DNA:n vertailu paljastaa neli- ja viisikymppisten kirivän nuorempiaan kiinni puhelimen datankulutuksessa – ”Yhä enemmän koko kansan juttu”
Alle 30-vuotias aikuinen käyttää puhelimellaan mobiilidataa keskimäärin lähes 2 500 megatavua päivässä, eli yli 1000 megaa enemmän kuin 30–39-vuotias, kertoo DNA:n tekemä mobiilidatan käyttövertailu ikäryhmittäin. Yli 1 000 megan päivittäiseen kulutukseen yltävät keskimäärin myös neli- ja viisikymppiset DNA:n asiakkaat, mikä kertoo DNA:n mobiililiikennetoiminnan johtajan Cedric Kamtsanin mukaan siitä, etteivät rikkaat videosisällöt ole enää nuorten yksinoikeus.

Suomalaisten päivittäin kuluttaman mobiilidatan määrä on entistä voimakkaammassa kasvussa jokaisessa ikäryhmässä. Absoluuttisesti eniten dataa puhelimillaan kuluttavat 18–29-vuotiaat –, tietenkin. Heillä datankulutus on kasvanut vuodessa 11 prosenttia ja se lähentelee keskimäärin jo 2 500:ttä megatavua päivässä.
”Datamäärää selittää se, että nuoret aikuiset katsovat älypuhelimillaan lyhyitä videopätkiä esimerkiksi TikTokissa, Instagramissa, Snapchatissa ja YouTubessa. Katselu on harvoin yhtäjaksoista, vaan datarikkaan sisällön pariin hakeudutaan purskeisesti läpi päivän. Sosiaalisen median käyttöhän on se, joka dataa kuluttaa – asiointipalvelut tai navigointi eivät niinkään”, sanoo DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.
Viisikymppisetkin kuluttavat jo gigatavun päivässä
DNA:n viimeisimmän Digitaalinen elämä -tutkimuksen* mukaan ikäryhmien välillä on selviä eroja siinä, mihin dataa kulutetaan, joskin some- ja yhteydenpitosovelluksia käytetään kaikissa ikäryhmissä. Nuoret aikuiset käyttävät paljon juuri viihteellisiä sovelluksia, kuten sosiaalista mediaa sekä musiikki- ja suoratoistopalveluita, kun taas vanhemmissa ikäryhmissä puhelimen käytössä korostuvat pankkien maksusovellusten sekä kartta- ja reittipalvelujen kaltaiset hyötysovellukset. Tuorein datavertailu kuitenkin paljastaa, että ikäryhmien väliset erot pienenevät: datamäärien suhteellinen kasvu on korkeinta iältään yli nelikymppisten ikäryhmissä.
”Yllättävää on 50–59-vuotiaiden datankäytön absoluuttinen suuruus, sehän on jo gigatavun verran päivässä. Tämä kertoo siitä, että viihdesisältöjenkin käyttö on arkipäiväistymässä ikään katsomatta. Videoiden kaltaisten rikkaiden sisältöjen kuluttaminen ei ole enää nuorten yksinoikeus, vaan yhä enemmän koko kansan juttu. Seuraavien vuosien aikana vastaava hypähdys näkyy varmasti kuusikymppisten keskuudessa, ja hyvin pian sen jälkeen jo seitsemänkymppisissäkin”, Kamtsan arvioi.
Kuvanlaatu vaikuttaa datankulutukseen merkittävästi
Gigatavu vastaa selaimesta ja ohjelmasta riippuen noin 1,5–3 tunnin pituisen videon katsomista perustason SD-laadulla. Korkeammalla HD-laadulla gigan tavumäärällä katsoo videota parhaimmillaan noin puolitoista tuntia, mutta vähemmän ihanteellisissa olosuhteissa määrä voi riittää vain 20–30 minuutin HD-katseluun. Lukemat osoittavat, kuinka paljon jo pelkkä kuvanlaatu vaikuttaa datankulutukseen.
”DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimuksen mukaan 5G-puhelimien käyttö on kasvanut kahdessa vuodessa 17 prosentista 50 prosenttiin, mikä itsessään on omiaan lisäämään datankulutusta. Esimerkiksi videoita katsottaessa dataa kuluu sitä enemmän mitä laadukkaampaa kuva on, ja kehittyneempi laitteisto mahdollistaa huippukuvanlaadun. Vaikkei siis viettäisi aiempaa enemmän aikaa älypuhelimellaan, dataa kuluu silti kiihtyvällä tahdilla paremman käyttökokemuksen vuoksi”, Kamtsan kertoo.
DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti noin 93 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 239 paikkakunnalla.
*Lähde: DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus 2023.
Lisätietoja medialle:
Cedric Kamtsan, mobiililiiketoiminnan johtaja, DNA Oyj, puh. 044 906 2377, cedric.kamtsan@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Kuvat

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Tutkimus: Moni pitää älylaitteiden omaa tietoturvaa riittävänä, vaikka se ei tarjoakaan riittävää suojaa2.7.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset kokevat tietoturvan entistä tärkeämmäksi ja kaikkia koskettavaksi asiaksi. Samalla yhä useampi jättää älylaitteensa suojaamatta tietoturvauhilta ja kokee tietoturvaratkaisut kalliiksi, selviää DNA:n teettämästä Digitaalinen elämä -kyselytutkimuksesta. Noin kolmasosa (35 %) suomalaisista luottaa siihen, että laitteiden oma tietoturva on riittävä. Asiantuntija pitää tätä huolestuttavana, sillä älylaitteiden tietoturva ei itsessään ole tarpeeksi kattava.
Survey: Many consider their smart devices' security sufficient, even though it does not provide adequate protection2.7.2025 08:30:00 EEST | Press release
Finns view cybersecurity as a topic that is increasingly important and universal. However, more individuals leave their smart devices unprotected against security threats, feeling that security solutions are too expensive, according to DNA’s Digital Life 2025 survey. Approximately one-third (35%) of Finns trust that their devices' built-in security is sufficient. This is concerning, as the security of smart devices alone is not comprehensive enough.
DNA:n kesäkuun 2025 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet1.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apple vei kärkipaikan sekä DNA:n kuluttaja- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla iPhone 16 Pro 5G -mallillaan. Applen iPhone 13 5G säilytti puolestaan ensimmäisen sijan käytettyjen puhelinten listalla. Kesäkuun myydyimpien älykellojen kärkisijat menivät lasten kellopuhelimille. Myydyimpien tuotteiden kärkeen kiilasi Xplora XGO2 -kellopuhelin, ja listan toiselle sijalle nousi ZTE K1 Pro -kellopuhelin. Toisen kvartaalin myydyimmän tietokoneen paikan otti Applen MacBook Air 13" M2.
Puhelimen katoamiseen kannattaa varautua jo ennakolta – tee ainakin nämä toimet uudelle puhelimelle27.6.2025 11:54:39 EEST | Tiedote
Välillä sattuu ja tapahtuu – puhelimille siis. Jos puhelin katoaa tai varastetaan, uuden laitteen saa tilalle, mutta sen sisältämien tietojen päätyminen vääriin käsiin voi aiheuttaa ongelmia. Onneksi tilanteeseen voi varautua ennakolta, jolloin vahingot jäävät pienemmiksi.
Be prepared in case your phone is lost – do at least these steps for your new phone27.6.2025 11:54:39 EEST | Press release
Accidents happen, and your phone is no exception. If a phone is lost or stolen, you can get a new replacement, but information stored in your phone ending up in the wrong hands can cause problems. Fortunately, you can take steps to minimise the damage caused by this in advance.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme