Jyväskylän yliopisto

Uusi hanke laittaa sähköpotkulaudat ja -pyörät kiertoon - varmistaa arvometallien riittävyyden

Jaa

Sähköpotkulaudat ja -pyörät päätyvät jatkossa paremmin kierrätykseen, kun Jyväskylän yliopiston kemian laitos ja Suomen ympäristökeskus yhdessä kehittävät uusia ratkaisuja sähköpotkulautojen ja -pyörien arvometallien talteenottoon.

Kemian laitos tutkii yhdessä Syken kanssa sähköpotkulautojen ja -pyörien arvometallien talteen ottoa ja kiertoon saamista. Kuvassa on magneettinäytteitä liukenemassa kuningasveteen.
Kemian laitos tutkii yhdessä Syken kanssa sähköpotkulautojen ja -pyörien arvometallien talteen ottoa ja kiertoon saamista. Kuvassa on magneettinäytteitä liukenemassa kuningasveteen.

Jyväskylän yliopiston kemian laitos ja Suomen ympäristökeskus aloittivat viime keväänä yhteisen UC-Mobility-hankkeen, jossa kehitetään uusia teknologisia ratkaisuja kriittisten raaka-aineiden talteenottamiseksi käytöstä poistetuista sähköpotkulaudoista ja -pyöristä. 

- Kriittiset metallit, kuten koboltti ja neodyymi, saadaan talteen jätejakeista käyttämällä Jyväskylän yliopistolla kehitettyä 3D-tulostettua sieppari-teknologiaa. Tämä teknologia tarjoaa valmiudet erottaa valikoivasti kriittiset ja kaupallisesti arvokkaat metallit, joita voi hyöty käyttää uudestaan, kertoo kemian laitoksen yliopistonlehtori Siiri Perämäki.  

Sähköajoneuvonäytteitä on jo hankittuna ja niitä on purettu. Parhaillaan niille tehdään alkuaineanalyysejä. Hankkeen aikana tullaan myös pilotoimaan kehitettyä teknologiaa suuremmassa mittaluokassa sekä arvioimaan kehitetyn teknologian ympäristövaikutuksia. 

- Tekemällä kokeita suuremmassa, noin viiden litran mittaluokassa saadaan parempi kuva talteenottoprosessin toiminnasta ja sen skaalautumisesta edelleen isompaan prosessointilaitokseen, selventää Perämäki. 

Varmistaa sähköisten kulkuvälineiden saatavuuden tulevaisuudessa 

Suomen ympäristönkeskus tarkastelee hankkeessa sähköisen mikroliikkumisen sekä Jyväskylän yliopiston kehittämän sieppari-teknologian elinkaarivaikutuksia ja mikroliikkumisen sekä sen jätejakeiden sääntelyä. Lisäksi Suomen ympäristökeskus arvioi sähköisten mikroliikkumisvälineiden kantoja ja niiden mahdollista tulevaa kehitystä ja materiaalitarpeita.  

- Hankkeen tutkimustulosten perusteella laaditaan suosituksia koskien sähköisestä mikroliikkumisesta syntyvien jätejakeiden parempaa jätehuoltoa sekä kriittisten raaka-aineiden talteenottoa jakeista, selventää johtava tutkija Emilia Suomalainen Suomen ympäristökeskuksesta.   

Kolmivuotinen UC-Mobility-hanke alkoi 1.3.2023 ja on saanut Business Finlandin rahoitusta 896 500€. 

Lisätietoja: 

Yhteyshenkilöt

Yliopistonlehtori Siiri Perämäki, Jyväskylän yliopisto, siiri.e.peramaki@jyu.fi, 0408053495

Johtava tutkija Emilia Suomalainen, Suomen ympäristökeskus, emilia.suomalainen@syke.fi

Kuvat

Kemian laitos tutkii yhdessä Syken kanssa sähköpotkulautojen ja -pyörien arvometallien talteen ottoa ja kiertoon saamista. Kuvassa on magneettinäytteitä liukenemassa kuningasveteen.
Kemian laitos tutkii yhdessä Syken kanssa sähköpotkulautojen ja -pyörien arvometallien talteen ottoa ja kiertoon saamista. Kuvassa on magneettinäytteitä liukenemassa kuningasveteen.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tutkimuskonsortio kehittää turvallisia, laajavaikutteisia viruslääkkeitä ja rokotteita15.5.2024 06:45:00 EEST | Tiedote

Professorit Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta, Sarah Butcher Helsingin yliopistosta ja akatemiatukija Minna Hankaniemi saivat merkittävän rahoituksen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä COMBATVIRUS-hankkeelle, jossa kehitetään viruslääkkeitä ja rokotteiden tehosteaineiksi sopivia yhdisteitä. Nelivuotinen rahoitus on arvoltaan 1,68 miljoonaa euroa. Hanketta edelsi Marjomäen ja Butcherin proof-of-concept-rahoitus ”Antiviral” -hankkeelle Jane ja Aatos Erkon säätiöltä. Tämä 2-vuotinen rahoitus osoitti, että tämän tiimin yhteistyö voi tuottaa merkittäviä antiviraalisia molekyylejä ja selvittää niiden infektiomekanismeja.

Miten ihmistoiminta muovaa metsämaaperän mikrobiyhteisöjen monimuotoisuutta?14.5.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteen laitoksen tutkijat yhteistyössä Helsingin yliopiston metsätieteen tutkijoiden kanssa etsivät uudessa hankkeessa vastauksia siihen, miten ihmisen toiminta muovaa metsämaaperän mikrobiyhteisöjen monimuotoisuutta, metsissä elävien muiden lajien hyvinvointia sekä ihmisille aiheutuvaa tautiuhkaa. Lisäksi hankkeessa vahvistetaan ympäristö- ja taidekasvatuksen keinoin lasten ja nuorten monipuolista luontosuhdetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye