisellään kolkko ja se kaipaa kehittämistä. Täydennysrakentaminen nähtiin innostavana kehityssuuntana ja arkkitehtuurin osalta toivottiin kunnianhimoa ja korkeaa tasoa.

Kilpailuehdotukset esitellään Kerro kantasi -palvelussa pian kilpailuajan päättymisen jälkeen maaliskuussa 2024. Kaupunkilaisilta pyydetään palautetta kilpailuehdotuksista ja ideoita jatkotyöstöä varten. Saatua palautetta hyödynnetään kilpailun tuomaroinnissa. Alustavan aikataulun mukaan kilpailun voittaja valitaan huhtikuussa 2024. Kilpailun jälkeen käynnistetään asemakaavan muutoksen valmistelu kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suvi Huttunen
Johtava arkkitehti
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
09 310 37335
suvi.huttunen@hel.fi

Vesa Eskoli
Kiinteistösijoitusjohtaja
LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy
040 703 0551
vesa.eskoli@lahitapiola.fi

Kuvat

Ilmakuva Autotalokorttelista.
Ilmakuva Autotalokorttelista.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye