Säteilyturvakeskus (STUK)

Lopullinen tieto loppusijoitettavasta ydinjätteestä talteen suomalaisilla menetelmillä

Jaa

Säteilyturvakeskus on yhdessä Fysiikan tutkimuslaitoksen kanssa kehittänyt uusia keinoja käytetyn ydinpolttoaineen valvontaan. Näitä innovatiivisia menetelmiä tarvitaan ennen kuin maailman ensimmäinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitos voidaan ottaa käyttöön Eurajoen Olkiluodossa.

PGT-laitteella otettu poikkileikkauskuva ydinpolttoainenipusta
GOSSER-tutkimushankkeessa kehitetyllä PGET-laitteella mitataan käytetyn ydinpolttoaineen gammasäteilyä, jonka avulla voidaan muodostaa tarkka poikkileikkauskuva nipusta. Poikkileikkauksessa aktiiviset sauvat näkyvät keltaisena ja niiden välissä oleva vesi sinisenä. Kuvan polttoaine on peräisin Olkiluodon ydinvoimalaitoksesta.

Ennen kuin käytetty ydinpolttoaine viedään lopullisesti ihmisten ja elollisen luonnon ulottumattomiin, on se mitattava tarkasti ja luotettavasti. On varmistuttava, että loppusijoituskapseleihin suljettava käytetty ydinpolttoaine vastaa siitä annettuja tietoja, eli sisältää esimerkiksi kaikki ilmoitetut polttoainesauvat. On myös oltava keino, jolla mittaustulokset pidetään tallessa niin, että ne ovat ihmisten saatavilla ja ymmärrettävissä hyvin kauan.

Tutkimusprojekteissa GOSSER ja GOSSER II on kehitetty mittausmenetelmiä sekä tietokanta, johon tiedot tallennetaan. GOSSER-projekti alkoi vuonna 2015 ja päättyi 2018.  GOSSER II toteutettiin vuosina 2019–2023. 

Projekteissa on suunniteltu mittauslaitteet ja rakennettu ohjelmistot mittaustulosten analysointiin sekä kehitetty tarkastuskriteerit loppusijoitettavan käytetyn ydinpolttoaineen ydinmateriaalivalvontaan. Projekteissa tehtiin tiivistä yhteistyötä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ja Euroopan komission kanssa. Tavoitteena on saumaton valvontayhteistyö IAEA:n, komission ydinmateriaalivalvonnan ja STUKin välillä.

Loppusijoitettavan ydinpolttoaineen mittaamisessa käytettävät menetelmät ovat passiivinen gammaemissiotomografia (PGET) ja passiivinen neutronialbedoreaktiivisuusmittaus (PNAR). Ensimmäisellä saadaan polttoaineesta tarkka poikkileikkauskuva, jossa näkyvät yksittäiset aktiiviset polttoainesauvat. PNAR-menetelmällä saadaan lisävarmuus, että polttoaineen ydintekniset ominaisuudet ovat sitä mitä pitääkin.

Tutkija Riina Virta Säteilyturvakeskuksesta (STUK) toteaa, että uusien menetelmien kehittäminen nimenomaan Suomessa on hyvin luonnollista, koska täällä alkaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus ensimmäisenä maailmassa. ”Muut maat saavat sitten valmiita menetelmiä käyttöönsä, kunhan etenevät omissa hankkeissaan näin pitkälle”,

Riina Virta kertoo, että GOSSER-projektien yhteydessä on tehty tieteellisiä julkaisuja ja tuloksia on esitelty kansainvälisissä konferensseissa. Projektin aiheista on myös kirjoitettu yksi diplomityö, yksi pro gradu -tutkielma ja yksi väitöskirja. 

Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen loppusijoituksesta ja sen turvallisuudesta vastaa ydinvoimayhtiöiden Teollisuuden voima Oy:n (TVO) ja Fortum Oyj:n yhdessä omistama Posiva Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2022 alussa yhteensä 336 työntekijää. Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2022 hade STUK sammanlagt 336 anställda. Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2022 STUK had 336 employees.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release

From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.

STUK övade bedömning av säkerheten vid ett kärnkraftverk enligt den modell som föreslås i den nya kärnenergilagen17.6.2025 13:40:16 EEST | Pressmeddelande

Det finska företaget Steady Energy utvecklar en egen småskalig kärnkraftsanläggning som marknadsförs för at producera fjärrvärme för städer. Strålsäkerhetscentralen har granskat beskrivningen av anläggningen och bedömt säkerheten med hjälp av den modell som föreslås i den nya kärnenergilagen. Resultaten är att anläggningen kan utformas så att den uppfyller säkerhetskraven.

STUK harjoitteli ydinvoimalaitoksen turvallisuuden arviointia uuteen ydinenergialakiin ehdotetun mallin mukaan17.6.2025 13:40:16 EEST | Tiedote

Suomalainen yritys Steady Energy on kehittämässä omaa pienydinvoimalaitosta, jota se markkinoi kaupunkien kaukolämmön lähteeksi. Säteilyturvakeskus on käynyt läpi laitoksen kuvauksen ja arvioinut turvallisuuden käyttämällä uuteen ydinenergialakiin ehdotettua mallia. Arvion tulos on, että laitos on mahdollista suunnitella turvallisuusvaatimukset täyttäväksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye