Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki julkaisi oppaan vanhojen rakennusten pelastajille

Jaa

Helsingin kaupunki on julkaissut Kaupunkilaisten käsikirja Helsingin historiallisten rakennusten pelastushankkeisiin -oppaan. Opas tarjoaa käytännönläheistä tietoa ja konkreettisia työkaluja siihen, miten olla mukana ostamassa, säilyttämässä ja elävöittämässä Helsingin historiallisia rakennuksia.

Annalan huvilan julkisivu. Edessä kukkaryhmä.
Annalan huvila on yksi Helsingin kaupungin myymistä rakennuksista, joka on uuden omistajan käsissä saanut uuden elämän. Riitta Korhonen

Helsingin kaupunki omistaa lähes 200 historiallista rakennusta. Kaupungin toimitilastrategian mukaisesti niistä moni on tulossa lähivuosina myyntiin, koska kaupunki ei tarvitse niitä palveluitaan varten. Rakennusten halutaan säilyvän, ja moni niistä sopii yhteisölliseen käyttöön.  

Myytäviin kohteisiin kuuluu monenlaisia kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia rakennuksia kartanoista kesähuviloihin ja ravintoloihin. Nyt laadittu opas tarjoaa käytännön tietoa ja konkreettisia työkaluja ostamista ja kunnostamista harkitseville tahoille.

Oppaassa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä kaikkea ostamisesta kiinnostuneiden tulee huomioida, miten hoitaa lupa-asiat ja kuinka ostoprosessi viedään onnistuneesti maaliin. Mukana on myös inspiroivia esimerkkejä jo pelastetuista historiallisista rakennuksista; miten hankkeet rahoitettiin, kuinka rakennukset kunnostettiin ja mitä iloa ne nyt tarjoavat uusille omistajilleen.

Sisällössä kerrotaan myös eri rahoitusvaihtoehdoista ja listataan tällaisiin hankkeisiin avustuksia myöntäviä tahoja. Vanhojen rakennusten myyntihinta ei usein ole korkea, ja korjauskulut ovatkin yleensä merkittävin menoerä vanhojen rakennusten pelastamisessa.

Idea oppaasta tuli OmaStadi-ohjelman kautta

Oppaan kokoaminen sai alkunsa OmaStadi 2020–2021-ohjelmaan jätetystä Pelastetaan Helsingin historia helsinkiläisille – vanhat talot eläviksi yhteisöiksi -ehdotuksesta, joka keräsi helsinkiläisiltä äänestäjiltä kannatusta. OmaStadi on Helsingissä toteutettava osallistuvan budjetoinnin malli.

OmaStadi-ehdotuksen tehnyt Elina Nummi kuvailee ehdotuksessaan, kuinka Helsingin ”persoonalliset ja usein kauniissa ympäristössä sijaitsevat rakennukset voisivat herätä eloon luontotukikohtina, kulttuurikäytössä, asukastiloina, vuokrattavina juhlatiloina, kahviloina, nuorisotiloina, yhteisinä olohuoneina”.

Myyntiin tulevien historiallisten rakennusten ostajajoukkoa ei ole rajattu, ja rakennuksia myydään monenlaisiin tarkoituksiin. Uusi opas on luotu avuksi ja tueksi etenkin niille ostajille, joiden tavoitteena on säilyttää rakennuksia avoimessa ja yhteisöllisessä käytössä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ville Vuorio
tiimipäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
rakennukset ja yleiset alueet
puh. 09 310 71409
ville.vuorio@hel.fi

Kuvat

Annalan huvilan julkisivu. Edessä kukkaryhmä.
Annalan huvila on yksi Helsingin kaupungin myymistä rakennuksista, joka on uuden omistajan käsissä saanut uuden elämän.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye