DNA:n vertailu paljastaa, paljonko dataa älypuhelimilla käytetään eri kaupungeissa: Vantaa on Suomen datapääkaupunki
Vantaalla on tänä vuonna käytetty eniten dataa asiakasta kohden DNA:n laskutettavilla puhelinliittymillä, kertoo DNA:n tekemä mobiilidatan käyttövertailu Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista. Vantaalainen asiakas on kuluttanut keskiarvoisesti 1 303 megatavua mobiilidataa päivittäin, mikä on lähes 40 prosenttia enemmän kuin lahtelaisen käyttämä datamäärä. Vertailussa toista paikkaa pitää hallussaan Tampere, ja jaetulla kolmossijalla ovat megatavulleen samoissa luvuissa Helsinki, Jyväskylä ja Turku.
DNA:n mobiililiiketoiminnan johtajan Cedric Kamtsanin mukaan Vantaan kärkipaikkaa kaupunkivertailussa voi selittää lapsiperheiden määrä ja verrattain pitkät työmatkat julkisilla liikennevälineillä.
”Vantaa on asuinkaupunkina lapsiperheiden suosiossa, mikä voi olla yksi selittävä tekijä datankäytön suuruudessa. Nuoret kun käyttävät huomattavasti enemmän dataa kuin vanhempi väestö. Toinen mahdollinen selitys on se, että julkisilla liikennevälineillä tehtävillä matkoilla töihin ja töistä kotiin monella on tapana viihtyä älypuhelimen äärellä. Iso osa pääkaupunkiseudun työpaikoista on keskittynyt Helsinkiin, jonne vantaalaisella saattaa olla tunninkin yksisuuntainen työmatka, kun taas helsinkiläinen saattaa selvitä muutaman minuutin metropyrähdyksellä”, Kamtsan pohtii.
Keskiarvoinen datankäytön kasvutahti 16 %
Datankäytön tahti älypuhelimilla on toki kiihtynyt vuodessa kaikilla muillakin suurilla paikkakunnilla, keskiarvoisesti noin 16 prosentilla. Taustalla on suurilta osin se, että 5G-puhelimien käyttö on kasvanut kahdessa vuodessa 17 prosentista 50 prosenttiin (DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus, kesäkuu 2023*).
”5G-verkon kehittyminen ja 5G-laitteiden yleistyminen jo itsessään lisää datankulutusta, sillä dataa kuluu varsinkin videoita katsottaessa, ja sitä enemmän mitä laadukkaampaa kuva on. Yleinen trendi on ollut jo pitkään, että verkot, päätelaitteet ja palvelut kehittyvät, mikä parantaa sisältöjen käyttökokemusta ja tekee niistä entistä houkuttelevampia. Vaikkei viettäisi aiempaa enemmän aikaa älypuhelimellaan, dataa kuluu silti kiihtyvällä tahdilla kehittyvän kuvanlaadun vuoksi”, Kamtsan muistuttaa.
DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti noin 93 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 239 paikkakunnalla.
Vantaan lukema vastaa monen tunnin peruslaatuista elokuvaa
Mihin noin 1 300 megatavua sitten riittää? Tunnin pituisen videon katsominen SD-laadulla kuluttaa selaimesta ja ohjelmasta riippuen noin 300–600 megatavua, joten 1 300 megaa riittää esimerkiksi pitkän elokuvan katsomiseen perustason laadulla. Paremmalla HD-laadulla kyseisellä tavumäärällä katsoo parhaimmillaan noin 1,5–2 tunnin verran liikkuvaa kuvaa. Alla olevasta taulukosta näet ohjeellisia arvioita siitä, kuinka paljon dataa erilaiset käyttötoiminnot kuluttavat.
Datankulutuksen kiihtyessä vuosi vuodelta Kamtsan painottaa sen tärkeyttä, että operaattorit jatkavat palveluidensa kehittämistä vastatakseen asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen.
”Kuvanlaadun jatkuva parantuminen vaatii sitä, että verkkojen kapasiteetin riittävyyden täytyy myöskin kehittyä, ja vieläpä nopeammalla tahdilla ollaksemme aina askeleen edellä. Tätä työtä tehdäänkin koko ajan: verkkojen ja yhteyksien laatua kehittävään tekniikkaan investoidaan vahvasti, jotta datankäytön kokemus pysyy jatkossakin timanttisena.”
Paljonko dataa voi ohjeellisesti kulua, kun…
- Lähettää 50 sähköpostia ilman liitteitä? 1 Mt
- Lataa kuvan sosiaaliseen mediaan? 5 Mt
- Lueskelee tunnin nettilehtiä? 100–200 Mt
- Kuuntelee verkossa tunnin verran musiikkia? 100–200 Mt
- Katsoo tunnin pituisen videon SD-laadulla? 300–600 Mt
- Katsoo tunnin pituisen videon HD-laadulla? 700–3000 Mt
Luvut ovat arvioita keskiarvoisesta datankulutuksesta ja ne vaihtelevat huomattavasti käyttäjäkohtaisesti.
*Lähde: DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus 2023.
Lisätietoja medialle:
Cedric Kamtsan, mobiililiiketoiminnan johtaja, DNA Oyj, puh. 044 906 2377, cedric.kamtsan@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Kuvat
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
DNA:n joulukuun ja koko vuoden 2024 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet2.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kellopuhelinten kysyntä kasvoi edelleen vuonna 2024 ottaen yhä vakiintuneemman aseman DNA:n myydyimpien älykellojen listoilla. Vuoden myydyimmäksi älykelloksi nousi lasten kellopuhelimista tuttu Xplora XGO3. Apple oli vuoden suosituin älypuhelinvalmistaja niin kuluttajien kuin yritysasiakkaiden keskuudessa. Acer-tietokoneiden suosio DNA:n valikoimassa on huomattava, mutta vuoden myydyin tietokone oli Asus Vivobook.
DNA:n valtakunnallinen 5G-päivitys on valmistunut ensimmäisenä Suomessa – verkko yltää kaikkiin Manner-Suomen kuntiin17.12.2024 09:55:00 EET | Tiedote
DNA:n vuonna 2019 aloittama radioverkon modernisointi ja 5G-päivitys on valmistunut. 5G-kuuluvuus vastaa 4G-palvelualuetta ja laskennallinen väestöpeitto on liki 100 prosenttia, eli 5G-palvelu on saatavilla liki kaikissa pysyvissä asuinosoitteissa. Maantieteellisesti 5G-verkko yltää kaikkiin Manner-Suomen kuntiin. 5G-rakentamisen myötä myös 4G-yhteydet ovat parantuneet merkittävästi. Verkkoja parannetaan jatkossakin asiakastarpeen perusteella.
DNA is the first operator to complete its nationwide 5G upgrade – the network reaches all municipalities in mainland Finland17.12.2024 09:55:00 EET | Press release
DNA's radio network modernisation and 5G upgrade, launched in 2019, is now complete. The 5G coverage is equivalent to the 4G service area and the calculated population coverage is close to 100%, meaning that 5G service is available at nearly all permanent residential addresses. Geographically, the 5G network reaches all municipalities in mainland Finland. The construction of 5G infrastructure has also improved 4G connections significantly. Going forward, networks will still be enhanced on the basis of customer needs.
Tältä näyttää teknologian kehitys vuonna 2025 – raportti povaa siirtymää hypestä hyötyihin12.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
DNA on tänään julkaissut vuosittaisen teknologiatrendiraporttinsa, jossa tarkastellaan tulevan vuoden tärkeimpiä kehityssuuntia. Tuoreessa raportissa povataan vuoden 2025 olevan lunastuksen aikaa. Tekoäly ottaa askeleita kohti konkreettisia hyötyjä, teknologioiden käyttöalueet kasvavat ja kestävän kehityksen tavoitteet nivoutuvat osaksi yritysten arkea.
What to expect from technological development in 2025 – DNA’s report predicts a transition from hype to helpful12.12.2024 08:00:00 EET | Press release
Today, DNA published its annual report on trends in technology, which examines some of the most important developments that can be expected over the coming year. The new report predicts that 2025 will be a year in which technology makes good on its promises. Artificial intelligence is taking steps towards tangible benefits, technology is being applied in an increasing number of areas, and sustainability targets are becoming integral aspects of day-to-day business.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme