SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Haatainen: Pisa-tulokset kertovat suomalaisten nuorten oppimistulosten huolestuttavasta kehityksestä

Jaa

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen kantaa huolta Suomen Pisa-tuloksista. Opetus- ja kulttuuriministeriön raportin mukaan tuloksia voidaan kuvailla ”erittäin huolestuttavaksi”. Myös Haatainen jakaa saman huolen.

Tänään 5.12. opetus – ja kulttuuriministeriön tiedotustilaisuudessa huolestuneen näköisiä ihmisiä kokoontui kertomaan Suomen Pisa-tuloksista. Tiedostustilaisuudessa kerrottiin, kuinka suomalaisnuorten Pisa-tulokset olivat laskeneet jälleen. Eniten ja merkittävästi Pisa-tulokset olivat laskeneet matematiikan ja lukutaidon osalta.

- Opetus – ja kulttuuriministeriö sanoo raportissaan tuloksia huolestuttaviksi. Uusimman Pisa-tutkimuksen mukaan, jopa joka neljäs pärjää matematiikassa heikosti. Tämän lisäksi lukutaidon lasku oli viidenneksi suurinta muihin osallistuneisiin maihin verrattuna. Nämä ovat hyvin merkittäviä ja vakavia muutoksia, Haatainen toteaa huolestuneena.

- Kiitän Orpon hallitusta oppituntien lisäämisestä perustaitoihin, kuten matematiikkaan ja lukutaitoon.  Samalla on ollut kuitenkin järkyttävä kuulla kouluvierailujen yhteydessä, kuinka oppilailla ei ole riittäviä oppimateriaaleja, kuten esimerkiksi tehtäväkirjoja. Koulutuksen kivijalka on kunnissa, jonka vuoksi kuntien rahoitusasema on indeksijäädytysten ja ylimääräisten leikkausten keskellä turvattava, Haatainen toteaa.

Tulokset kertovat myös siitä, kuinka oppimistulokset ovat eriytymässä huolestuttavalla tavalla perheiden sosioekonomisten taustojen mukaan.

- Pisa-tuloksetkin vahvistavat sitä, miten työttömyys ja pienituloisuus vaikuttavat perheen lasten menestymiseen kouluissa. Toivon, että Orpon hallituksen päätökset eivät pahenna eri sosioekonomisessa asemassa olevien lasten mahdollisuuksia pärjätä koulussa. Nämä tulokset puhuvat sen puolesta, kuinka oppimisen tuen vahvistamista on jatkettava ja riittävä rahoitus turvattava, Haatainen painottaa.

Lopuksi sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Haatainen korostaa lasten ja nuorten lukuharrastuksen merkitystä. Lukutaito ja luetun tekstin ymmärtäminen on avainasemassa kaikkien aineiden, kuten myös matematiikan opiskelussa.

- Tilanne on otettava vakavasti. Nyt meidän pitää kääntää katseemme siihen, miten saamme lasten ja nuorten kirjojen sekä lehtien lukemista ja lukuharrastusta ylipäätään lisättyä, Haatainen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuka on Tuula Haatainen?

Tuula Haatainen (sd.) toimii eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajana. Hän on toiminut opetusministerinä 2003-2005, sosiaali- ja terveysministerinä 2005-2007 ja työministerinä Marinin hallituksessa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye