Jyväskylän yliopisto

OVI-hanke edistää vihreää siirtymää jatkuvan oppimisen keinoin

Jaa

Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin yhteishanke, nimeltään OVI – Uutta osaamista ja liiketoimintaa vihreän siirtymän tueksi, hyödyntää jatkuvan oppimisen keinoja ilmasto- ja luonto-osaamisen vahvistamisessa.

Kuva: Jyväskylän yliopisto
Kuva: Jyväskylän yliopisto

Käsillä oleva yhteiskunnallinen kestävyysmurros edellyttää uutta osaamista ilmaston ja luonnon tilan parantamiseksi. Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 vaatii konkreettisia toimia, joilla maankäyttösektorin hiilinieluja ja hiilivarastoja pystytään kasvattamaan. Metsäsektorilla tätä tavoitetta voidaan edistää uusien hoitomenetelmien, metsäpalveluliiketoiminnan sekä ennallistamisen ja suojelun keinoin. 

Ilmasto- ja luonto-osaamisen vahvistamista 

Syyskuussa käynnistynyt Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin yhteishanke pyrkii lisäämään tietoutta keinoista, joilla maankäyttösektorin ilmastotavoitetta ja luonnon monimuotoisuutta voidaan vahvistaa yhteisvaikutteisesti. Hanke kantaa nimeä OVI – Uutta osaamista ja liiketoimintaa vihreän siirtymän tueksi

”Olemme väsyneitä repivään metsäluontokeskusteluun ja haluamme löytää yhteistä tekemistä ilmasto- ja resurssiviisaan metsänhoidon kestävyyden edistämiseksi Keski-Suomessa”, sanoo vanhempi asiantuntija Helena Reiman Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. 

”Korkeakouluina jaamme ymmärryksen siitä, että tieteeseen perustuva tilannekuva ympäristökriiseistä ja siihen perustuvien tosiasioiden tunnustaminen on vastakkainasettelun purkamisen lähtökohta”, jatkaa professori Janne Kotiaho Jyväskylän yliopistosta. 

Hankkeessa laaditaan avoin verkkokurssi ekologisesta kompensaatiosta sekä avointa opintomateriaalia suometsien käytön ilmastovaikutuksista ja niiden hillinnästä sekä metsäluontoyrittäjyydestä. Ilmasto- ja luonto-osaamista vahvistavia opintoja voidaan hyödyntää sekä tutkinto-opiskelussa että jatkuvan oppimisen tarjonnassa.  

Lisäksi hankkeen toimintaan kuuluu monikanavaista viestintää hankkeen teemoista, sekä keskisuomalaisen metsäluonto- ja ilmasto-osaamisen verkoston kehittämistä. 

Suunnitteilla laaja osaamisverkosto 

Opintomateriaalien lisäksi hankkeessa suunnitellaan metsäluonto- ja ilmasto-osaamisen verkostoa yhdessä Jamk Biotalousinstituutin, JYU.Wisdomin, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poken ja Suomen Metsäkeskuksen kanssa. Verkoston toiminta luo pohjaa kansalliselle osaamiskeskittymälle tukemalla ilmastonmuutoksen hillintää sekä yritysten varautumista liiketoimintaympäristön muutoksiin metsäalalla. 

Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö osana ministeriön Hiilestä kiinni -toimenpidekokonaisuutta. Hanke jatkuu syyskuun 2024 loppuun. 

Linkki hankesivulle: https://www.jyu.fi/fi/hankkeet/uutta-osaamista-ja-liiketoimintaa-vihrean-siirtyman-tueksi-ovi  

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tutkimuskonsortio kehittää turvallisia, laajavaikutteisia viruslääkkeitä ja rokotteita15.5.2024 06:45:00 EEST | Tiedote

Professorit Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta, Sarah Butcher Helsingin yliopistosta ja akatemiatukija Minna Hankaniemi saivat merkittävän rahoituksen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä COMBATVIRUS-hankkeelle, jossa kehitetään viruslääkkeitä ja rokotteiden tehosteaineiksi sopivia yhdisteitä. Nelivuotinen rahoitus on arvoltaan 1,68 miljoonaa euroa. Hanketta edelsi Marjomäen ja Butcherin proof-of-concept-rahoitus ”Antiviral” -hankkeelle Jane ja Aatos Erkon säätiöltä. Tämä 2-vuotinen rahoitus osoitti, että tämän tiimin yhteistyö voi tuottaa merkittäviä antiviraalisia molekyylejä ja selvittää niiden infektiomekanismeja.

Miten ihmistoiminta muovaa metsämaaperän mikrobiyhteisöjen monimuotoisuutta?14.5.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteen laitoksen tutkijat yhteistyössä Helsingin yliopiston metsätieteen tutkijoiden kanssa etsivät uudessa hankkeessa vastauksia siihen, miten ihmisen toiminta muovaa metsämaaperän mikrobiyhteisöjen monimuotoisuutta, metsissä elävien muiden lajien hyvinvointia sekä ihmisille aiheutuvaa tautiuhkaa. Lisäksi hankkeessa vahvistetaan ympäristö- ja taidekasvatuksen keinoin lasten ja nuorten monipuolista luontosuhdetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye