Pirkanmaan ELY-keskus

Rakennusalan nimikkeitä poistettiin Pirkanmaan ulkomaisen työvoiman käytön linjauksesta

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on päivittänyt alueen linjauksen ulkomaisen työvoiman käytöstä. Päivitetty linjaus astui voimaan 1.12.2023. Linjauksessa luetellaan ammattinimikkeet, joiden osalta ulkomaista työntekijää palkattaessa erillistä saatavuusharkintaa ei tarvitse tehdä. Päivitetystä linjauksesta poistettiin useita rakennusalojen ammattinimikkeitä sekä erilaisia avustavia tehtäviä. Näihin ammattinimikkeisiin palautettiin saatavuusharkinta haastavan työmarkkinatilanteen vuoksi.

Saatavuusharkinnalla tarkoitetaan selvittämistä, onko tehtävään saatavissa työvoimaa Suomesta tai EU-alueelta 

Mikäli ammattinimike on kirjattu työlupalinjaukseen, saatavuusharkintaa ei tarvitse tehdä, mikä nopeuttaa työntekijän oleskelulupaprosessia. TE-toimisto kuitenkin selvittää työntekijän oleskeluluvan osaratkaisua tehdessään työsuhteen ehdot ja tarkistaa työnantajavelvoitteiden toteutumisen normaaliin tapaan myös niiden nimikkeiden osalta, jotka linjaukseen on kirjattu. 

Ulkomaisen työvoiman käytön alueellinen linjaus päivitetään puolen vuoden välein 

Pirkanmaan alueellinen työlupalinjaus tehdään yhteistyössä Pirkanmaan TE-toimiston sekä alueen maahanmuuttoasiain toimikunnan kanssa. Maahanmuuttoasiain toimikunta on Pirkanmaan ELY-keskuksen asettama alueellinen toimielin, jossa on edustettuna työmarkkinaosapuolet sekä alueen kuntia, viranomaisia ja oppilaitoksia.  

Työlupalinjausta päivitettäessä käytiin läpi maakunnan työmarkkinatilannetta ja sen lähiajan näkymiä 

Linjausta päivitettäessä selvitettiin työvoiman saatavuutta eri ammateissa suhteessa avoimiin työpaikkoihin. Vaikka talousnäkymät kuluvan vuoden loppupuolelle ovat laskusuhdanteiset ja työttömyys on kasvanut, niin monilla aloilla koetaan edelleen työvoimapulaa. Myös kohtaanto-ongelma vaikeuttaa työvoiman saantia. Tällöin vapaana oleva työvoima ei kohtaa avoinna olevaa työpaikkaa esimerkiksi työpaikan sijaintiin, työehtoihin tai työntekijän työkykyyn liittyvien syiden vuoksi. 

Päivitetystä linjauksesta poistettiin useita rakennusalojen ammattinimikkeitä sekä avustavia tehtäviä 

Poistetuissa ammattinimikkeissä arvioitiin työvoiman saatavuus suhteessa avoimiin tehtäviin aikaisempaa paremmaksi. Rakennusalan vaikeasta tilanteesta huolimatta erityisesti erityisosaamista vaativissa rakennusalan ammateissa on kuitenkin edelleen rekrytointiongelmia, mistä syystä joitakin rakennusalan ammattinimikkeitä säilytettiin linjauksessa.  

Pirkanmaan alueellinen työlupalinjaus 1.12.2023: https://www.ely-keskus.fi/tyolupalinjaus/-/categories/14401?p_r_p_resetCur=true&p_r_p_categoryId=14401#ely-region-selection

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maahanmuuttopäällikkö Marja Huttunen 
marja.huttunen(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 036 086

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Helmi-ohjelma: Vuonna 2023 Pirkanmaalla tehtiin lukuisia toimenpiteitä luonnon hyväksi26.2.2024 14:03:18 EET | Tiedote

Pirkanmaalla edistettiin luonnon monimuotoisuutta monin keinoin Helmi-elinympäristöohjelman avulla vuonna 2023. Pirkanmaan ELY-keskus muun muassa perusti uusia soidensuojelualueita, hoiti perinne- ja metsäisiä elinympäristöjä, kunnosti lintuvesien ympäristöjä, pienvesien tilaa ja ennallisti lettoja. Tänä vuonna työ jatkuu ja sitä vauhdittavat EU-rahoitteinen Priodiversity LIFE sekä edelleen jatkuva LIFE Revives -hanke.

Työttömien määrä Pirkanmaalla oli tammikuussa 6115 henkilöä suurempi kuin vuotta aiemmin20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pirkanmaalla työttömien työnhakijoiden määrä tammikuussa laski hiukan edellisestä kuukaudesta, mutta oli huomattavasti korkeampi kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrä Pirkanmaalla oli tammikuussa 27 908 henkilöä. Työttömyys laski joulukuusta 465 henkilöllä. Lomautettujen määrä oli 3327 henkilöä, kasvua oli vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna 1715 henkilöä, eli 106 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye