Vihreät - De Gröna

Vihreiden Tiina Elo: turkistarhauksen tuominen takaisin investointituen piiriin vastuutonta

Jaa

Vihreiden kansanedustaja Tiina Elo kritisoi maa- ja metsätalousministeri Essayahin aikeita tuoda turkistarhaus takaisin maatalouden investointituen piiriin. Elon mukaan investointitukeen kaavaillut rahat tulisi käyttää mieluummin turkistarhauksesta luopumisen tukeen.

Kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Tiina Elo (vihr.) pitää maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin aikeita siirtää turkistarhaus takaisin maatalouden investointituen piiriin vastuuttomana.

– Tämä on hallitukselta jälleen kerran askel täysin väärään suuntaan. Investointituista turkistarhaukselle luovuttiin viime hallituskaudella erityisesti Vihreiden kovan työn tuloksena. Turkistarhaukselle ei alana ole tulevaisuutta, ja siksi hallituksen pitäisi nyt keskittyä alan hallittuun alasajoon tekohengittämisen sijaan, Elo sanoo.

Ylen tietojen mukaan maa- ja metsätalousministeri Essayah pyysi viime viikolla ministeriötä aloittamaan valmistelut tarvittavasta asetusmuutoksesta. Jatkossa turkistarhaajat voisivat saada tukea sillä ehdolla, että raha käytetään tarhojen bioturvallisuuden parantamiseen. Lisäksi tuen saamisen ehtona olisi pysyvyysvaatimus: tukea voitaisiin myöntää vain tiloille, joilla on ”jatkuvan kannattavan toiminnan edellytykset”.

– Erityisen pöyristyttävänä pidän sitä, että tuki velvoittaisi toimimaan seuraavat viisi vuotta.  Turkistarhauksen eettiset ongelmat ovat olleet jo pitkään tiedossa, ja Suomi on yksi harvoja Euroopan maita, joissa se on vielä sallittua. Rahat pitäisi nyt laittaa luopumistukeen, jotta ala voidaan ajaa alas hallitusti, Elo linjaa.

Vihreät on esittänyt turkistarhauksen alasajoa vaihtoehtobudjetissaan. Vihreiden vaihtoehtobudjetissa varataan 10 miljoonaa euroa turkistarhaajille turkistarhauksesta luopumisen tukeen, jotta tarhauksesta luopuminen olisi tuottajille mahdollisimman oikeudenmukaista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Puheenjohtaja Sofia Virta: Epävarmuus ilmastopolitiikassa on myrkkyä vihreän siirtymän investoinneille27.2.2024 15:39:39 EET | Tiedote

Hallituksen ilmastotoimet herättävät suurta huolta, kun hiilineutraaliustavoite on karkaamassa saavuttamattomiin. Ilmaston lisäksi vaarassa on Suomen talous, kun vihreän siirtymän investoinnit uhkaavat jäädä vaille poliittista selkänojaa. Lasku tekemättömistä toimista voi nousta nyt tarvittavia ilmastotoimia kalliimmaksi myös rahassa mitattuna, Virta muistuttaa.

Oikeuspoliittinen ohjelma julkaistu: Oikeusvaltiota pitää puolustaa erityisesti kriisitilanteissa26.2.2024 13:57:44 EET | Tiedote

Vihreät hyväksyivät puoluevaltuuston kokouksessa 18.2. uuden oikeuspoliittisen ohjelman, jonka mukaan vihreä oikeuspolitiikka tavoittelee ihmisten oikeuksien ja vapauksien maksimointia sekä eläinten ja luonnon oikeuksien puolustamista. Valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö vaatii hallitusta sitoutumaan vahvemmin oikeusvaltioperiaatteeseen, uudistamaan kriminaalipolitiikkaa sekä aktivoitumaan harmaan talouden torjunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye