Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus määrää Rajaportin saunan rakennukset suojeltavaksi

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on päättänyt määrätä Tampereella sijaitsevan Rajaportin saunan rakennukset suojeltavaksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla (rakennusperintölaki). ELY-keskus katsoo, että rakennuksilla on merkittäviä kulttuurihistoriallisia arvoja eikä rakennusten riittävää suojelemista saada ratkaistua asemakaavoituksessa.

Kuvassa on Rajaportin sauna Tampereella.
Rajaportin sauna on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Kuva: Roosa Vähänäkki

Suojelu kohdistuu Tampereen Pispalassa sijaitsevan Rajaportin saunarakennuksen sisätiloihin ja sen kiinteään sisustukseen.  Suojelu kohdistuu myös saunarakennuksen, kahvilarakennuksen, ompelijantalon ja piharakennuksen ulkoasuun ja rakennusrunkoon sekä Rajaportin saunan pihapiiriin. Rakennukset omistaa Tampereen kaupunki. Rajaportin saunan suojelua rakennusperintölain perusteella on esittänyt Museovirasto.

Merkittäviä kulttuurihistoriallisia arvoja

Rajaportin saunalla on valtakunnallista kulttuurihistoriallista merkitystä.

Museoviraston rakennussuojeluesityksen mukaan Rajaportin sauna on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Rajaportin saunassa on säilynyt sen alkuperäinen tilaohjelma, varustelu ja pihapiiri.  Neljän rakennuksen muodostama pihakokonaisuus edustaa Pispalan kaupunginosalle ja sen historialle ominaista elämänmuotoa ja rakennuskulttuuria. 1900-luvun alkupuolella rakennettu ja toimintansa aloittanut sauna edustaa suomalaista saunaperinnettä, joka on valittu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ensimmäisenä suomalaisena kohteena.

Suojelu rakennusperintölailla varmistaa riittävän suojelun

Alueella on vireillä asemakaavamuutos, ja siinä on tarkoitus tarkentaa Rajaportin saunan osalta asemakaavaan sisältyviä suojelumerkintöjä ja kaavamääräyksiä. Maankäyttö- ja rakennuslain ja sen nojalla annettujen säännöksien tai määräyksien avulla ei voida kuitenkaan riittävästi turvata rakennusten säilymistä ja suojelemista.

- Asemakaavalla ei voida riittävästi varmistaa rakennusten sisätilojen ja kiinteän sisustuksen suojelua. Rajaportin saunan riittävän suojelemisen varmistamiseksi on perusteltua tehdä suojelupäätös rakennusperintölain nojalla, kertoo lakimies Roosa Vähänäkki Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:

Lakimies Roosa Vähänäkki puh. 0295 036 287
Ylitarkastaja Pekka Kinanen puh. 0295 036 342

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuvassa on Rajaportin sauna Tampereella.
Rajaportin sauna on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Kuva: Roosa Vähänäkki
Lataa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Työttömien määrä Pirkanmaalla oli tammikuussa 6115 henkilöä suurempi kuin vuotta aiemmin20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pirkanmaalla työttömien työnhakijoiden määrä tammikuussa laski hiukan edellisestä kuukaudesta, mutta oli huomattavasti korkeampi kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrä Pirkanmaalla oli tammikuussa 27 908 henkilöä. Työttömyys laski joulukuusta 465 henkilöllä. Lomautettujen määrä oli 3327 henkilöä, kasvua oli vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna 1715 henkilöä, eli 106 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye