Espoo perustaa uusia luonnonsuojelualueita
Espoo turvaa luonnon monimuotoisuutta kasvattamalla suojelualueverkostoaan. Espoon uudet luonnonsuojelualueet ovat Turvesuon neva Pohjois-Tapiolassa, Smedsviken Bodomjärven koilliskulmassa sekä Kalittoman ympäristön metsät Kalajärvellä. Suojelualueiden perustaminen on osa Espoon pitkäjänteistä työtä luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi ja luontokadon torjumiseksi.

Espoon kaupunginhallitus päätti edistää uusien luonnonsuojelualueiden perustamista kokouksessaan 4.12.2023. Nyt perustettavat kolme aluetta kuuluvat Espoon Luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmassaan tunnistamiin arvokkaisiin luontokohteisiin. Espoossa on nyt yli 140 luonnonsuojelualuetta.
Suojelualueiden perustaminen on myös osa Luontoviisas Espoo -työtä, joka turvaa ja lisää luonnon monimuotoisuutta Espoossa. Luontoviisaan Espoon tavoitteena on tila, jossa ihmistoiminta ei vähennä luonnon monimuotoisuutta tai ekosysteemipalveluja. Suojelualueiden perustaminen edistää myös Euroopan unionin biodiversiteettistrategian toteutumista.
– Luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja luonnonsuojelu on pitkäjänteistä työtä, johon Espoo on vahvasti sitoutunut. Kaupunkiympäristössä on haastavaa perustaa isoja suojelualueita. Koska suojelualueet ovat pieniä, muodostamme niistä verkoston. Tämä ekologinen verkosto luo luonnolle turvaa pidemmällä aikavälillä, Espoon kaupungin ympäristöjohtaja Tarja Söderman sanoo.
– Kaupunki aikoo perustaa lähivuosina noin kolme uutta luonnonsuojelualuetta vuodessa ja tehdä sitä varten tarvittavia luontoselvityksiä, Espoon kaupungin ympäristöasiantuntija Aino Niemi kertoo.
Uudet luonnonsuojelualueet edustavat suo-, järvi- ja metsäluonnon helmiä
Pohjois-Tapiolassa sijaitseva Turvesuon neva eli Muolaansuo on Turvesuon ainoa ojittamattomana säilynyt osa. Tämä on eteläsuomalaisittain melko harvinaista, sillä Etelä-Suomen soista 80 prosenttia on ojitettu. Turvesuon neva on myös pääkaupunkiseudun ainoa havaittu alue, jolla kasvaa uhanalainen lihansyöjäkasvi pikkukihokki. Isovarpuräme ja erittäin uhanalainen korpi reunustavat avosuota. Turvesuon nevaa ympäröi pientaloasutus.
Bodomjärven pohjoisosassa on reheviä rantametsiä, arvokkaita tervaleppäluhtia ja vaahteralehto sekä vesialuetta. Nyt suojeltavalla Smedsvikenin alueella elää runsaslukuinen joukko vesi-, ranta- ja lehtometsälintuja. Täällä viihtyvät esimerkiksi uhanalainen viherpeippo sekä silmälläpidettävät lajit silkkiuikku ja taivaanvuohi. Smedviken on myös uhanalaisen viitasammakon lisääntymis- ja levähdyspaikka.
Kalittoman lampea ympäröivät metsät Kalajärvellä ovat näyttäviä kalliomänniköitä. Vanhimmat puut ovat yli 250 vuoden ikäisiä. Uuden suojelualueen ympärillä on jo entuudestaan luonnonsuojelualuetta, joka nyt laajenee. Kalittomassa on paljon lahopuuta, joka on tärkeää luonnon monimuotoisuudelle. Alueelle aiotaan rakentaa kuntoportaat.
Suojelualueilla saa liikkua jokaisenoikeuksin, eli marjojen ja sienien kerääminen on sallittua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aino Niemi
ympäristöasiantuntija
+358 40 6344142
aino.niemi@espoo.fi
Kuvat
Espoon kaupunki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 7.5.20257.5.2025 21:31:18 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi Keltaperhon päiväkodin tarveselvityksen. Lautakunta hyväksyi myös Lähderannan koulun tarveselvityksen. Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että kasvun ja oppimisen toimiala luovuttaa Matinkylän monitoimitalossa sijaitsevan teatterisalin sekä siihen liittyvän lämpiön hallintaoikeuden kulttuurilautakunnan hallintaan. Lautakunta hyväksyi esitetyt opiskelijoille annettavan tuen muutoksiin liittyvät tarkennukset Espoon kaupungin lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan. Lautakunta hyväksyi periaatteet huoltajien kanssa tehtävälle yhteistyölle Espoon kaupungin lukioissa.
Tilastot ja tutkimukset -kuukausitiedote toukokuu 20257.5.2025 16:58:57 EEST | Tiedote
Toimintaympäristön tila Espoossa 2025 -tietopaketti on julkaistu espoo.fi-sivuilla. Espoon väkiluku oli maaliskuun 2025 lopussa ennakkotietojen mukaan 322 180. Pitkäaikaistyöttömien määrä lähestyy korona-ajan huippua.
Alberga centrum får ett nytt utseende norr om banan7.5.2025 08:35:35 EEST | Pressmeddelande
Framtidens byggande som grundar sig på den internationella idétävlingen om Alberga formar stadsmiljön norr om banan avsevärt. Det trivsamma grönskande och trygga gångnätet kring centrumområdet förenar i framtiden centrumområdet via Gransbacken ända till idrottsparken. Hela Alberga centrumområde blir en sammanhängande stadsmiljö när däckkonstruktionen över banan förenar centrumen på båda sidorna om banan med varandra.
Leppävaaran keskusta saa uuden ilmeen radan pohjoispuolella7.5.2025 08:35:35 EEST | Tiedote
Leppävaaran kansainväliseen ideakilpailuun perustuva tulevaisuuden rakentaminen muokkaa kaupunkiympäristöä radan pohjoispuolella merkittävästi. Keskusta-alueen ympärillä kulkeva viihtyisän vehreä ja turvallinen jalankulkureitistö yhdistää tulevaisuudessa keskusta-alueen Gransinmäen kautta aina urheilupuistoon asti. Koko Leppävaaran keskusta-alueesta muodostuu yhtenäinen kaupunkiympäristö, kun radan yli kulkeva kansirakenne yhdistää keskustat radan molemmin puolin toisiinsa.
Leppävaara city centre gets a new look on the north side of the track7.5.2025 08:35:35 EEST | Press release
Building the future based on the Leppävaara international idea competition will significantly shape the urban environment north of the track. In the future, a cosy lush and safe pedestrian route running around the city centre area will connect the city centre via Gransinmäki to the sports park. The entire Leppävaara city centre area becomes a cohesive urban environment, as the deck structure running across the track connects the centres on both sides of the track.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme