Eläketurvakeskus (ETK)

Löntagarnas arbetspensionsförsäkrade inkomster över två gånger större än företagarnas arbetsinkomster

Dela

Löntagarnas arbetspensionsförsäkrade medianinkomster var 3 000 euro i månaden i fjol. Medianen för företagarnas och lantbruksföretagarnas arbetsinkomst var 1 350 euro i månaden. De högsta inkomsterna har 45–49-åringarna, framgår det i Pensionsskyddscentralens (PSC) färska lönestatistik.

Enligt PSC statistik hade 38 procent av de FöPL-försäkrade företagarna en arbetsinkomst som var under 1 000 euro i månaden i fjol och hos 22 procent var den 1 000–1 499 euro i månaden. Av de LFöPL-försäkrade hade 38 procent en månadsarbetsinkomst som var 1 500–2 499 euro. Medianen för företagarnas och lantbruksföretagarnas arbetsinkomst var 1 350 euro i månaden i fjol. 

– För löntagarna utgör förvärvsinkomsterna grunden för pensionsförsäkringen, för företagarna är det däremot arbetsinkomsterna. Skillnaden mellan dem är betydande, vilket senare också syns i storleken på pensionen. Granskat ur arbetspensionsförsäkringens synvinkel var löntagarnas månadsinkomster i genomsnitt över det dubbla jämfört med företagarnas arbetsinkomster år 2022, säger PSC:s statistikplanerare Marjo Kaasila.

Det är meningen att arbetsinkomsten i företagarens FöPL-försäkring ska motsvara värdet av företagarens arbetsinsats mätt i pengar. En bra tumregel är att arbetsinkomsten ska motsvara den lön som företagaren skulle betala till en person som anställts för att utföra samma arbete. 

Jordbrukare, yrkesfiskare, renskötare och skogsägare är LFöPL-försäkrade lantbruksföretagare.  I de LFöPL-försäkrade ingår dessutom mottagare av stipendium för vetenskaplig forskning och konstnärlig verksamhet, och de utgör ca 7 procent av de försäkrade. 

Manliga löntagares inkomster en femtedel större än kvinnornas

Löntagarnas arbetspensionsförsäkrade medianinkomster var 3 000 euro i månaden i fjol. Medianen för månadsinkomsten var för män 3 329 euro och för kvinnor 2 703 euro.  

PSC:s Marjo Kaasila påminner om att löntagarnas lönefördelning är starkt sned, och därför beskriver medianinkomsten den genomsnittliga inkomstnivån bättre än medelvärdet.  

Löntagarnas genomsnittliga arbetspensionsförsäkrade månadsinkomst var i fjol ca 3 300 euro i månaden. Medelvärdet för företagarnas och lantbruksföretagarnas månatliga arbetsinkomst var 1 850 euro.  

Löntagarnas försäkrade inkomster som störst vid fyrtioårsåldern, hos företagare är arbetsinkomstens topp vid sextioårsåldern

Granskat efter åldersgrupp är de försäkrade månadsinkomsterna som högst hos 45–49-åriga löntagare. Hos dem var medianinkomsterna över 3 600 euro i månaden år 2022. 

Hos FöPL-företagare var medianen för den arbetspensionsförsäkrade arbetsinkomsten som högst i de äldre åldersgrupperna. I fjol var medianen för arbetsinkomsten över 1 600 euro hos företagare i åldern 55–64 år, och nära 1 900 euro i månaden hos företagare i åldern 65–68 år.  

Hos de LFöPL-försäkrade är medianen för månadsarbetsinkomsten som störst hos 30–34-åringarna. Deras arbetsinkomst var i fjol ca 2 000 euro i månaden.

Kommunsektorn och den privata sektorn växer

Vid utgången av år 2022 fanns det sammanlagt 3,4 miljoner arbetspensionsförsäkrade och av dem var 2,5 miljoner i arbete. Av dessa arbetade närmare 1,9 miljoner på den privata sektorn och drygt 700 000 på den offentliga sektorn. Antalet personer som samtidigt arbetade på båda sektorerna var ca 100 000. 

– I Finland har arbetskraften alltmer koncentrerats till kommunsektorn och den privata sektorn. Arbetstagarantalet har minskat på den statliga sektorn på tio år med tio procent, men har samtidigt ökat på den kommunala sektorn med tio procent. Antalsmässigt har den privata sektorn ändå ökat mest, konstaterar utvecklingschef Jari Kannisto.

Samtidigt har lantbruksföretagarnas antal minskat rejält, nära 30 procent. På motsvarande sätt har andra företagares antal ökat en aning.  

Statens roll som sysselsättare håller på att minska. Antalet anställda hos staten har minskat 30 procent efter 2005 års pensionsreform, men nu ser det ut som om minskningen stannat på en nivå av 130 000 arbetstagare.  

PSC:s statistik tar också i beaktande oregelbundet förvärvsarbete

Den pensionsförsäkringsstatistik som PSC publicerar grundar sig på arbetspensionsförsäkrade inkomster. I dem räknas allt arbetspensionsförsäkrat arbete, även oregelbundna arbeten som kan vara kortvariga eller deltida. Antalet som utför deltidsarbete varierar branschvis, vilket också reflekteras i medelinkomsterna. Hos företagarna har månadsarbetsinkomsten bildats utifrån de månader som försäkringen varit giltig. 

Finlands lönestrukturstatistik publiceras av Statistikcentralen. Enligt Statistikcentralen var heltidsarbetande löntagares totalinkomster i fjol i genomsnitt 3 848 euro i månaden. Medianen var 3 411 euro. 

Årligen börjar nära 100 000 unga arbeta

Årligen börjar ca 100 000 nya personer omfattas av arbetspensionssystemet. Majoriteten av dem är unga som inleder sin yrkesbana. Här ingår även invandrare. År 2022 var drygt hälften av de nya försäkrade under 20 år och en nära fjärdedel av dem var 20–29 år.

Förvärvsarbete och företagarverksamhet som personer i åldern 17–68 år utför och bedriver i Finland ska arbetspensionsförsäkras. För företagare är den nedre åldersgränsen för försäkringsskyldigheten 18 år.

Arbetsgivarna har i Finland en lagstadgad skyldighet att ordna arbetspensionsförsäkring för sina arbetstagare. Arbetsgivaren är i allmänhet ett företag, staten, en kommun eller en församling, men också en privatperson kan vara arbetsgivare.

Närmare   

Publikationen på finska - Suomen työeläkevakuutetut 2022. Eläketurvakeskuksen tilastoja 13/2023 Den svenska publikationen Arbetspensionsförsäkrade i Finland publiceras vid en senare tidpunkt

Etk.fi - Arbetspensionsförsäkrade i Finland
Arbetspension.fi - Arbetsgivaren ska försäkra
Arbetspension.fi - Försäkra dig som företagare 

Statistikplanerare Marjo Kaasila, fornamn.efternamn(at)etk.fi, tfn 029 411 2139
Utvecklingschef Jari Kannisto, fornamn.efternamn(at)etk.fi, tfn  029 411 2232 

Nyckelord

Bilder

Andra språk

Följ Eläketurvakeskus (ETK)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Eläketurvakeskus (ETK)

Lättföretagandet ökar snabbt – ger möjligheter till jobb, men många är i en sårbar ställning på arbetsmarknaden8.5.2024 07:45:00 EEST | Tiedote

Antalet lättföretagare har ökat snabbt på senare år. Samtidigt verkar lättföretagarnas profil ha förändrats: de är yngre, allt fler har utländsk bakgrund och bara grundläggande utbildning. Pensionsskyddscentralens (PSC) undersökning är den första där lättföretagarnas yrkesbanor, inkomster och pensionstillväxt under en period på flera år har studerats.

Kevytyrittäjyys nopeassa kasvussa – mahdollistaa työllistymistä, mutta moni on haavoittuvassa asemassa työmarkkinoilla8.5.2024 07:45:00 EEST | Tiedote

Kevytyrittäjien määrä on kasvanut nopeasti viime vuosina. Samaan aikaan kevytyrittäjien profiili näyttää muuttuneen: he ovat entistä nuorempia, yhä useampi on ulkomaalaistaustainen ja suorittanut vain perusasteen koulutuksen. Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimuksessa on tarkasteltu ensi kertaa kevytyrittäjien urapolkuja, tuloja ja eläkekertymää usean vuoden ajanjaksolla.

Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Inflationen åt upp realavkastningen6.5.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

År 2023 var utmanande för pensionsfondernas placeringar på många håll i världen. Pensionsplacerarnas genomsnittliga realavkastning blev endast två procent. De finländska pensionsfondernas placeringar lyckades ännu sämre. Hos oss gjorde den höga inflationen att realavkastningen blev negativ, -0,2 procent i genomsnitt. De svenska pensionsfondernas realavkastning var -1,2 procent i genomsnitt.

Eläkerahastojen kansainvälinen tuottovertailu: Inflaatio söi suomalaisten reaalituotot6.5.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Eläkerahastojen sijoitusvuosi 2023 oli haastava eri puolilla maailmaa. Eläkesijoittajien keskimääräinen reaalituotto jäi vain kahteen prosenttiin. Suomalaisten eläkerahastojen sijoitukset sujuivat sitäkin heikommin. Reaalituotto painui meillä korkean inflaation vuoksi negatiiviseksi ja oli keskimäärin -0,2 prosenttia. Ruotsalaisten eläkerahastojen reaalituotto oli keskimäärin -1,2 prosenttia.

Podcasten Eläkekomitea: Hur lyckas Finland med att integrera invandrare?2.5.2024 08:25:00 EEST | Tiedote

Kommer regeringens avoga politik att vara ett hinder för arbetsrelaterad invandring? Kommer invandrarna att rädda pensionssystemet och hurdana pensioner kan de själva vänta sig? Det diskuteras av ledande sakkunnig Katri Niskanen från arbets- och näringsministeriet, chefen för invandringsärenden Teemu Haapalehti från Esbo stad och utvecklingschef Heikki Tikanmäki från Pensionsskyddscentralen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye