Helmet.fi uudistuu, asiakkaat pääsevät nyt koekäyttämään uutta sivustoa ja antamaan palautetta

Jaa

Pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen yhteinen palvelusivusto Helmet.fi uudistuu kokonaan kevään 2024 aikana. Asiakkaat pääsevät jo nyt kokeilemaan uutta verkkokirjastoa ja antamaan siitä palautetta, kun uusi Helmet.fi on avattu koekäyttöön osoitteessa helmet.finna.fi.

Uuden Helmet-verkkokirjaston etusivu.
Uuden Helmet-verkkokirjaston etusivu. Kansalliskirjasto / Paavo Pykäläinen

Pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen yhteinen palvelusivusto Helmet.fi uudistuu kokonaan kevään 2024 aikana. Asiakkaat pääsevät jo nyt kokeilemaan uutta verkkokirjastoa ja antamaan siitä palautetta, kun uusi Helmet.fi on avattu koekäyttöön osoitteessa helmet.finna.fi. Sivustoa voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Vanha sivusto osoitteessa www.helmet.fi toimii edelleen normaalisti, kunnes siitä luovutaan arviolta kevään 2024 aikana.  

Alustana Finna 

Uusi Helmet.fi on rakennettu Kansalliskirjaston ylläpitämälle ja kehittämälle Finna-alustalle. Finnaa käyttää verkkokirjastoissaan jo noin 90 prosenttia Suomen yleisistä kirjastoista. Helmetin liittyminen Finna-perheeseen tuo mukaan miljoona pääkaupunkiseudun kirjastoja käyttävää asiakasta.  

Helmet.fi on toiminut nykyisessä palveluympäristössään vuodesta 2012 asti, ja se on nyt teknisen elinkaarensa loppuvaiheessa. Uusi sivusto vastaa vanhaa paremmin nykyisiin saavutettavuus- ja tietosuojavaatimuksiin. Uudistustyössä on hyödynnetty vuoden 2020 aikana tehtyä käyttäjäkyselyä ja työpajoja. Verkkokirjastoa kehitetään edelleen asiakkaiden palautteiden pohjalta. 

Uudessa Helmet.fi:ssä kirjaston asiantuntijoiden aineistosuosituksille on aikaisempaa enemmän näkyvyyttä. Helmet.fi:ssä suositellaan uutuuksien lisäksi myös niin sanottua pitkää häntää eli aikaisemmin julkaistuja teoksia.  

“Yhteiset verkkopalvelut ovat keskeinen osa jo vuosikymmeniä jatkunutta pääkaupunkiseudun kirjastojen yhteistyötä. Uuden verkkosivuston rakentaminen Kansalliskirjaston kanssa on sujunut erinomaisesti. Olemme iloisia, että asiakkaat pääsevät nyt testaamaan ja antamaan palautetta uudesta Helmet.fi-sivustosta", sanoo kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg Espoosta. 

"Helmetin saaminen Finna-verkkokirjastoa käyttävien kirjastojen joukkoon on ollut finnalaisten haave jo pitkään. Vihdoin pääsemme käyttämään omaa verkkopalvelualustaamme myös Helmetin asiakkaina! Olemme iloisia myös siitä, että valtakunnallisen Finna.fi:n miljoonat kulttuuri- ja tiedeaineistot saavat Helmetin kautta paljon uusia potentiaalisia käyttäjiä", kertoo Serafia Kari, Finnan palvelusuunnittelija. 

Taskukirjaston tilalle Helmet-mobiili  

Helmet.fi-uudistuksen yhteydessä asiakkaat pääsevät käyttämään myös Helmet-mobiilia, joka korvaa Taskukirjaston vuoden 2024 alusta alkaen. Jatkossa puhelimella voi käyttää uuden Helmet-verkkokirjaston selainversiota, joka on mobiilioptimoitu.   

Myös Helmet-mobiili toimii osoitteessa helmet.finna.fi. Uuden Helmet-verkkokirjaston mobiilisivustossa ovat kaikki samat tiedot ja toiminnot kuin pöytäkoneellakin. Helmet-mobiilista voi hakea aineistoa, tehdä, poistaa ja jäädyttää varauksia, tarkistaa kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat ja lukea uusimmat uutiset ja kirjavinkit. Toimintoja on siis enemmän kuin nykyisessä Taskukirjastossa, ja esimerkiksi maksut näkyvät myös mobiilisivustossa.  

Uudessa Helmet-verkkokirjastossa on myös Taskukirjaston tapaan kirjastokortti. Kirjastokortin saa esille kirjautumisen jälkeen Oma tili -valikosta.   

Taskukirjastoon lisätyt suosikit eivät siirry Helmet-verkkokirjaston mobiilisivustoon. Lisäksi kaverilaina-toiminto päättyy.   

Helmet pähkinänkuoressa 

Helmet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot. Helmet-kirjastossa on yhteinen kirjastokortti, kirjastojärjestelmä ja verkkopalvelu sekä yhteiset käyttösäännöt ja kokoelmat. Helmet.fi palvelee yli miljoonaa pääkaupunkiseudun asukasta. Helmet-verkkopalveluissa on kuukausittain noin puoli miljoonaa käyntiä.   

Finna pähkinänkuoressa 

Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna tarjoaa verkkopalvelualustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa, ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:  

Helmet-kirjastot: kirjastopalveluiden johtaja Ritva Nyberg, puh. 040 636 9207, ritva.nyberg@espoo.fi.  

Finna-palvelut: palvelusuunnittelija Serafia Kari, puh. 050 348 4921, serafia.kari@helsinki.fi  

Avainsanat

Helmet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Minun elämäni, Ukraina! -kokonaisuus kerto Ukrainan sotaa paenneiden naisten tarinoita19.2.2024 17:17:59 EET | Tiedote

Minun elämäni, Ukraina! -näyttämöteoksessa ukrainalaiset ja suomalaiset teatteritaiteen ammattilaiset kertovat sotaa paenneiden naisten tarinoita. OSIRIS teatterin tuottama teos saa ensi-iltansa Malmitalossa keskiviikkona 21.2. Kanneltalossa avautuneessa näyttelyssä on esillä valokuvia ja jälleenrakennushankkeen suunnitelmia, jotka on toteutettu ukrainalais-suomalaisena yhteistyönä.

Savoy JAZZFest laajenee: Oheisohjelmassa kotimaisten kärkimuusikkojen konsertteja ja valokuvanäyttely16.2.2024 14:42:11 EET | Tiedote

6.-9.3. järjestettävän Savoy JAZZFestin oheisohjelma laajenee paneelikeskusteluun ja jatkoklubeihin ravintola Minnessä sekä jazzbrunssiin Hotel Havenissa. Savoy-teatterin aulassa on nähtävillä 29.2.-13.3. artistikuvaaja Minna Hatisen parhaita kuvia festivaalin kuusivuotisen historian varrelta. Vuoden 2024 festivaalia tähdittävät mm. saksofonisti Kenny Garrett sekä laulajat Gretchen Parlato ja Michael Mayo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye