Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Under folkfester skyddas Havis Amanda med kraftiga skivor

Dela

Det är tänkt att skyddet ska användas endast kortvarigt och vid behov, högst några dagar om året. Det är inte tänkt att skyddet används under Valborg.

Skyddet av Havis Amanda är tänkt att användas endast sällan, kanske bara några dagar om året.
Skyddet av Havis Amanda är tänkt att användas endast sällan, kanske bara några dagar om året. Illustration: WSP.

Skyddet kan monteras snabbt

Skyddet under folkfester består av kraftiga, väderbeständiga skivor och en stålram. Skyddet kan transporteras på plats i delar och monteras snabbt, vid behov under ett arbetsskift.

Bilder av statyn trycks på ytan av skyddet med sju hörn. Det tillfälliga skyddet skyddar den sköra bronsstatyn under de mest muntra folkfesterna.

”Det är tänkt att skyddet används till exempel om Finland går till finalen i världsmästartävlingarna i ishockey. Kanske under en eller två dagar om året och kanske vissa år inte alls. Vi hoppas förstås att Finland har så stor framgång som möjligt både inom idrotten och kulturen”, säger Jussi Luomanen, chef för stadsrum och landskapsplanering vid Helsingfors stad.

Havis Amanda har gått igenom mycket

Fontänen med sina bronsskulpturer, som stod klara 1908, är ett helhetskonstverk som designats av konstnären Ville Vallgren. Utöver det konstnärliga värdet är verket mycket betydelsefullt i kulturhistoriskt perspektiv och för stadsbilden.

Konstverket har under årens lopp gått igenom mycket under bland annat olika folkfester, då festare har klättrat upp på det. Dess yta har också slitits av det salta och blåsiga havsklimatet.

Olika alternativ övervägdes

Planeringsgruppen för renovering av Havis Amanda övervägde olika alternativ för ett tillfälligt skydd, till exempel ett stålstaket och olika kupollösningar. Viktigaste faktorer vid granskning av alternativ var konstruktionens kostnader, tillfällighet samt möjligheter för transport och snabb montering.

Det tillfälliga skyddet ska inte förvaras på torget, det ska således vara lätt att transportera det snabbt. Spårvägens ledningar kring Salutorget begränsar transportens höjd och därför kommer till exempel en kupolkonstruktion inte på fråga.

Renoveringen av platsen kring Havis Amanda blir klar i augusti

Renoveringen av platsen och konstverket blir klar i augusti 2024. Nästa Valborg kommer man inte på plats åt att lägga mössan på Manda, utan detta måste firas i andra tecken.

Mössevenemanget på valborgsmässoaftonen firas nästa vår på Medborgartorget. En varierande studentkår har lagt mössan på Manda på valborgsmässoaftonen varje år. Konstuniversitetets studentkår (TaiYo), som står i tur att lägga mössan våren 2024, planerar evenemanget.

Nyckelord

Kontakter

Det tillfälliga skyddet:
Jussi Luomanen
Stadsmiljösektorn
tfn 09 310 38626

Konservering av skulpturhelheten:
Chefen för offentlig konst
Taru Tappola
HAM Helsingfors konstmuseum
tfn 09 310 87077

Renoveringen av platsen kring Havis Amanda:
Projektchef Heikki Kosonen
Stadsmiljösektorn, projektbyggande
tfn 09 310 42158

Bilder

Helsingfors stad, Stadsmiljösektorn
PB 58200, 00099 Helsingfors stad
09 310 2611

Bekanta dig med stadsmiljösektorn

Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö.

Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye