Apetitin päästövähennystavoitteet täyttyvät etuajassa – tuotantolaitoksilla tehty mittava energiamurros
Apetit Oyj, lehdistötiedote, 1.11.2023 klo 9.30
Apetit on käynyt läpi mittavan energiamurroksen kaikilla yhtiön tuotantolaitoksilla. Vain viidessä vuodessa uusiutuvan energian osuus kaikesta käytetystä energiasta on noin kahdeksankertaistunut. Samalla Apetit on edennyt suunnitelmallisesti kohti yritysvastuuohjelmassaan määrittelemiään tavoitteita oman toiminnan energiankäyttöön liittyvien ilmastovaikutusten leikkaamisessa.
Apetitin tavoitteena on pienentää ilmastovaikutuksiaan 75 prosentilla vertailuvuodesta 2019 vuoteen 2025 mennessä. Vuoden 2022 päätteeksi Apetitin tuotantolaitosten energiaan liittyvät päästöt olivat vähentyneet 71 prosentilla vertailuvuodesta. Kuluvana vuonna käyttöön otetun Säkylän pakastetehtaan uudistetun energiaratkaisun myötä asetettuihin tavoitteisiin päästään kirkkaasti ja jo ennen tavoiteaikaa.
”Olemme tehneet systemaattista työtä konsernin energiaratkaisujen kehittämiseksi. Tehdyillä investoinneilla on ollut merkittävä vaikutus koko konsernin ilmastovaikutuksiin ja energiakustannusten hallintaan. On myös hieno asia, että pystymme täyttämään energiatarpeemme pääosin kotimaisista lähteistä”, Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki sanoo.
Säkylän uudistettu energiaratkaisu nostaa uusiutuvan energian osuutta
Apetitin Säkylän tuotantolaitoksessa valmistetaan kaikki yhtiön vihannes- ja ruokapakasteet pakastepizzoja lukuun ottamatta. Etenkin satokauden kasvisten käsittelyssä käytetään runsaasti höyryä. Kuluvan vuoden satokaudella tuotannossa on otettu käyttöön höyry, joka on tuotettu osin biokaasulla ja osin nestekaasulla.
”Biokaasu hankitaan tehtaan suorassa läheisyydessä toimivalta VSS Biopowerilta, joka hyödyntää tuotannossaan muun muassa Apetitin satokausituotannon sivuvirtoja”, Apetitin tuotantojohtaja Ari Kulmala kertoo.
Uusi energiaratkaisu parantaa merkittävästi energiatehokkuutta lämmön talteenoton myötä.
”Uuden ratkaisun avulla saamme otettua tuotantoprosesseista talteen energiaa, joka voidaan lämpöpumpputeknologian avulla hyödyntää edelleen kaukolämpönä kiinteistöjen ja käyttöveden lämmityksessä”, Kulmala kertoo.
Bioenergialaitos pienensi kasviöljynpuristamon ilmastovaikutuksia merkittävästi
Apetitin kasviöljyt valmistetaan mekaanisesti puristamalla Kantvikin kasviöljypuristamolla. Runsaasti energiaa tarvittavassa puristuksessa käytetään höyryä. Puristamon tarvitsema höyryenergia on tuotettu vuodesta 2021 alkaen tuotantolaitoksen yhteyteen rakennetussa bioenergialaitoksessa. Oma bioenergialaitos korvasi aikaisempiin uusiutumattomiin polttoaineisiin perustuvan energiaratkaisun.
Bioenergialaitoksen ja tuulivoimalla tuotetun sähkön käyttöönoton myötä Kantvikin kasviöljypuristamon CO2-päästöt ovat vähentyneet noin 90 prosentilla.
Bioenergialaitos on myös kasvattanut tehtaan energiaomavaraisuutta, sillä laitoksessa on mahdollisuus käyttää tuotannon sivuvirtoja aiempaa tehokkaammin energiantuotannossa. Bioenergialaitoksella poltetaan kotimaista puuhaketta, mutta siellä voidaan polttaa myös tuotannon sivujakeita, kuten esimerkiksi siementoimitusten mukana tulevia olkijakeita ja seulontajaetta.
Tuulisähköä kaikilla tuotantolaitoksilla
Apetit-konsernissa siirryttiin täysin uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön käyttöön keväällä 2020. Siitä lähtien kaikissa Apetitin tuotantolaitoksissa on käytetty ainoastaan tuulivoimalla tuotettua sähköä. Pudasjärven pakastepizzatehtaalla hyödynnetään ainoastaan uusiutuvin luonnonvaroin tuotettua energiaa.
Mittavien energiaratkaisujen uudistamisen lisäksi myös energiatehokkuutta on kehitetty esimerkiksi investoinneilla Säkylän pakastetehtaan satokausikasvisten käsittelylinjastoon.
Apetitin tuotantolaitosten energiamurros:
2019:
- Päätös Kantvikin kasviöljypuristamolle rakennettavasta bioenergialaitoksesta. Käytetystä energiasta noin 10 prosenttia uusiutuvista lähteistä.
2020:
- Tuulisähkö käyttöön kaikilla tuotantolaitoksilla. Pudasjärven pakastepizzatehtaalla käytössä vain uusiutuvin luonnonvaroin tuotettua energiaa.
2021:
- Kantvikin kasviöljypuristamon bioenergialaitos tuotannolliseen käyttöön.
- Säkylän pakastetehtaan investointi höyrykuorijoihin ja harjapesureihin: parannus energia- ja materiaalitehokkuuteen sekä pienentynyt veden käyttö.
2022:
- Kantvikin kasviöljypuristamon bioenergialaitos käytössä koko vuoden. Apetit-konsernin CO2-päästöt vähentyneet yli 70 prosentilla vuodesta 2019. Yli 75 prosenttia konsernin käyttämästä energiasta uusiutuvista lähteistä.
2023:
- Säkylän pakastetehtaan pääosin biokaasulla tuotettuun höyryyn ja lämmön talteenottoon perustuva uusi energiaratkaisu käyttöön.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Miika Kemilä, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö, puh. 010 402 4044
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Apetit investoi Kantvikin kasviöljypuristamon toimintaan – tukee rapsijauhe BlackGrainin kaupallistamista4.7.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit investoi noin 2 miljoonaa euroa Kantvikin kasviöljypuristamoon. Investoinnilla parannetaan BlackGrain from Yellow Fields® -rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia. Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti BlackGrainin kaupallistamista.
Apetit invests in the operations of the Kantvik vegetable oil milling plant – supports the commercialization of rapeseed powder BlackGrain4.7.2025 10:30:00 EEST | Press release
Apetit invests approximately EUR 2 million in the Kantvik vegetable oil milling plant. The investment will improve the raw material manufacturing process for the BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder. The investment, which will be made during the second half of 2025, will support the commercialization of BlackGrain.
Pakasteesta grillin täydeltä juhannusherkkuja17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viimeistään juhannuksena käynnistyvän grillikauden kuumimmat herkut löytyvät pakasteesta. Uuni- ja grillikasviksilla kesäkokkailu on vaivatonta ja maukasta. Grillikasvikset valmistuvat helposti grillausalustalla, parilalla tai muurikalla ja maistuvat hyvin grillin muiden antimien kanssa. Burgereiden pääroolissa puolestaan ovat Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit.
Ellan matkassa Los Angelesiin - Apetit ja Ella Junnila jatkavat yhteistyötään vuoden 2028 olympialaisiin17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit ja korkeushyppääjä Ella Junnila ovat sopineet Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisiin asti ulottuvasta yhteistyöstä. Apetitin ja Junnilan yhteistyö käynnistyi vuonna 2021.
Sipuli mukaan Apetitin sopimusviljelyyn - pakasteherneen viljelyala ennätyssuuri8.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit viljelyttää alkaneella satokaudella ensimmäistä kertaa sopimusviljelykasvina kotimaista sipulia. Sipuli on merkittävässä roolissa useassa pakastealtaan suosikkituotteessa. Kevään kylvöt käynnistyivät huhtikuun lopussa pinaatilla. Pakastehernettä viljellään ennätyssuurella pinta-alalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme