Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

SKVL: Asuntokaupassa vanhojen asuntojen kauppamäärien ja myös toteutuneiden keskineliöhintojen nousu on alkanut – alustavan ennusteen mukaan tulee jatkumaan myös ensi vuonna

Jaa

Suomen suurin ja vanhin asuntokaupan verkosto, edunvalvonta- ja palvelujärjestö Suomen Kiinteistönvälittäjät ry (SKVL) teki ylimääräisen markkinakyselyn joulukuun alussa. Loka-marraskuun vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat selvästi nousseet nyt verrattuna edellisiin kuukausiin ja myös viime vuoden loka-marraskuun lukuja korkeammalle. Myös keskineliöhinnoissa on nyt nähty nousua verrattuna viime kuukausiin ja viime vuoden lopun hintoihin. Erityisesti Helsinki, Vantaa ja Espoo ovat olleet vahvassa, jopa noin 20 % nousussa osakekauppojen osalta. Myös omakotitalokauppa käy vuodenaikaan nähden hyvin. Muu Suomikaan ei ole enää laskenut vaan kauppamäärien nousua nähdään osakeasuntokaupoissa keskimäärin noin 10 % verrattuna edellisiin kuukausiin. Luvut ovat myös todennettu vastaaviksi KVKL:n hintaseurantapalvelussa.

Mikä oli ensiasunnon ostajien osuus kaupoista loka-marraskuussa?
Mikä oli ensiasunnon ostajien osuus kaupoista loka-marraskuussa?

Ensiasunnon ostajien osuus kaupoista marras-joulukuussa on jopa 20 %

Alueesta riippuen ensiasunnon ostajien osuus kauppamääristä vaihtelee jonkin verran 5–30 % välillä. Erityisesti kasvukeskuksissa, joissa asuntojen hinnat ovat korkeammat, ovat ensiasunnon ostajat kiirehtineet hyödyntämään vapautusta varainsiirtoverosta ennen kuin hallituksen esityksen mukainen etuus poistunee vuodenvaihteessa. ”Olemme pahoillamme, että ensiasunnon ostajat joutuivat kilpajuoksuun veroedun päättymisen vuoksi. Monta kauppaa jää tekemättä pankkien ruuhkan vuoksi”, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. ”Tämä on ollut ehdottomasti toivottu piristysruiske markkinoille korkojen laskun lisäksi”, hän jatkaa.

Asuntokaupan näkymät ensi vuodelle ovat selvästi kirkastuneet viime viikkoina

Erityisesti viime päivien Euribor-korkojen selvä lasku ennakoi sitä, että korkojen lasku on odotettuakin nopeampaa ja rohkaisee asuntomarkkinoita liikkeelle. Inflaation on nyt nähty laskevan nopeasti ja tämän vaikutus korkoihin on ollut nopeaa. ”Vaikka tämän vuoden lopun asuntokauppalukujen kasvu selittyy melko paljon ensiasunnon ostajien voimakkaasta liikehdinnästä, on kuitenkin nähtävissä, että myös muu asuntokauppa on selvässä kasvussa ja sen odotetaan jatkuvan myös ensi vuoden alussa”, kommentoi Mannerberg. ”Alustava ennuste ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle on noin 3–5 % kauppamäärän kasvu verrattuna tämän vuoden loppuun”, Mannerberg jatkaa. Kasvu voi olla voimakkaampaakin, jos EKP laskee ohjauskorkojaan ennakoitua aiemmin.

Pankkien ruuhka näkyy selvästi asuntokaupan hidasteena

Pankkien kapasiteetti käsitellä asuntolainahakemuksia ja tehdä kauppoja on ollut erittäin alimitoitettu tilanteeseen nähden. SKVL:n kyselyn tulosten perusteella useita satoja kauppoja on jäänyt tekemättä, koska laina-asiat ovat kesken tai kauppa-aikaa ei ole saatu. Jopa yli 60 % välittäjistä raportoi kauppojen jääneen tekemättä. Arvioimme että koko markkinasta tällä on jopa 15 % vähentävä vaikutus kokonaiskauppamäärään.

Pula myytävistä asunnoista saattaa alkaa vaikuttaa markkinoihin ja hintatasoon ensi vuoden aikana

Uudistuotannon asuntoja on vielä myymättä ja niiden kaupan odotetaan vilkastuvan ensi vuoden puolella. Uusia vapaarahoitteisia asuntoja ei ole suunniteltu aloitettavaksi kuin verrattain pieniä määriä ensi vuonna. Tarjonnan pieneneminen tulee aiheuttamaan kysynnän ja tarjonnan suhteen muutosta ja aiheuttanee hintakehityksessä käänteen jo ensi vuoden aikana ensisijaisesti kasvukeskuksissa. Markkinoiden vilkastuminen indikoi osaltaan sitä, että moni ostaja on nyt liikkeellä, kun hintataso on ohittanut pohjan ja uusi nousu on alkanut. Mikä nousun nopeus tulee olemaan, on vielä vaikea ennustaa ja riippuu monista tekijöistä kuten työllisyyden kehityksestä ja korkojen tasosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mikä oli ensiasunnon ostajien osuus kaupoista loka-marraskuussa?
Mikä oli ensiasunnon ostajien osuus kaupoista loka-marraskuussa?
Lataa
Alustava ennuste vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen kauppamäärästä?
Alustava ennuste vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen kauppamäärästä?
Lataa
Onko muut kuin ensiasunnon ostajat olleet paremmin liikkeellä nyt, kun korot ovat alkaneet laskea ja varainsiirtovero laski (hallituksen esitys)?
Onko muut kuin ensiasunnon ostajat olleet paremmin liikkeellä nyt, kun korot ovat alkaneet laskea ja varainsiirtovero laski (hallituksen esitys)?
Lataa

Linkit

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry SKVL. Yhteistyötä turvallisen asunnonvaihdon hyväksi. SKVL jäsenyritykset toimivat koko maassa luotettavan ja reilun kiinteistönvälityksen edistämiseksi. Olemme Suomen vanhin ja suurin asuntokaupan verkosto, jossa on lähes 500 toimistoa ja lähes 1800 asuntokaupan paikallista asiantuntijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

SKVL:s prognos för bostadsmarknaden: Viljan att sälja och köpa bostäder ökar –Den snabbt stigande arbetslösheten och permitteringarna fördröjer beslutsfattandet –En tydlig uppgång på hyresmarknaden9.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

SKVL:s drygt 1700 bostadsmarknadsexperter bedömer marknadsläget försiktigt, men positivt för våren. Externa faktorer påverkar i hög grad åsikterna hos dem som byter bostad just nu. – Den snabbt stigande arbetslösheten och permitteringarna håller tillbaka många bostadsdrömmar den här våren, säger Jussi Mannerberg, verkställande direktör för Finlands Fastighetsmäklare. "Dessutom har senareläggningen av nedgången i referensräntorna till tidigast juni bidragit till att skjuta upp implementeringsschemat för många bostadsbytare till senare i år", fortsätter han. Men med vårsolens intåg finns det redan tydliga tecken på att handeln kommer att bli bättre än i början av året. Mars var redan i år den klart bästa månaden, och i synnerhet radhus, egnahemshus och treor har sålt bättre, trots att påsken åt upp försäljningssiffrorna från mars i år, säger Mannerberg.

SKVL asuntomarkkinaennuste: Asuntojen myynti- ja ostohalukkuus on nousussa – Työttömyyden nopea kasvu ja lomautukset viivyttävät päätöksentekoa – Vuokramarkkinoilla selvää vilkastumista9.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

SKVL:n yli 1700:n asuntomarkkina-asiantuntijan arvio markkinatilanteesta on varovainen, mutta positiivinen keväälle. Ulkoiset tekijät vaikuttavat asunnon vaihtajien mielipiteisiin vahvasti tällä hetkellä. ”Nopeasti kasvaneet työttömyysluvut ja lomautukset ovat monien asuntohaaveiden jarruna tänä keväänä”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. ”Lisäksi viitekorkojen laskun siirtyminen aikaisintaan kesäkuulle on omalta osaltaan siirtänyt monen asunnonvaihtajan toteutusaikataulua myöhemmäksi tälle vuodelle”, hän jatkaa.” Kevään auringon myötä on kuitenkin havaittu jo selviä merkkejä siitä, että kauppa tulee käymään paremmin kuin alkuvuonna. Maaliskuu oli tämän vuoden kuukausista jo selvästi parhain ja erityisesti rivitaloasunnot, omakotitalot ja kerrostalokolmiot ovat käyneet paremmin kaupaksi huolimatta siitä, että pääsiäinen söi kauppalukuja tänä vuonna maaliskuun puolelta”, huomauttaa Mannerberg.

SKVL housing market forecast: Willingness to sell and buy apartments is on the rise – Rapid rise in unemployment and layoffs delay decision-making – Clear pick-up in the rental market9.4.2024 06:00:00 EEST | Press release

SKVL's more than 1700 housing market experts estimate the market situation cautiously, but positive for the spring. External factors strongly influence the opinions of people changing homes at the moment. "Rapidly increasing unemployment figures and layoffs are holding back many housing dreams this spring," comments Jussi Mannerberg, CEO of Finnish real estate brokers association SKVL. "In addition, the postponement of the decline in benchmark rates to June at the earliest has contributed to postponing the implementation schedule for many home swappers to later this year," he continues. However, with the advent of the spring sun, there are already clear signs that trade will be better than at the beginning of the year. March was already clearly the best month of this year, and terraced houses, detached houses and three-room apartments in particular have sold better, despite the fact that Easter ate into sales figures from March this year," Mannerberg points out.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye