Itsenäisyyspäivää vietetään talvisessa pakkassäässä
Pilvisyys on melko runsasta ja monin paikoin satelee vähän lunta. Pakkanen on pohjoisessa paikoin kireää, etelässä kovin pakkanen hellittää.
Ilmatieteen laitoksen maanantaina 4. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivänä sää alkaa hieman lauhtua etelästä alkaen.
"Suomessa pitkään vaikuttanut kylmä korkeapaineen selänne alkaa itsenäisyyspäivänä väistyä itään, ja etelän ja kaakon välinen ilmavirtaus voimistuu", sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.
Tässä yhteydessä esiintyy paikoin sakeita lumikuuroja maan lounaisosasta maan itäosaan ulottuvalla alueella. Myös Lappiin leviää Perämereltä lumisateita. Uutta lunta kertyy paikoin 2‒6 senttimetriä. Myös muualla maassa voi esiintyä heikkoja pakkaslumisateita viime päivien tapaan.
Pakkanen lauhtuu etelässä -1:n ja -5 asteen välille, tosin illalla pakkanen voi uudelleen kiristyä noin -10 asteeseen. Maan keskiosassa pakkasta on 5‒15 astetta ja pohjoisessa 10‒20 astetta, mutta pilvipeitteen rakoillessa pakkasta voi olla jopa -25 astetta.
Viime vuonna itsenäisyyttä juhlistettiin vuodenaikaan nähden tavanomaisessa säässä
Viime vuonna itsenäisyyspäivänä lämpötila käväisi nollan vaiheilla maan etelä- ja länsirannikolla, muualla maassa oli pikkupakkasta. Sää oli suuressa osassa maata pilvinen, ja monin paikoin saatiin heikkoa lumisadetta. Lunta oli maassa yleisesti 5‒30 senttimetriä muutamaa maan länsiosan mittauspistettä lukuun ottamatta.
Itsenäisyyspäivänä lämpötila on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosissa hieman suojan puolella, maan itä- ja pohjoisosissa on yleensä pakkasta. Lapissa on öisin usein yli -10 astetta, etelässä ja lännessäkin lämpötila on yöllä yleensä pakkasen puolella. Lunta on yleensä koko maassa rannikkoseutuja ja maan lounaisosaa lukuun ottamatta.
Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Erityisen kylmää oli muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta. Lauhimmat itsenäisyyspäivät ovat olleet vuonna 2015, jolloin Maarianhaminassa mitattiin 11,1 astetta, sekä vuonna 2006, jolloin Salossa mitattiin 10,8 astetta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
AGCLIMATE-forskningsprojektet utvecklar lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från jordbruksmark8.5.2025 13:11:57 EEST | Pressmeddelande
Business Finland har beviljat finansiering till forskningsprojektet AGCLIMATE, som utvecklar vetenskapsbaserade lösningar för att mäta och minska växthusgasutsläpp från åkermark. På så sätt skapas nya affärsmöjligheter för klimatvänliga produkter och tjänster.
AGCLIMATE-tutkimushankkeessa kehitetään ratkaisuja maatalousmaiden kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen8.5.2025 13:11:57 EEST | Tiedote
Business Finland on myöntänyt rahoituksen AGCLIMATE-hankkeelle, jossa kehitetään ratkaisuja peltojen kasvihuonekaasupäästöjen mittaamiseen ja vähentämiseen tieteeseen perustuvin keinoin. Näin luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille.
AGCLIMATE project develops solutions to measure and reduce greenhouse gas emissions from agricultural lands8.5.2025 13:11:57 EEST | Press release
Business Finland has granted funding for the AGCLIMATE project, which develops science-based solutions to measure and reduce greenhouse gas emissions from agricultural fields. The project creates new business opportunities for climate-friendly products and services.
Huhtikuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin8.5.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan huhtikuu 2025 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian toiseksi lämpimin huhtikuu. Euroopassa koettiin huhtikuussa sekä kuivuutta että rankkasateita.
Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas on valittu Tulanetin puheenjohtajaksi6.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Valtion tutkimuslaitosten yhteistyöfoorumi Tulanet vahvistaa tutkimuksen vaikuttavuutta, tuottavuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme