Etunimen muuttaminen nopeutuu automaattisella ratkaisumenettelyllä
Digi- ja väestötietovirasto on ottanut 14.12.2023 käyttöön uuden automaattisen ratkaisumenettelyn Nimenmuutospalvelun kautta haetuissa etunimen muutoksissa, joissa täysi-ikäinen henkilö muuttaa nimensä yleisesti käytössä olevaan etunimeen.
Kyseessä on Digi- ja väestötietoviraston toinen automatisoidun hallintopäätöksen hyödyntäminen ja aiemmin menettelyä on hyödynnetty Nimenmuutospalvelun kautta haetuissa sukunimen muutoksissa, joissa täysi-ikäinen henkilö palaa aiemmin käytössä olleeseen sukunimeensä.
Ratkaisumenettelyt on käyttöönotettu 1.5. voimaan tulleen automaattisen ratkaisumenettelyn sääntelyn mukaisesti. Automaattinen ratkaisumenettely tarkoittaa, että virkailija ei osallistu asian ratkaisemiseen, vaan se ratkaistaan automaattisella tietojenkäsittelyllä. Automaattinen menettely nopeuttaa asiakkaan asian ratkaisemista ja menettelyn käyttöönotto on osa toimia, joilla tehostetaan Digi- ja väestötietoviraston käsittelyprosesseja. Tulevaisuudessa menettely pyritään ottamaan käyttöön myös muissa Digi- ja väestötietoviraston palveluissa.
Automaattista ratkaisumenettelyä voidaan käyttää, kun asiaan ei sisälly tapauskohtaista harkintaa vaan se ratkaistaan esimerkiksi väestötietojärjestelmässä olevien tietojen perusteella tai asiaan sisältyy tapauskohtaista harkintaa, mutta asian käsittelijä on arvioinut harkinnanvaraiset seikat ennen asian ratkaisemista.
Juliasta Johannaksi jopa saman päivän aikana
Automaattiratkaisun avulla hakija voi tehdä ja maksaa hakemuksensa verkossa ja saada päätöksen sähköisesti pääsääntöisesti saman tai seuraavan päivän aikana. Aiemmin jokaisen hakemuksen on tutkinut ja käsitellyt Digi- ja väestötietoviraston asiantuntija, ja hakemuksen käsittelyaika on ollut useita viikkoja.
Automaattiratkaisu koskee hakemuksia, joilla täysi-ikäinen hakija hakee itselleen yleisesti käytössä olevaa etunimeä, joka on vakiintunut hakijan sukupuolen nimeksi. Täysin uutta ja vähemmän yleistä etunimeä koskevan hakemuksen käsittelee jatkossakin asiantuntija.
-Jatkossa täysi-ikäinen asiakkaamme voi hakea nimenmuutosta vaikkapa Juliasta Johannaksi tai Juha-Matista Matiksi verkkopalvelussa, ja saada päätöksen nimenmuutoksesta jopa saman päivän aikana sähköisesti, jos hän on ottanut käyttöönsä Suomi.fi-viestit, toteaa henkikirjoittaja, Nimiasiat-ryhmän ryhmäpäällikkö Laura Mattila.
-Automaattinen ratkaisumenettely siis nopeuttaa ja helpottaa monen asiakkaamme asiointia huomattavasti. Välillisesti automatisaatio sujuvoittaa muiden kuin automaattisesti ratkaistavien hakemuksien käsittelyä, kun nimiasiantuntijamme keskittyvät jatkossa ihmisen harkintaa vaativien hakemuksen käsittelemiseen. Näen siis, että kaikki nimenmuutosasiakkaamme hyötyvät näistä uudistuksista, jatkaa Mattila.
Nimenmuutospalvelun käyttäminen on helppoa
Nimenmuutoksen hakija kirjautuu nimenmuutospalveluun tunnistautumalla esimerkiksi pankkitunnuksilla. Palvelu ohjaa hakemuksen täyttämisessä. Hakija myös maksaa käsittelymaksun palvelussa. Hakijan ei tarvitse tietää, onko hänen hakemuksensa sellainen, että se voidaan ratkaista automaattisessa ratkaisumenettelyssä.
-Nimenmuutospalvelu on rakennettu niin, että se ohjaa hakemuksen automaattisesti ihmisen käsiteltäväksi, jollei automaattinen päätöksenteko ole mahdollista, kuvaa erityisasiantuntija, tuoteomistaja Tommi Heinonen.
Digi- ja väestötietovirastossa käsitellään vuosittain noin 16 000 nimenmuutoshakemusta, joista kolmasosa on etunimen muutoksia. Jatkossa arviolta 3000–4000 etunimen muutosta ratkaistaan automaattisen ratkaisumenettelyn avulla. Lisäksi marraskuussa 2023 käyttöön otettu entiseen sukunimeen palaamisen automaattiratkaisu automatisoi 3000–3500 sukunimenmuutoshakemusta vuosittain. Nimenmuutoksien suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina.
Lisätietoja:
Henkikirjoittaja Laura Mattila, Digi- ja väestötietovirasto, puh. +358 295 539 127, laura.mattila@dvv.fi
Erityisasiantuntija, tuoteomistaja Tommi Heinonen, Digi- ja väestötietovirasto, puh. +358 295 535 062, tommi.heinonen@dvv.fi
Lue tarkemmin automaattisesta ratkaisumenettelystä sekä Digi- ja väestötietoviraston automaattisen ratkaisumenettelyn käyttöönotoista.
Avainsanat
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Identifieringen i myndigheternas elektroniska ärendehanteringstjänster ändras – Aktivering av Suomi.fi-meddelanden föreslås för cirka 2,8 miljoner användare i samband med identifieringen5.5.2025 09:30:00 EEST | Pressmeddelande
Från och med den 12 maj 2025 kommer cirka 2,8 miljoner personer att få ett förslag om att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden när de identifierar sig i den offentliga förvaltningens elektroniska e-tjänster. Målet med ändringen som utförs nu är att uppmuntra människor att i första hand ta emot myndighetspost elektroniskt.
Tunnistautuminen viranomaisten sähköisiin asiointipalveluihin muuttuu – Noin 2,8 miljoonalle ihmiselle ehdotetaan Suomi.fi-viestien käyttöönottoa tunnistautumisen yhteydessä5.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
12.5.2025 alkaen noin 2,8 miljoonaa henkilöä saa ehdotuksen ottaa käyttöön Suomi.fi-viestit, kun he tunnistautuvat julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin. Nyt tehtävän muutoksen tavoitteena on kannustaa ihmisiä siirtymään vastaanottamaan viranomaisposti ensisijaisesti sähköisesti.
Identification in authorities’ e-services to change – Around 2.8 million people will be prompted to activate Suomi.fi Messages once they have identified themselves5.5.2025 09:30:00 EEST | Press release
As of 12 May 2025, 2.8 million people will be prompted to activate Suomi.fi Messages when they identify themselves in public administration e-services. The aim of the current change is to encourage people to switch over to receiving official mail primarily electronically.
Utfärdandet av personbeteckning och hemkommun för utlänningar blev smidigare28.4.2025 10:30:00 EEST | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har gjort registreringen av utlänningar smidigare med flera åtgärder ifjol. Nu kan man få en personbeteckning i samband med ett besök på ämbetsverket på 12 orter. Dessutom styr de förnyade webbsidorna och instruktionsvideorna kunden till att uträtta ärenden på det sätt som motsvarar hens egen situation.
Henkilötunnuksen ja kotikunnan antaminen ulkomaalaisille sujuvoitui28.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto on sujuvoittanut ulkomaalaisen rekisteröintiä useilla toimilla viime vuonna. Nyt henkilötunnuksen voi saada virastossa käynnin yhteydessä 12 paikkakunnalla. Lisäksi uudistetut verkkosivut ja opastusvideot ohjaavat asiakasta omaa tilannetta vastaavaan asiointiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme