MTK kiirehtii EU:n itärajaohjelmaa - Itä-Suomi suojaa koko Suomea
Venäjän rajan täysi sulkeminen iskee nyt nopeasti Itä-Suomen ja rajaseutujen talouteen. MTK kiirehtii viime keväänä tekemäänsä aloitetta EU:n itäisen ulkorajan elpymis- ja kehittämisrahastosta. Suomen hallituksen on vietävä aloitetta voimallisesti eteenpäin EU-komission ja muiden jäsenmaiden suuntaan, vaati MTK:n järjestötoiminnan johtaja Perttu Pyykkönen tiistaina Joensuussa.

Maa- ja metsätalouden ja samalla myös elinvoimaisen maaseudun merkitys koko Suomelle kasvaa nyt nopeasti. Ruokaturvan ja huoltovarmuuden sekä myös kokonaisturvallisuuden näkökulma korostuu tämänhetkisessä maailman myllerryksessä. Joensuussa puhunut MTK:n järjestötoiminnan johtaja Perttu Pyykkönen ihmettelee, miksi järjestön tekemä EU:n itäraja-aloite viime keväältä ei ole ottanut tulta.
”Hallituksen ja EU:n on korkea aika ryhtyä toimiin, eikä viivyttelylle ole perusteita. Myös Venäjän hybridivaikuttaminen hakee koko ajan uusia muotoja, jotka tuntuvat erityisesti rajaseuduilla”, Pyykkönen painottaa.
Itä-Suomi ja myös sen harvaan asuttu maaseutu on jo ottanut iskuja vastaan ja joutuu niitä ottamaan vastakin. Näin se toimii kilpenä muulle Suomelle ja osaltaan koko Euroopalle, muistutti Pyykkönen. Itäisen Suomen elinkeinoelämä on jo kärsinyt rajusti suhteiden katkeamisesta itään, samoin matkailu ja alueen houkuttelevuus laajemminkin. Myös tietyt turvallisuuteen liittyvät reunaehdot rajoittavat alueen yrittämis- ja ansaintamahdollisuuksia.
”Tuulivoima on tästä hyvä esimerkki. Olisi vähintäänkin kohtuullista, että tämä otettaisiin huomioon myös EU-tasolla”, Pyykkönen totesi.
Pyykkönen muistutti, että maa- ja metsätalous kohtaavat paikkaan sidotun erityisluonteensa takia toimintaympäristön muutoksen ja myös hybridivaikuttamisen uhat paljon konkreettisemmin kuin muut elinkeinot. Pyykkösen mukaan nyt on syytä arvioida ja selvittää erikseen rajaseutujen maa- ja metsätalouden roolia hybridivaikuttamiseen varautumisessa.
”Näin voitaisiin tunnistaa tarpeet ja rakentaa mahdollisia täsmätoimia elinkeinoille aiheutuvien haittojen eliminoimiseksi tai vähintäänkin lievittämiseksi”, Pyykkönen totesi.
MTK on myös omalta osaltaan kehittämässä alueellisen vaikuttamisen toimintamallejaan, Pyykkönen kertoi järjestökatsauksessaan. Pyykkönen puhui MTK-Pohjois-Karjalan syyskokouksessa.
Lisätietoja:
Perttu Pyykkönen, MTK:n järjestötoiminnan johtaja, 0400 754 928
Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja, 050 3413 167
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme