Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämiseen puututtava kovemmalla kädellä

Jaa

EK vaatii tiukempaa puuttumista Venäjä-pakotteiden kiertämiseen kolmansien maiden kautta. EU:n pakotepolitiikasta löytyy tähän keinoja, kunhan ne toimeenpannaan tehokkaasti ja yhteistyötä G7-maiden kanssa tiivistämällä. Myös Suomen itärajan kauttakulkuliikenteen pakotekiertoyrityksiin tulee kiinnittää erityishuomiota rajan mahdollisesti avautuessa varmistamalla tullin riittävät resurssit ja toimintaedellytykset.

Venäjä-pakotteiden kiertäminen EU-alueella on rikos. Siihen liittyvät toimet tulee pyrkiä pysäyttämään sekä maailmalla että Suomen itärajalla. Vaikka Suomen oma Venäjän-kauppa on minimissään, olemme rajan ollessa auki edelleen kauttakulkumaa, jonka kautta pakotteita pyritään kiertämään.

EU:n viimeaikaiset pakotelinjaukset sisältävät keinot puuttua väärinkäytöksiin siten, että EU:n pakotelistalle asetetaan myös kolmansissa maissa pakotteita ja vientikieltoja rikkovat yritykset. Näitä rangaistustoimia ei kuitenkaan ole vielä toimeenpantu.

”Toivomme, että EU puuttuisi päättäväisesti ja systemaattisesti Venäjään kohdistettujen pakotteiden kiertämiseen sekä niitä tarkoituksellisesti rikkovien yritysten toimintaan. Vain tätä kautta syntyy taloudellinen pelote noudattaa lännen pakotteita ja vientikieltoja. Toteutuakseen tämä vaatii yhtenäistä rintamaa niin valvonnan kuin toimeenpanonkin osalta. Tarvitaan aiempaa tiiviimpää yhteistyötä EU:n, Yhdysvaltain ja G7-maiden välillä”, toteaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Petri Vuorio.

Suomalaisyrityksiltä tarvitaan valppautta

Kolmansien maiden kautta tapahtuvan pakotekierron kasvaessa EK kehottaa suomalaisyrityksiä varmistumaan nyt erityisellä huolellisuudella omista asiakkaistaan ja myös tuotteittensa loppukäyttäjistä kaikkialla maailmassa. On myös tärkeää dokumentoida nämä asiakkaiden tunnistustoimet mahdollisten väärinkäytösten varalle.

Syksyn arvion mukaan 95 prosenttia itärajan ylittäneestä tavaraliikenteestä on ollut kauttakulkuvientiä Suomen kautta. Suomalaisyritysten oma vienti Venäjälle on painunut minimaaliselle tasolle pakotteista ja vientikielloista sekä ennen kaikkea yritysten omaehtoisista päätöksistä johtuen. Kuitenkin myös Suomen kautta pyritään aktiivisesti kiertämään pakotteita. Samalla eritoten kauttakulkuvientiin liittyvät pakotteiden kiertoyritykset työllistävät merkittävästi Suomen tullia.

”Suomen elinkeinoelämä seisoo vahvasti EU:n pakotelinjan takana. Jotta pakotteiden kiertämiseen pystytään tehokkaasti puuttumaan, on olennaisen tärkeää varmistaa Suomen tullin toimintakyky ja riittävät resurssit”, muistuttaa Petri Vuorio.   

Maksutonta pakotetietoa yrityksille

EK on ollut mukana toteuttamassa ulkoministeriön julkaisemaa verkkokurssia pakotteista. Kurssilla käydään läpi pakotejärjestelmien ja -lainsäädännön perusteet sekä esitellään myös Venäjä-pakotteiden erityispiirteitä. 

Ulkoministeriö on julkaissut aiheesta myös kirjallisen ohjeen.

Lisätiedot:
Johtaja Petri Vuorio, puh. 050 323 2979, petri.vuorio@ek.fi, valokuvat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n Suhdannebarometri: Yritysten suhdannearviot pysyneet synkkinä29.4.2024 08:00:04 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten arviot suhdannetilanteesta ovat pysyneet kriisiaikojen tasolla. Yritysten suhdanneodotukset ovat kohonneet hieman viime tammikuun tiedustelusta, mutta ovat yhä selvästi mollivoittoiset. Talouden laskusuhdanne koettelee erityisesti rakentamista sekä teollisuutta. Palvelualat ovat puolestaan kannatelleet yhä Suomen taloutta ja etenkin työllisyyttä viime kuukausien aikana.

EK ja Perheyritysten liitto: Pk-sektorin yrittäjät ja omistajat peräänkuuluttavat EU:lta vahvempaa kasvun selkänojaa24.4.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Pk-sektorin kasvu tulee nostaa EU-politiikan prioriteettien joukkoon seuraavalla viisivuotiskaudella. EU-sääntelyssä on aikaansaatava mitattavia tuloksia siten, että pk-sektoriin kohdistuvia raportointivaatimuksia vähennetään neljänneksellä. Rahoituksen saatavuus on varmistettava sekä saatava sisämarkkinoiden täysi kasvupotentiaali pk-sektorin käyttöön, kannustavat EK:n ja Perheyritysten liiton yrittäjät. Pk-yritysten kilpailukykyinen ja kasvua edistävä toimintaympäristö on kriittinen rakennusaine EU:n tulevalle menestykselle, korostaa EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Anne Kangas (Hoitokoti Päiväkumpu Oy): ”Pk-yritykset tarjoavat eurooppalaisille yli 100 miljoonaa työpaikkaa ja tuottavat yli puolet EU:n bruttokansantuotteesta. Ne ovat avainroolissa niin uusien innovaatioiden tuottajina kuin ilmastonmuutoksen ratkaisijoina. EU:n tulee tästä syystä aloittaa tulevalla kaudella kilpailukykyremontti, jolla luodaan uudet edellytykset pk-yritysten kasvulle.” Suomen ja perheyritysten e

Elinkeinoelämän järjestöt: Vahvistetaan Suomen EU-vaikuttavuutta22.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

EU-vaikuttamisessaan Suomen on toimittava aktiivisesti ja oikea-aikaisesti sekä tuotettava koko Euroopan kannalta toimivia ratkaisuja. On välttämätöntä myös tunnistaa yritysten keskeinen rooli EU-tavoitteiden saavuttamisessa, sillä niillä on usein avaimet toimeenpanon edellyttämiin ratkaisuihin. Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät ovat julkistaneet yhteiset prioriteettinsa seuraavalle viisivuotiskaudelle. Elinkeinoelämän järjestöt ovat valmiina tekemään oman osansa, jotta Suomen vaikuttavuus EU-päätöksenteossa vahvistuu ja jotta EU kykenee tehokkaasti vastaamaan aikamme suuriin haasteisiin kuten ilmastonmuutokseen ja uusiin turvallisuusuhkiin. Samoin on huolehdittava siitä, että Suomelle merkittävät kansalliset erityispiirteet tulevat huomioiduiksi EU-päätöksenteossa. Tehokas EU-vaikuttaminen edellyttää strategisten prioriteettien jatkuvaa määrittämistä, vaikuttamista ja seurantaa. Elinkeinoelämän järjestöt yhdistävät voimiaan

EK: Velkaantumisen taittaminen välttämätöntä – kasvupanostukset positiivisia16.4.2024 16:33:34 EEST | Tiedote

Hallitus on päättänyt kehysriihessä yhteensä noin kolmen miljardin euron sopeutuksesta, josta 1,6 miljardia toteutetaan menoleikkausten ja loput veronkorotusten kautta. EK pitää sopeutuksen kokoluokkaa oikeana ja velkaantumisen taittamista välttämättömänä. Sopeutuksen rinnalla hallitus teki myös merkittäviä kasvuun kannustavia päätöksiä mm. T&K-panostusten, investointikannusteen ja Tesi-konsernin pääomittamisen myötä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye