VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Ehdokkaiden olisi seurattava vaalirahoitusta tarkemmin – valvonnassa havaittiin runsaasti puutteita

Jaa

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on tarkastanut kevään 2023 eduskuntavaalien vaalirahoitusilmoitukset. Joukossa oli tapauksia, joissa tukea oli saatu kielletyltä tahoilta tai liian suuri määrä samoilta tahoilta.

Kuva: Lari Järnefelt
Kuva: Lari Järnefelt

Tarkastusvirasto on saanut ja tarkastanut jokaisen kansanedustajiksi valitun ja varaedustajaksi päässeen vaalirahoitusilmoituksen. Vaalirahoitusilmoituksia oli yhteensä 273, ja niistä 162 ilmoitukseen eli lähes 60 prosenttiin tehtiin jälkikäteen korjauksia joko tarkastusviraston pyynnöstä tai muista syistä.

Yksi tavallisimmista korjauksista oli, että ilmoituksiin lisättiin tiedot yksittäisistä lahjoittajista. Tuen antaja on aina yksilöitävä, jos tämän antama tuki on suuruudeltaan 1 500 euroa tai enemmän.

Joissakin tapauksissa tukea oli otettu vastaan tahoilta, joilta sitä ei vaalirahoituslain mukaan saisi vastaanottaa. Näissä tapauksissa tukisummat jäivät kuitenkin alle 1 500 euron, jolloin laki ei velvoita nimeämään tuen antajaa.

”Näissä tapauksissa tuki ja tuen antaja jäävät julkisuudelta piiloon. Samanlaisia tapauksia huomasimme myös edellisissä alue-, eduskunta- ja eurovaaleissa”, VTV:n johtava tilintarkastaja Pontus Londen toteaa.

Vaalirahoituksen valvojat havaitsivat myös joitakin tapauksia, joissa tukea oli vastaanotettu yhdeltä ja samalta tukijalta enemmän kuin vaalirahoituslain sallima 6 000 euroa.

”Vaalirahoituslaissa on säädetty rajoituksia vaalirahoitukselle mutta ei sanktioita rajoitusten laiminlyönnistä. Poliitikoilla onkin ennen kaikkea poliittinen vastuu noudattaa lakia. VTV on tuonut esiin puutteita valvontavaltuuksissa, jotta vaalirahoitusta saataisiin avoimemmaksi. Tähän liittyvää lakiesitystä ei kuitenkaan ehditty käsitellä ennen viime eduskuntavaaleja ja se raukesi”, Londen kertoo.

Kansanedustajien ja varaedustajien vaalirahoitus eduskuntavaaleissa 2023 oli tarkastettujen vaalirahoitusilmoitusten perusteella yhteensä 10,5 miljoonaa euroa. Siitä 7,8 miljoonaa euroa oli ulkopuolista tukea ja 2,7 miljoonaa euroa ehdokkaiden omia varoja. Ehdokkaiden keskimääräiset kampanjakulut eduskuntavaaleissa olivat noin 37 540 euroa.

”Verrattuna vuoden 2015 eduskuntavaaleihin vaalikampanjoiden yhteenlaskettu rahoitus kasvoi 7 prosenttia ja ulkopuolinen tuki 42 prosenttia. Lisäksi ehdokkaan keskimääräiset kampanjakulut kasvoivat 6 prosenttia”, Londen sanoo.

Tutustu julkaisuun: Kertomus vaalirahoituksen valvonnasta vuoden 2023 eduskuntakuntavaaleissa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pontus Londen, johtava tilintarkastaja, VTV
Pontus Londen, johtava tilintarkastaja, VTV
Lataa

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin tuloksellisesti lakeja ja sääntöjä noudattaen. Lisäksi VTV tukee toiminnallaan läpinäkyvää päätöksentekoa ja demokratiaa.

VTV tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa, puolue- ja vaalirahoitusta ja avoimuusrekisterin käyttöä. VTV on ylin riippumaton tarkastusviranomainen. Se toimii eduskunnan yhteydessä, ja sen asema ja tehtävät on säädetty perustuslaissa.

VTV.fi

Statens revisionsverk säkerställer att statens tillgångar används i enlighet med riksdagens beslut, effektivt och med efterlevnad av lagar och regler. Med sin verksamhet stödjer revisionsverket dessutom ett transparent be-slutsfattande och demokrati.

Revisionsverket granskar lagligheten och ändamålsenligheten i skötseln av statsfinanserna, övervakar finanspo-litiken och användningen av öppenhetsregistret samt utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Revis-ionsverket är den högsta oberoende revisionsmyndigheten. Revisionsverket fungerar i anslutning till riksdagen och dess ställning och uppgifter föreskrivs i grundlagen.

VTV.fi/sv

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye