Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Valtiovarainministeriöltä yksittäinen korjauspyyntö Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan – ohjelman sisältö hyväksyttiin sellaisenaan

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on hakenut valtiovarainministeriöltä lainanottovaltuutta vuodelle 2024 välttämättömien investointitarpeiden takia. Pohteelle myönnettiin lainanottovaltuus 19.10.2023 valtioneuvoston päätöksellä. Lainanottovaltuus on yhteensä 287,4 miljoonaa euroa.

Ehtona lainanottovaltuudelle oli tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jonka aluevaltuusto hyväksyi 20.11.2023. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma toimitettiin valtiovarainministeriölle 21.11.2023. Valtioneuvoston päätöksen mukaan valtiovarainministeriö voi edellyttää ohjelman täydentämistä, jos on todennäköistä, että toimenpiteet eivät ole riittäviä lainanhoitokyvyn varmistamiseksi.  

Valtiovarainministeriö on esittänyt Pohteelle 4.12.2023 tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan liittyvän täydennyspyynnön. Täydennyspyynnössä ministeriö pyytää Pohdetta tarkentamaan vuodelle 2026 esitettyä arvioitua, laskennallista rahoituserää. Rahoituserä on jo poistettu talousarviokirjasta. Lisäksi Pohde täydentää talousarviokirjaan tähän liittyen ennusteen tuloksen kehittymisestä tulevina vuosina.  Pohteen talousarviota käsitellään aluevaltuuston kokouksessa 18.12.2023.  

Täydennyspyyntö tulee toimittaa valtiovarainministeriöön viimeistään 5.1.2024. 

– On hyvä, että tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan talousarvion yhteydessä tehtävien täydennysten jälkeen välttämättömissä investoinneissa vuodelle 2024 päästään etenemään suunnitelmien mukaisesti, strategia- ja talousjohtaja Anu Vuorinen toteaa. 

Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma lainanottovaltuuden ehtojen mukainen 

Muita täydennyspyyntöjä Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan liittyen ei valtiovarainministeriöstä annettu. Sisällöllisesti ohjelmaa voidaan täten pitää lainanottovaltuudessa asetettujen ehtojen mukaisena.  

– Valtiovarainministeriöltä tullut päätös kertoo siitä, että tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmamme on uskottava kokonaisuus. Toteutuessaan ohjelmassa esitetyt toimenpiteet parantavat Pohteen talouden kantokykyä riittävällä tavalla, hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoma arvioi.  

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto toteaa, että Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman käsittelyssä päästään nyt eteenpäin.  

– On rohkaisevaa, että tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimenpiteisiin ei esitetty muutoksia. Pääsemme nyt etenemään talousarviokäsittelyyn ja sitä kautta ohjelman toimeenpanoon. Pohteen tiukka taloustilanne huomioiden on tärkeää, että toimenpiteitä päästään toteuttamaan heti ensi vuoden alusta alkaen, Ylitalo-Katajisto kertoo.  

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen lautakunnat, aluehallitus ja aluevaltuusto ovat olleet merkittävässä roolissa Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman laadinnassa. Aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Tölli kiittää luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita hyvästä yhteistyöstä ja sitoutuneesta työskentelystä ohjelman parissa. 

– Lautakunnissa ja muissa Pohteen päätöksentekoelimissä on tänä syksynä kyetty rohkeaan päätöksentekoon. Päätökset eivät ole olleet helppoja, mutta valtiovarainministeriön viestin perusteella voimme todeta, että olemme menossa oikeaan suuntaan, Tölli toteaa.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman toimenpidesuunnitelmat etenevät – yhteistoimintaneuvottelut alkavat 26.2.20.2.2024 16:00:00 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan liittyvien toimenpidesuunnitelmien valmistelu on edennyt ja kooste suunnitelmista on julkaistu. Suunnitelmat sisältävät palveluverkkoa koskevia toimenpiteitä, joilla on vaikutuksia henkilöstöön, asukkaisiin ja asiakkaisiin. Suunnitelmat käsitellään yhteistoimintamenettelyssä, joka alkaa 26.2.2024. Infotilaisuuksia järjestetään myös alueen asukkaille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye