DNA:n vertailu paljastaa, paljonko dataa älypuhelimilla käytetään eri kaupungeissa: Vantaa on Suomen datapääkaupunki
Vantaalla on tänä vuonna käytetty eniten dataa asiakasta kohden DNA:n laskutettavilla puhelinliittymillä, kertoo DNA:n tekemä mobiilidatan käyttövertailu Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista. Vantaalainen asiakas on kuluttanut keskiarvoisesti 1 303 megatavua mobiilidataa päivittäin, mikä on lähes 40 prosenttia enemmän kuin lahtelaisen käyttämä datamäärä. Vertailussa toista paikkaa pitää hallussaan Tampere, ja jaetulla kolmossijalla ovat megatavulleen samoissa luvuissa Helsinki, Jyväskylä ja Turku.

DNA:n mobiililiiketoiminnan johtajan Cedric Kamtsanin mukaan Vantaan kärkipaikkaa kaupunkivertailussa voi selittää lapsiperheiden määrä ja verrattain pitkät työmatkat julkisilla liikennevälineillä.
”Vantaa on asuinkaupunkina lapsiperheiden suosiossa, mikä voi olla yksi selittävä tekijä datankäytön suuruudessa. Nuoret kun käyttävät huomattavasti enemmän dataa kuin vanhempi väestö. Toinen mahdollinen selitys on se, että julkisilla liikennevälineillä tehtävillä matkoilla töihin ja töistä kotiin monella on tapana viihtyä älypuhelimen äärellä. Iso osa pääkaupunkiseudun työpaikoista on keskittynyt Helsinkiin, jonne vantaalaisella saattaa olla tunninkin yksisuuntainen työmatka, kun taas helsinkiläinen saattaa selvitä muutaman minuutin metropyrähdyksellä”, Kamtsan pohtii.
Keskiarvoinen datankäytön kasvutahti 16 %
Datankäytön tahti älypuhelimilla on toki kiihtynyt vuodessa kaikilla muillakin suurilla paikkakunnilla, keskiarvoisesti noin 16 prosentilla. Taustalla on suurilta osin se, että 5G-puhelimien käyttö on kasvanut kahdessa vuodessa 17 prosentista 50 prosenttiin (DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus, kesäkuu 2023*).
”5G-verkon kehittyminen ja 5G-laitteiden yleistyminen jo itsessään lisää datankulutusta, sillä dataa kuluu varsinkin videoita katsottaessa, ja sitä enemmän mitä laadukkaampaa kuva on. Yleinen trendi on ollut jo pitkään, että verkot, päätelaitteet ja palvelut kehittyvät, mikä parantaa sisältöjen käyttökokemusta ja tekee niistä entistä houkuttelevampia. Vaikkei viettäisi aiempaa enemmän aikaa älypuhelimellaan, dataa kuluu silti kiihtyvällä tahdilla kehittyvän kuvanlaadun vuoksi”, Kamtsan muistuttaa.
DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti noin 93 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 239 paikkakunnalla.
Vantaan lukema vastaa monen tunnin peruslaatuista elokuvaa
Mihin noin 1 300 megatavua sitten riittää? Tunnin pituisen videon katsominen SD-laadulla kuluttaa selaimesta ja ohjelmasta riippuen noin 300–600 megatavua, joten 1 300 megaa riittää esimerkiksi pitkän elokuvan katsomiseen perustason laadulla. Paremmalla HD-laadulla kyseisellä tavumäärällä katsoo parhaimmillaan noin 1,5–2 tunnin verran liikkuvaa kuvaa. Alla olevasta taulukosta näet ohjeellisia arvioita siitä, kuinka paljon dataa erilaiset käyttötoiminnot kuluttavat.
Datankulutuksen kiihtyessä vuosi vuodelta Kamtsan painottaa sen tärkeyttä, että operaattorit jatkavat palveluidensa kehittämistä vastatakseen asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen.
”Kuvanlaadun jatkuva parantuminen vaatii sitä, että verkkojen kapasiteetin riittävyyden täytyy myöskin kehittyä, ja vieläpä nopeammalla tahdilla ollaksemme aina askeleen edellä. Tätä työtä tehdäänkin koko ajan: verkkojen ja yhteyksien laatua kehittävään tekniikkaan investoidaan vahvasti, jotta datankäytön kokemus pysyy jatkossakin timanttisena.”
Paljonko dataa voi ohjeellisesti kulua, kun…
- Lähettää 50 sähköpostia ilman liitteitä? 1 Mt
- Lataa kuvan sosiaaliseen mediaan? 5 Mt
- Lueskelee tunnin nettilehtiä? 100–200 Mt
- Kuuntelee verkossa tunnin verran musiikkia? 100–200 Mt
- Katsoo tunnin pituisen videon SD-laadulla? 300–600 Mt
- Katsoo tunnin pituisen videon HD-laadulla? 700–3000 Mt
Luvut ovat arvioita keskiarvoisesta datankulutuksesta ja ne vaihtelevat huomattavasti käyttäjäkohtaisesti.
*Lähde: DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus 2023.
Lisätietoja medialle:
Cedric Kamtsan, mobiililiiketoiminnan johtaja, DNA Oyj, puh. 044 906 2377, cedric.kamtsan@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Kuvat

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Tutkimus: Moni pitää älylaitteiden omaa tietoturvaa riittävänä, vaikka se ei tarjoakaan riittävää suojaa2.7.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset kokevat tietoturvan entistä tärkeämmäksi ja kaikkia koskettavaksi asiaksi. Samalla yhä useampi jättää älylaitteensa suojaamatta tietoturvauhilta ja kokee tietoturvaratkaisut kalliiksi, selviää DNA:n teettämästä Digitaalinen elämä -kyselytutkimuksesta. Noin kolmasosa (35 %) suomalaisista luottaa siihen, että laitteiden oma tietoturva on riittävä. Asiantuntija pitää tätä huolestuttavana, sillä älylaitteiden tietoturva ei itsessään ole tarpeeksi kattava.
Survey: Many consider their smart devices' security sufficient, even though it does not provide adequate protection2.7.2025 08:30:00 EEST | Press release
Finns view cybersecurity as a topic that is increasingly important and universal. However, more individuals leave their smart devices unprotected against security threats, feeling that security solutions are too expensive, according to DNA’s Digital Life 2025 survey. Approximately one-third (35%) of Finns trust that their devices' built-in security is sufficient. This is concerning, as the security of smart devices alone is not comprehensive enough.
DNA:n kesäkuun 2025 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet1.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apple vei kärkipaikan sekä DNA:n kuluttaja- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla iPhone 16 Pro 5G -mallillaan. Applen iPhone 13 5G säilytti puolestaan ensimmäisen sijan käytettyjen puhelinten listalla. Kesäkuun myydyimpien älykellojen kärkisijat menivät lasten kellopuhelimille. Myydyimpien tuotteiden kärkeen kiilasi Xplora XGO2 -kellopuhelin, ja listan toiselle sijalle nousi ZTE K1 Pro -kellopuhelin. Toisen kvartaalin myydyimmän tietokoneen paikan otti Applen MacBook Air 13" M2.
Puhelimen katoamiseen kannattaa varautua jo ennakolta – tee ainakin nämä toimet uudelle puhelimelle27.6.2025 11:54:39 EEST | Tiedote
Välillä sattuu ja tapahtuu – puhelimille siis. Jos puhelin katoaa tai varastetaan, uuden laitteen saa tilalle, mutta sen sisältämien tietojen päätyminen vääriin käsiin voi aiheuttaa ongelmia. Onneksi tilanteeseen voi varautua ennakolta, jolloin vahingot jäävät pienemmiksi.
Be prepared in case your phone is lost – do at least these steps for your new phone27.6.2025 11:54:39 EEST | Press release
Accidents happen, and your phone is no exception. If a phone is lost or stolen, you can get a new replacement, but information stored in your phone ending up in the wrong hands can cause problems. Fortunately, you can take steps to minimise the damage caused by this in advance.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme