MessukeskusMessukeskus

Kulinariska resor inspirerar finländare

Dela

Resemässans undersökning av kulinariska resor ger en bild av den betydelse de lokala kulinariska upplevelserna har både på inhemska resor och resor utomlands. Upp till två tredjedelar av de tillfrågade planerar kulinariska resor nästa år, antingen nära eller längre bort. Maten utgör också en viktig del av Resemässan, där ett separat Mediterranea Tasty Travel -område kommer att lanseras i januari.

Resemässan kulinariska resor

Resemässan genomförde en undersökning av kulinariska resor i sina egna nyhetsbrevs- och sociala mediekanaler, och över 1 000 finländare besvarade undersökningen mellan september och oktober. I denna undersökning innebär en kulinarisk resa att man reser antingen nära eller längre bort från sin ort för att uppleva dess mat, för att få en matupplevelse som man har hört eller läst om. 55 % av de tillfrågade uppgav att de gjort resan enkom för matupplevelsens skull, 67 % uppgav att de planerar en kulinarisk resa nästa år.

En tredjedel av de tillfrågade säger att de gör kulinariska resor i hemlandet, vilket indikerar vikten av både restauranger och matrelaterade tjänster i resmålet.

"Detta berättar direkt om den omfattande effekt som resebranschen har på den lokala livskraften. Utan restauranger eller andra tjänster som bjuder på kulinariska upplevelser är orten inte attraktiv som resmål. För personer inom branschen kommer denna information naturligtvis inte som en överraskning, men den har enorm betydelse regionalt sett i en större kontext, och det är något vi också vill lyfta fram på Resemässan," säger Noora Haatainen, Business Manager för Resemässan.

Italien, Spanien och Grekland ledande länder inom kulinariskt resande

En tredjedel av de kulinariska resorna var inrikesresor och två tredjedelar gjordes utomlands. Det populäraste kulinariska resmålet var Italien, följt av Spanien och Grekland bara några procentenheter efter. I planerna för nästa år tog Spanien första plats, vilket också förklaras av den stora resedestinationens året runt -natur och dess mångsidiga semesterorter.

Direktören för spanska turistbyrån, Julio Jiminez Novella, säger att hemligheten med populariteten är att man använder högkvalitativa lokala ingredienser i det spanska köket och tillreder maten enligt gamla traditioner. ”Förutom traditionella tapasrätter erbjuder Spanien restaurangupplevelser belönade med Michelinstjärnor och en kulinarisk resa där exceptionell kvalitet kombineras med oförglömliga smaker”.

De tre bästa följdes av Frankrike och i ett större sammanhang Asien, men även Portugal och Estland framträdde starkt i svaren. I Finland gjordes kulinariska resor oftast till Lappland och av städerna stod Borgå ut i de fritt formulerade svaren.

När man väljer kulinariska resmål läggs tonvikten på lokal mat, restaurangutbud, ansvarsfullt producerad mat samt narrativitet och historia. Resenärer är också intresserade av matrelaterade marknader, saluhallar och specialbutiker, olika matrelaterade evenemang samt utflykter och gatumat.

Plock ur undersökningen

”Nya platser erbjuder alltid nya smakupplevelser. Smakresor ger möjlighet att uppleva något nytt även på en välbekant plats.”

”Nästan varje utlandsresa är på ett eller annat sätt en kulinarisk resa. Det är underbart att gå till en liten restaurang som är populär bland lokalbefolkningen och låta värden/värdinnan välja och kanske man till och med får besöka köket för att lära sig hur maten tillreds. Det allra bästa är om man får vara gäst hemma hos någon ortsbo. När man reser med öppet sinne och hjärta får man de bästa upplevelserna både då det gäller mat eller resande i allmänhet.”

Matens betydelse är också mycket viktig vid evenemang, och förutom Mässcentrums förnyade restaurangtjänster är det fint att kunna erbjuda det nya området Mediterranea Tasty Travel. Området bjuder på atmosfären och matutbudet samt på olika instanser inom livsstil och hantverk från Medelhavsområdet”, tillägger Resemässans Business Manager Noora Haatainen.

Dessutom erbjuder Mässcentrums förnyade restaurangvärld nu även restaurangkoncept för första gången på Resemässan, såsom Lilla Strindberg, lillasyster till det ikoniska caféet på Esplanaden i Helsingfors, Friends & Brgrs, en hamburgerkedja som använder inhemska råvaror av hög kvalitet och Hanko Aasia som kombinerar asiatiska smaker. Rooftop Bistro & Cafe, Paddington Pub, Café Milano, Fair Buffet by Pihka och Pihka Bar bjuder på helt nya upplevelser för Mässcentrums kunder. Även hallrestaurangerna Café Solo och Café Trio har genomgått en renovering. På Mässcentrums hotel Holiday Inn – Expo betjänas kunderna som vanligt av Expo Open Lobby och restaurang Platta.

Tilläggsinformation: Helsingfors Mässcentrum, evenemangsinformation, Anu-Eveliina Mattila,
anu-eveliina.mattila@messukeskus.com, 050 555 6183.

Resemässan arrangeras på Helsingfors Mässcentrum samtidigt med Caravan-mässan 18.-21.1.2024. Det internationella resebranschevenemangetMatka Workshop Day den 17.1.2024 och Trade Day, dagen för professionella inom branschen, den 18.1.2024. 

www.matkamessut.fi| @MatkaTravelFair I #Matkamessut #matka2024   

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Följ Messukeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Messukeskus

Radical Health Festival Helsinki Returns in 2026 with the Theme “Operationalising Precision Health”8.5.2025 10:50:11 EEST | Press release

Radical Health Festival Helsinki, Europe’s leading health innovation event, will return to the Helsinki Expo and Convention Centre (Messukeskus) from 19 to 21 January 2026. Organised by éditohealth and Messukeskus, in partnership with the City of Helsinki and the Finnish Ministry of Social Affairs and Health, the festival brings together global changemakers to accelerate the transformation of health systems.

Radical Health Festival Helsinki ohjaa terveydenhuoltoa vaikuttavaan ja ennakoivaan suuntaan – teemana “Operationalising Precision Health”8.5.2025 10:41:47 EEST | Tiedote

Euroopan johtava terveysalan innovaatiotapahtuma, Radical Health Festival Helsinki, järjestetään seuraavan kerran 19.–21. tammikuuta 2026 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuman järjestävät éditohealth ja Messukeskus yhteistyössä Helsingin kaupungin ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Festivaali kokoaa yhteen terveydenhuollon uudistajat vauhdittamaan järjestelmätason muutosta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye