Julkisen taiteen ohjausryhmä haluaa ennallistaa vahingoitetun Lauri Viidan muistomerkin

Jaa

Tampereen kaupungin Julkisen taiteen ohjausryhmä on kokoontunut 7.12.23 ja käsitellyt kokouksessaan kahta Tampereen julkisiin taideteoksiin aiemmin syksyllä kohdistunutta vahingontekoa. Taiteilija Pertti Mäkisen tekemästä Lauri Viidan muistomerkistä Pispalanharjulla irrotettiin suuria osia ja Unto Hietasen Kalapoika-veistos varastettiin kokonaisuudessaan Nekalasta. Lauri Viidan muistomerkki pyritään ennallistamaan ja Kalapoika korvataan toisella teoksella.

Taideteoksista irrotettuja ja varastettuja osia.
Taideteoksista irrotettuja ja varastettuja osia. Tampereen taidemuseo

Pertti Mäkinen on tutustunut paikan päällä tuhottuun muistomerkkiin ja antanut muistomerkin ennallistamiseksi oman ehdotuksensa. Ohjausryhmän kokouksessa tarkasteltiin Mäkisen ehdotusta, ja Tampereen taidemuseo sai evästystä jatkoneuvotteluihin mm. kustannustason hallinnan osalta. Juryn toiveena on, että tamperelaisille tärkeä muistomerkki ennallistetaan yhteistyössä taiteilijan kanssa, jotta teoksen taiteellinen arvo säilyy. 

Unto Hietasen Kalapoika-veistoksen osalta ohjausryhmän kokouksessa todettiin, että teos on vahingonteon seurauksena lopullisesti menetetty. Teoksen osat on saatu takaisin, mutta teosta ei voi ennallistaa. Julkisen taiteen ohjausryhmä kannatti ehdotusta siitä, että ympäristöön siirretään jokin toinen, korvaava teos taidemuseon kokoelmista. Teoksen valinnan myötä päätetään sen tarkempi, teokselle sopiva sijaintipaikka myöhemmin keväällä. 

Tampereen kaupunki tulee esittämään vahingonkorvausvaatimusta osana vahingonteon oikeuskäsittelyä. Ensivaiheessa kustannuksia katetaan kaupungin vakuusrahastosta. Vahingontekojen kustannukset selviävät vaihtoehtojen selvittelyn yhteydessä. Kalapojan korvaavan taideteoksen osalta ne koostuvat konservointikustannuksista, veistoksen perustuksista sekä pystyttämisestä ja kuljetuksista. Teosten vakuutusarvot ovat julkisuuslain mukaisesti salaista tietoa. Taidemuseon tiedossa ei ole vastaavaa julkisen taiteen ennallistamiseen liittyvää hanketta ainakaan Suomessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Taideteoksista irrotettuja ja varastettuja osia.
Taideteoksista irrotettuja ja varastettuja osia.
Lataa
Taideteoksista irrotettuja ja varastettuja osia.
Taideteoksista irrotettuja ja varastettuja osia.
Lataa

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tuula Lehtisen taiteen laaja näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa23.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen (s. 1956) ensimmäinen museonäyttely kotikaupungissaan avaa Tampereen taidemuseon remontin jälkeisen näyttelyvuoden yhdessä mediataiteilija Charles Sandisonin näyttelyn kanssa. Tuula Lehtisen yksityisnäyttely on laaja katsaus hänen taiteeseensa 1980-luvulta nykyhetkeen. Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

Charles Sandisonin uusi teos Rhizome Tampereen taidemuseoon14.2.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuva Charles Sandison toteuttaa Tampereen taidemuseoon uuden valoinstallaation nimeltä Rhizome. Sandisonin teoksissa seinille heijastetaan sanoja, symboleja ja liikettä, jotka elävät ja vuorovaikuttavat keskenään. Näyttelyvieraat kokevat olevansa ikään kuin avaruusmatkalla, keskellä sanojen universumia. Sandisonin taidetta on usein kuvailtu valorunoudeksi. Koko pohjakerroksen kattava teos on esillä taidemuseon avautuessa remontin jäljiltä, 24.2.2024 lähtien.

Kukat hehkuvat ja silkki kahisee – Tuula Lehtisen näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa 24.2.2413.2.2024 12:57:25 EET | Tiedote

Tamperelaisen kuvataiteilija Tuula Lehtisen (s. 1956) ensimmäinen museonäyttely kotikaupungissaan avaa Tampereen taidemuseon remontin jälkeisen näyttelyvuoden yhdessä mediataiteilija Charles Sandisonin näyttelyn kanssa. Tuula Lehtisen yksityisnäyttely on laaja katsaus hänen taiteeseensa 1980-luvulta nykyhetkeen. Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye