CLC Climate Leadership Coalition

Call on Carbon kokosi kansainvälisten talousjärjestöjen johtajat yhteen COP28-tapahtumassa

Jaa

Joulukuun 2. päivänä korkean tason ryhmä kansainvälisten talousjärjestöjen johtajia kokoontui COP28-tapahtumaan Suomen paviljonkiin keskustelemaan hiilen hinnoittelusta. Ryhmän oli kutsunut koolle kansainvälistä hiilen hinnoittelua pitkään edistänyt suomalainen yritysten ilmastoverkosto Climate Leadership Coalition.

Ramping up climate investments through carbon pricing (CLC), 2.12.2023, Suomen paviljonki, COP28.
Ramping up climate investments through carbon pricing (CLC), 2.12.2023, Suomen paviljonki, COP28. Climate Leadership Coalition ry

"Emme saavuta hiilineutraaliustavoitettamme ilman hiilen hinnoittelua", sanoi WTO:n pääjohtaja Dr. Ngozi Okonjo-Iweala

Keskusteluun osallistuneet WTO:n, IMF:n, Maailmanpankin, OECD:n ja Kansainvälisen kauppakamarin johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että hiilen hinnoittelulla tulee olla nykyistä keskeisempi rooli ilmastokriisin hillinnässä. Hiilen hinnoittelu on myös laajasti yritysten toiveissa: 

"Yritykset toivovat maailmanlaajuisesti mahdollisimman yhdenmukaista politiikkaa", tiivisti paneelissa yrityksiä edustanut Kansainvälisen kauppakamarin pääsihteeri John W.H. Denton AO

Maailmanpankin mukaan tällä hetkellä olemassa olevien yli 70 hinnoittelujärjestelmän piirissä on vajaa neljännes globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä, kun vuonna 2012 hinnoittelujärjestelmät kattoivat ainoastaan 7% päästöistä. Järjestelmien keskimääräinen hintataso on kuitenkin huomattavasti alhaisempi kuin mikä olisi OECD:n ja IMF:n mukaan tarpeen. Vain Euroopan päästökauppajärjestelmässä hinta on järjestöjen suosittelemalla tasolla.  

"Tällä hetkellä järjestelmät poikkevat liiaksi toisistaan, niiden keskeiset mekanismit erovat toistaan niin paljon, että yrityksillä on vaikeuksia ymmärtää ja hyödyntää niitä. Hinnoittelumekanismeja tarvitaan myös kehittyvillä markkinoilla, jotta ilmastotyö voidaan tehdä reilummaksi myös kansalaisten näkökulmasta", totesi WTO:n pääjohtaja Ngozi Okonjo-Iweala. "Meidän täytyy koettaa harmonisoida eri alueiden erilaisia lähestymistapoja." 

Kaikki paneeliin osallistuneet organisaatiot (WTO, IMF, OECD, Maailmanpankki ja Kansainvälinen kauppakamari) työskentelevät lisätäkseen ymmärrystä hiilipäästöjen hinnoittelumekanismeista sekä tarjotakseen työkaluja niiden käytön ja vaikutusten selventämiseksi sekä valtiotasolla että yritystasolla.  

Hiilipäästöjen laajempaa hinnoittelua koskevassa keskustelussa haastava osapuoli on Yhdysvallat, jossa liittovaltiotason toimet keskittyvät nyt Inflation Reduction Act valtiotukipaketin toteutukseen. Yhdysvalloissa hiilipäästöjen hinnoittelua toteutetaan vain osavaltiotasolla. Yhdysvaltalaiset yritykset joutuvat kuitenkin kohtaamaan hiilipäästöjen hinnoittelukysymyksen EU:n hiilirajamekanismin (CBAM) käynnistymisen myötä.  

Keskusteluun osallistunut Suomen omistajaohjaus- ja Eurooppa-ministeri Anders Adlercreutz korosti hiilinielujen ja ja hiilen sidontaan liittyvien markkinamekanismien merkitystä. Keskustelussa nostettiin esiin myös vapaaehtoiset hiilimarkkinat, joiden perustamisesta päätettiin osana Pariisin sopimusta ja joiden yksityiskohdista neuvotellaan myös COP28:ssa.  

Järjestetyn tapahtuman tavoitteena oli keskustella hallitustenvälisten organisaatioiden roolista ja tulevista mahdollisuuksista yhteistyöhön hiilipäästöjen hinnoittelumekanismien käytön laajentamisessa. Keskusteluun osallistuivat:  

  • John W.H. Denton AO, Kansainvälisen kauppakamarin pääsihteeri 

  • Ngozi Okonjo-Iweala, maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtaja 

  • Ruud de Mooij, kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apulaispääjohtaja  

  • Axel van Trotsenburg, Maailmanpankin varapääjohtaja  

  • Jo Tyndall, OECD:n ympäristöosaston johtaja 

  • Anders Adlercreutz, Suomen Eurooppa- ja omistajaohjausministeri  

CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen johti keskustelua. 

"Meille oli tärkeä voitto saada nämä kansainvälisten talousjärjestöjen johtajat koolle Suomen paviljonkiin. Päästöjen hinnoittelu on alueiden ja valtioiden käsissä. Siitä ei siis päätetä COP:n virallisella agendalla. Siksi kansainvälisten organisaatioiden täytyy luoda rakenteita, joilla järjestelmästä tulee tasapuolinen ja ilmastonmuutoksen kannalta puhtaimpia ratkaisuja globaalisti hyödyttävä. Siihen tarvitaan yhteistyötä, jota yritykset tällä työllä pyrkivät vauhdittamaan”, kertoo Kaskinen.  

“Erityinen kiitos yhteistyöstä myös Suomen hallinnon ja erityisesti Suomen alulle laittaman Valtiovarainministereiden ilmastokoalition kanssa.” 

Call on Carbon - aloite perustettiin vuonna 2021 CLC:n, Haga-initiatiivin ja Skift Climate Business Leadersin toimesta. Aloitteessa yli 150 yrityksen, kaupungin, yliopiston ja liike-elämän järjestön johtajat vaativat hallituksia tehostamaan hiilipäästöjen hinnoittelua. Allekirjoittaneilla on yhteensä yli 25 miljardin dollarin markkina-arvo ja yli 120 miljardia dollaria hallinnoitavia varoja yli 100 maassa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ramping up climate investments through carbon pricing (CLC), 2.12.2023, Suomen paviljonki, COP28.
Ramping up climate investments through carbon pricing (CLC), 2.12.2023, Suomen paviljonki, COP28.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

CLC ry:n (CLC Climate Leadership Coalition) tarkoituksena on vaikuttaa Suomen elinkeinoelämän ja tutkimusorganisaatioiden yleiseen kilpailukykyyn ja valmiuteen vastata ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen riittävyyden tuomiin uhkiin sekä kykyyn hyödyntää näiden synnyttämiä liiketoimintamahdollisuuksia. Yhdistys edistää alansa parhaiden kansainvälisten käytäntöjen tunnetuksi tekemistä ja siirtämistä Suomeen. Yhdistyksen perusajatus on, että kannattava ja kestävä liiketoiminta on tehokkain keino vastata globaaleihin ympäristöhaasteisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CLC Climate Leadership Coalition

Climate Leadership Coalition: Sari Baldauf valittu CLC:n hallituksen puheenjohtajaksi, Mehiläinen ja Carbo Culture hyväksytty uusiksi jäseniksi20.11.2023 12:58:56 EET | Tiedote

Climate Leadership Coalitionin (CLC) vuosittainen syyskokous pidettiin 13.11. Kokous valitsi Sari Baldaufin hallituksen puheenjohtajaksi. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin myös Ville Voipio, Vaisalan hallituksen puheenjohtaja, Heikki Vuorenmaa, YIT Groupin toimitusjohtaja, ja Tomas Häyry, Vaasan kaupunginjohtaja.

Suomalaiset elinkeinoelämän järjestöt mukana kansainvälisessä vetoomuksessa, joka vaatii valtioita pysymään 1,5 asteen tavoitteessa13.11.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari ja ilmasto-businessverkosto Climate Leadership Coalition antavat vahvan tukensa YK:n COP27-ilmastokokouksessa 1,5 asteen lämpenemistavoitteessa pysymiselle. ”Neuvotteluissa on viitteitä, että osa valtioista haluaa ottaa takapakkia sitoumuksista 1,5 asteen tavoitteeseen. Haluamme yhdessä laajan kansainvälisen yritysten ja järjestöjen joukon kanssa tukea ensi viikon neuvotteluja tavoitteissa pysymiseksi ja huomion siirtämiseksi ilmastotavoitteiden toimeenpanoon”, toteaa Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on korostanut, että 1,5 asteen lämpenemisen jälkeen ilmastonmuutoksen vaikutukset ihmisiin ja luontoon ovat merkittävästi pahempia. Siksi Pariisin sopimus pyrkii 1,5 asteen lämpenemisessä pysymiseen ja viime vuonna Glasgow’n ilmastokokouksessa valtiot vahvistivat sitoutumistaan tavoitteeseen. ”Suomalaisille vientiyrityksille on tärkeää, että kansainvälinen ilmastopoli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye