Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa stad och Österbottens handelskammare reder ut möjligheten att sälja aktierna i VAMK till Vasa universitet

Dela

Vasa stad, Vasa universitet och Österbottens handelskammare reder ut möjligheten att utveckla högskolenätet i Vasa genom att förtäta ägarstrukturen runt Oy Vaasan ammattikorkeakoulu – Vasa yrkeshögskola Ab (VAMK).  Genom eventuella ändringar av ägarskapet eftersträvas en större, synligare och mera inflytelserik enhet med inflytande regionalt, nationellt och internationellt, vilken stärker högskoleundervisningen och FUI-verksamheten i regionen.

Vasa universitet / Esa Siltaloppi

För att göra planeringen mera konkret utreder Vasa stad och Österbottens handelskammare en försäljning till Vasa universitet av de aktier de äger i VAMK. I dagens läge äger staden 84, universitetet 8 och handelskammaren 8 procent av yrkeshögskolan.

- Genom totalt ägarskap eftersträvas en betydligt starkare högskoleaktör inom undervisning och forskning än för närvarande såväl ur Vasas och regionen Österbottens som hela Finlands perspektiv. En grundförutsättning för en framgångsrik region är en stark företagsintegrerad högskoleutbildning. Därför lönar det sig att reda ut vilka fördelar ett totalt ägarskap skulle ge båda högskolorna och hur det ännu bättre kunde stöda den industri som växer starkt i Österbotten, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

- Målet med aktieaffären är att utveckla Vasa universitet och yrkeshögskola till en betydande internationell utbildare och framför allt betydande FUI-aktör. Det centrala målet för denna planerade strategiska åtgärd är att öka utbudet av FUI-verksamhet och FUI-aktörer för regionens företag och därigenom förstärka FUI-verkningsfullheten, berättar verkställande direktör Paula Erkkilä från Österbottens handelskammare.

- Målet är att då vi kommer till 2030-talet ska den helhet som utgörs av universitetet och yrkeshögskolan mätt med utbildningens och forskningens mätare vara i storleksklassen en betydande internationell aktör, och i den inhemska skalan en betydligt vidare och verkningsfullare helhet än i dagens läge, säger ordföranden för Vasa universitets styrelse Mari Kiviniemi.   

Frågor som anknyter till aktieaffären reds ut under slutet av år 2023. Ifall affären blir av, inleds den praktiska planeringen av verksamheten nästa år i samarbete med personalen vid Vasa universitet och VAMK.

Nyckelord

Kontakter

Vasa stad
stadsdirektör Tomas Häyry, tfn 040 540 5412

Vasa universitet
rektor Minna Martikainen, tfn 029 449 8611

Bilder

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye