Kulttuurin kummilapsia Helsingissä jo lähes 17 000 – kirjasto ja liikuntapalvelut aloittavat kummitoimijoina 2024
Kulttuurin kummilapset -toiminnassa on mukana jo runsaat 16 500 Helsingissä asuvaa lasta ja noin 30 kummitoimijaa. Ensi vuonna syntyvät vauvat saavat kummeikseen kaupungin kirjaston sekä liikuntapalvelut, jotka tutustuttavat perheiden pienimmät sanataiteen ja liikkumisen maailmaan.

Kulttuurin kummilapset -toiminta on jatkunut vilkkaana myös vuonna 2023, ja kulttuurin kummilapsia on pian jo upeat 17 000. Kuluvan vuoden aikana kummitoimijat ovat järjestäneet 761 tapahtumaa eri puolilla kaupunkia, ja vauvoille sekä taaperoille on ollut tarjolla muun muassa teatteri- ja musiikkielämyksiä sekä ensikosketuksia ruokakulttuurin ja kulttuuriperinnön maailmoihin. Vuonna 2020 ja sen jälkeen syntyneet helsinkiläislapset saavat vuosittain kutsun vähintään kahteen omien kulttuurikummiensa järjestämään tapahtumaan aina siihen saakka, kun lapsi aloittaa koulun.
”Toiminnassa mukana olevien lasten ja heidän vanhempiensa ilahduttava määrä kertoo siitä, että Kulttuurin kummilapsitoiminta on vakiinnuttanut paikkansa osana monien helsinkiläisten lapsiperheiden arkea. Tätä tukee myös se runsaslukuinen kiittävä palaute, jota kummitapahtumista saadaan. Vanhempien antamien arvioiden keskiarvo on peräti 4,62 asteikolla yhdestä viiteen”, kertoo Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vs. toimialajohtaja Kirsti Laine-Hendolin.
Pienestä pitäen lukemisen ja liikkumisen maailmaan
Vuonna 2024 syntyvien vauvojen kummeina aloittavat Helsingin kirjasto ja liikuntapalvelut.
”Kirjasto tarjoaa kummilapsilleen ja heidän perheilleen monipuolisia taide- ja kulttuurielämyksiä, jotka vahvistavat lapsen ja aikuisen vuorovaikutusta. Haluamme luonnollisesti tukea lapselle lukemista heti syntymästä lähtien ja kannustamme perheitä yhteisiin lukuhetkiin”, kertoo erikoiskirjastonhoitaja Minna Rimpilä kaupunginkirjastosta.
”Ensi keväänä aloitamme kummitoiminnan teatterin elementtejä sisältävällä osallistavalla tapahtumalla, joka leikittelee vuorovaikutuksella ja kohtaamisilla eri eläinhahmojen kautta. Kaksikielisen tuokion innoittajina ovat perheen pienimmille soveltuvat ensikirjat, Mira Malliuksen Pikku tirriäinen ja Annika Sandelinin Säg hej -kirjat. Keväällä kirjaston kummitapahtumiin voi osallistua Itäkeskuksen, Malmin ja Kannelmäen kirjastossa sekä keskustakirjasto Oodissa. Syksyllä 2024 tapahtumatarjonta laajenee, ja mukana ovat Oodin lisäksi Töölön, Pasilan, Oulunkylän, Viikin ja Herttoniemen kirjastot”, Rimpilä jatkaa.
Myös liikuntapalveluissa ollaan iloisia ja ylpeitä alkavasta kummitoimijuudesta. Tavoitteena on lisätä liikkumisen riemua lasten elämään ihan alkumetreiltä lähtien.
”Liikkumisen merkitys lapsen kehitykselle ja hyvinvoinnille on kiistatonta ja se on todennettu lukuisin tutkimuksin. Päivittäinen liike on lapselle yhtä tärkeää kuin uni ja terveellinen ravinto. Liikkuva lapsi on onnellinen lapsi, ja usein opitut tavat kantavat läpi elämän” taustoittaa liikuntapalveluiden erityissuunnittelija Saana Saarikivi.
Liikuntapalveluiden kummitapahtumat tuottaa OSIRIS-teatterin Loiske Ensemble, joka on erikoistunut vauvaikäisille ja pienille lapsille suunnattuihin tanssi- ja musiikkiesityksiin.
”Ensi vuonna pienille kummilapsille on tarjolla tanssi- ja musiikkiesitykset BabySauna ja BabyTango. Olemme suunnitelleet ne vauvojen kokemusmaailmaa kunnioittaen, ja tavoitteena on tuottaa lempeitä aistielämyksiä ja yhteinen mukava hetki vauvalle ja hänen aikuiselleen. Esitykset ovat sanattomia, joten niissä ei tarvita suomen kielen taitoa”, kuvailee OSIRIS-teatterin johtaja Riikka Siirala.
Vuonna 2024 Kulttuurin kummilapsille järjestetään kaiken kaikkiaan noin 900 maksutonta, lapsen kehitysvaiheen mukaisesti räätälöityä tapahtumaa. Vuonna 2020 ja sen jälkeen syntyneet, Helsingissä asuvat lapset voi ilmoittaa mukaan toimintaan Kulttuurin kummilasten verkkosivuilla.
Vuonna 2023 syntyvien lasten kummeina jatkavat Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Suomen kansallismuseo, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Tiedemuseo Liekki (ent. Helsingin yliopistomuseo). Vuonna 2022 syntyneiden lasten kummeja ovat Tanssin talo, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Tanssiteatteri Hurjaruuth, Teatterimuseo, Suomen valokuvataiteen museo ja Hotelli- ja ravintolamuseo. Kulttuurikummeina vuonna 2021 syntyneille lapsille toimivat Helsingin Kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Nukketeatteri Sampo, Teatteri ILMI Ö., Svenska Teatern ja Q-teatteri. Vuonna 2020 syntyneiden helsinkiläislasten kummi on Helsingin kaupunginorkesteri.
Kulttuurin kummilapset -palvelua hallinnoi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, ja sitä tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö.
Yhteyshenkilöt
Ulla LaurioprojektipäällikköHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Puh:040 149 3584ulla.laurio@hel.fiAnu OjanenviestintäasiantuntijaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Puh:040 523 9005anu.ojanen@hel.fiKuvat


Linkit
Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Nuorisotyöllä tärkeä rooli mutta väkijoukossa ammutut ilotulitteet olivat vaara kaikille1.5.2025 03:15:29 EEST | Tiedote
Nuorten kanssa vappuillassa kulki joukko nuorisotyöntekijöitä. Helsingin kaduille jalkautui noin 100 nuorisotyöntekijää ja vapaaehtoista. Nuorisotyöntekijät kuuntelivat, olivat läsnä ja tarjosivat apua. Illan ja yön aikana kohdattiin yli 2100 nuorta.
Vuosaaren kirjasto uudistuu – kirjaston palveluissa muutoksia kesällä30.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Helsinkiläisessä Vuosaaren kirjastossa tehdään kesän aikana lattiaremontti ja tilamuutoksia. Remontin aikana 2.6.–15.8.2025 kirjasto palvelee pop up -tilassa Vuotalon 2. kerroksen musiikkiluokassa. Lasten kirjastoauto Skidi pysähtyy Vuotalon pihalla kesällä kuutena maanantaina ja täydentää näin Vuosaaren kirjastopalveluita.
Nordsjö bibliotek förnyas – bibliotekets tjänster förändras under sommaren30.4.2025 06:59:00 EEST | Pressmeddelande
Under sommaren renoveras golvet på Nordsjö bibliotek i Nordhuset och ändringar görs i lokalerna. Under renoveringen 2.6–15.8.2025 betjänar biblioteket i en pop up-lokal i musikklassrummet på Nordhusets andra våning. Barnens bokbuss Skidi stannar på Nordhusets gård sex måndagar under sommaren för att komplettera bibliotekstjänsterna i Nordsjö.
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 29.4.202529.4.2025 19:25:23 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 29.4. kokouksen päätöstiedote on julkaistu.
150 ungdomsarbetare bistår ungdomar i Helsingfors under valborg28.4.2025 17:10:07 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors ungdomstjänster med ett flertal andra samarbetsorganisationer patrullerar ute på stan på valborgsmässoafton för att trygga ungdomars välmående. Ungdomsarbetarna och de frivilliga inleder arbetet klockan 17. De fortsätter så länge ungdomarna är i rörelse och deras insatser behövs.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme