Työn ja talouden tutkimus LABORETyön ja talouden tutkimus LABORE

Tradeka liittyy Laboren taustayhteisöihin

Jaa

Osuuskunta Tradeka liittyy Laboren taustayhteisöihin jäsenmaksuosuutta maksavaksi jäseneksi SAK:n ja STTK:n rinnalle. Muutos vahvistaa Laboren toimintamahdollisuuksia riippumattoman taloustiedon tuottajana sekä laajentaa Laboren hallituksen kokoonpanoa. Kyse on molemmille organisaatioille eräänlaisesta paluusta juurilleen. Tradekan historia juontaa juurensa Kulutusosuuskuntien Keskusliittoon, joka oli mukana perustamassa vuonna 1951 Laboren varhaisinta edeltäjää, Kansan Markkinatutkimuslaitosta (KAMALA). Liittyminen vahvistaa Laboren strategista tutkimuspainotuksien laajentamista kotitalouksien hyvinvointiin ja markkinoiden toimivuuteen.

Osuuskunta Tradeka liittyi 15.12. alkaen Työn ja talouden tutkimus LABOREn (ruots. Forskning om arbete och ekonomi LABORE, engl. Labour Institute for Economic Research LABORE) taustayhteisöihin viralliseksi jäsenmaksuosuutta maksavaksi jäseneksi SAK:n ja STTK:n rinnalle. Muutos vahvistaa Laboren taloudellista tilannetta sekä laajentaa Laboren hallituksen kokoonpanoa Tradekan jäsenellä. 

Kyseessä paluu juurille

Tradekan liittyminen Laboren taustayhteisöihin on eräänlainen paluu juurille, sillä Tradekalla on tärkeä osuus Laboren syntyhistoriassa. Laboren alkuajat ulottuvat vuoteen 1951, jolloin syntyi Kansan Markkinatutkimuslaitos (KAMALA), työväenliikkeen ensimmäinen oma taloudellinen tutkimuslaitos. KAMALAn tehtävänä oli tutkia väestön kulutusta ja elinkustannuksia, selvittää maataloustukea, seurata ulkomaista suhdannekehitystä ja erityisesti tutkia taloudellisen kilpailun kehitystä.

“Laboren jäsenyys on Tradekalle luontevaa. E-liikkeen keskusjärjestö Kulutusosuuskuntien Keskusliitto oli nimittäin Laboren alkuperäisiä perustajajäseniä. Hienoa, että olemme jälleen löytäneet toisemme”, toteaa Osuuskunta Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro.

Tradekan liittyminen tukee Laboren strategisia tutkimuspainotuksia

 Laboren tutkimus- ja julkaisutoiminnassa on viime aikoina panostettu muun muassa tutkimukseen, jossa tarkastellaan palkkojen kehitystä yksilötasolla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Lisäksi Labore tuottaa vuosittain Esimerkkiperheet -raportin, jossa seurataan seitsemän kuvitteellisen perheen tulojen, verojen ja veronluontoisten maksujen sekä ostovoiman kehitystä. 

”Yritysrakenteiden keskittyminen, yritysten markkina-aseman vahvistuminen ja yritysten vahvistuneen markkina-aseman hyödyntäminen sekä työ- että tuotemarkkinoilla ovat ajankohtaisia konkreettisia esimerkkejä sellaisista taloudellisista kehityssuunnista, jotka koskettavat kansalaisia sekä palkansaajana että kuluttajana. Yritysten keskittyminen vahvistaa niiden neuvotteluasemaa suhteessa palkansaajiin palkanmuodostuksessa sekä suhteessa kuluttajiin tuotemarkkinoilla. Molemmilla kehityskuluilla on kielteinen vaikutus palkansaajien reaalipalkkoihin ja yleiseen ostovoimaan”, selventää Laboren johtaja Mika Maliranta.

”Pidämme hyvänä asiana, että kuluttaja- ja kilpailuoikeudelliset teemat korostuvat Laboren toiminnassa aiempaa vahvemmin”, lisää Puro.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

040 940 1940
https://labore.fi

Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

Pienet, nuoret yritykset uudistavat Suomen innovaatiokenttää28.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Laboren analyysi osoittaa, että pienten, nuorten yritysten rooli Suomen yrityssektorin innovaatiotoiminnassa on vahvistunut merkittävästi vuoden 2010 jälkeen. Nämä yritykset panostavat tutkimus- ja kehitystoimintaan suhteellisesti enemmän kuin muut yritykset ja tuovat markkinoille merkittävästi uusia tuotteita ja prosesseja. Suurten yritysten innovaatiopanostukset ovat viime vuosina vähentyneet, mikä korostaa nuorten yritysten merkitystä teknologisen kehityksen vetureina. Julkisen TKI-rahoituksen rooli on erityisen tärkeä pienille ja nuorille yrityksille. Tulokset korostavat tarvetta tukea nuorten yritysten syntymistä, innovointia ja kasvua edistävää toimintaympäristöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye