Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo perustaa uusia luonnonsuojelualueita

Jaa

Espoo turvaa luonnon monimuotoisuutta kasvattamalla suojelualueverkostoaan. Espoon uudet luonnonsuojelualueet ovat Turvesuon neva Pohjois-Tapiolassa, Smedsviken Bodomjärven koilliskulmassa sekä Kalittoman ympäristön metsät Kalajärvellä. Suojelualueiden perustaminen on osa Espoon pitkäjänteistä työtä luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi ja luontokadon torjumiseksi.

Espoon kaupunginhallitus päätti edistää uusien luonnonsuojelualueiden perustamista kokouksessaan 4.12.2023. Nyt perustettavat kolme aluetta kuuluvat Espoon Luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmassaan tunnistamiin arvokkaisiin luontokohteisiin. Espoossa on nyt yli 140 luonnonsuojelualuetta.

Suojelualueiden perustaminen on myös osa Luontoviisas Espoo -työtä, joka turvaa ja lisää luonnon monimuotoisuutta Espoossa. Luontoviisaan Espoon tavoitteena on tila, jossa ihmistoiminta ei vähennä luonnon monimuotoisuutta tai ekosysteemipalveluja. Suojelualueiden perustaminen edistää myös Euroopan unionin biodiversiteettistrategian toteutumista.

– Luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja luonnonsuojelu on pitkäjänteistä työtä, johon Espoo on vahvasti sitoutunut. Kaupunkiympäristössä on haastavaa perustaa isoja suojelualueita. Koska suojelualueet ovat pieniä, muodostamme niistä verkoston. Tämä ekologinen verkosto luo luonnolle turvaa pidemmällä aikavälillä, Espoon kaupungin ympäristöjohtaja Tarja Söderman sanoo.

– Kaupunki aikoo perustaa lähivuosina noin kolme uutta luonnonsuojelualuetta vuodessa ja tehdä sitä varten tarvittavia luontoselvityksiä, Espoon kaupungin ympäristöasiantuntija Aino Niemi kertoo.

Uudet luonnonsuojelualueet edustavat suo-, järvi- ja metsäluonnon helmiä

Pohjois-Tapiolassa sijaitseva Turvesuon neva eli Muolaansuo on Turvesuon ainoa ojittamattomana säilynyt osa. Tämä on eteläsuomalaisittain melko harvinaista, sillä Etelä-Suomen soista 80 prosenttia on ojitettu. Turvesuon neva on myös pääkaupunkiseudun ainoa havaittu alue, jolla kasvaa uhanalainen lihansyöjäkasvi pikkukihokki.  Isovarpuräme ja erittäin uhanalainen korpi reunustavat avosuota. Turvesuon nevaa ympäröi pientaloasutus.

Bodomjärven pohjoisosassa on reheviä rantametsiä, arvokkaita tervaleppäluhtia ja vaahteralehto sekä vesialuetta. Nyt suojeltavalla Smedsvikenin alueella elää runsaslukuinen joukko vesi-, ranta- ja lehtometsälintuja. Täällä viihtyvät esimerkiksi uhanalainen viherpeippo sekä silmälläpidettävät lajit silkkiuikku ja taivaanvuohi. Smedviken on myös uhanalaisen viitasammakon lisääntymis- ja levähdyspaikka.

Kalittoman lampea ympäröivät metsät Kalajärvellä ovat näyttäviä kalliomänniköitä.  Vanhimmat puut ovat yli 250 vuoden ikäisiä. Uuden suojelualueen ympärillä on jo entuudestaan luonnonsuojelualuetta, joka nyt laajenee. Kalittomassa on paljon lahopuuta, joka on tärkeää luonnon monimuotoisuudelle. Alueelle aiotaan rakentaa kuntoportaat.

Suojelualueilla saa liikkua jokaisenoikeuksin, eli marjojen ja sienien kerääminen on sallittua.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aino Niemi
ympäristöasiantuntija
+358 40 6344142
aino.niemi@espoo.fi

Kuvat

Avointa suota, jossa muutamia pieniä mäntyjä.
Turvesuon neva. Ari Turula/Espoon kaupunki.
Lataa
Raitaa, koivua ja haapaa kasvava rehevä metsä.
Smedsvikenin rehevää rantametsää. Aino Niemi/Espoon kaupunki.
Lataa
Sammaloitunutta lahopuuta metsässä.
Kalittoman metsää. Ari Turula/Espoon kaupunki.
Lataa

Espoon kaupunki

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

X

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye