Ihmisoikeusliitto

Järjestöt: Olemme syvästi huolissamme köyhyyttä lisäävästä politiikasta

Jaa

Sosiaaliturvaan tehtävät rajut leikkaukset merkitsevät suunnanmuutosta suomalaisessa sosiaalipolitiikassa. Leikkaukset murentavat olennaisesti hyvinvointivaltiota. 

Hallituksen leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät köyhyyttä ja puskevat ihmisiä viimesijaiselle toimeentulotuelle, huomauttaa 11 järjestöä yhteisessä kannanotossaan. 

Sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset lisäävät eriarvoisuutta ja heikentävät samalla perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. Leikkausten vaikutuksia arvioitaessa ei ole otettu huomioon niiden musertavia vaikutuksia köyhien ihmisten arkeen, ja tästä aiheutuvia seurauksia koko yhteiskunnalle.

Henkilö kävelee portaita alas ja pitää kaiteesta kiinni. Tummasävyinen tunnelma.
Järjestöt ovat huolissaan köyhyyden lisääntymisestä Suomessa. Milka Alanen/Ihmisoikeusliitto.

Perustuslain mukaan julkisen vallan velvoitteena on turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Tämä edellyttää, että valtio ylläpitää sosiaaliturvajärjestelmää, joka takaa välttämättömän toimeentulon sekä perusturvan elämän eri vaiheissa ja riskitilanteissa.

Köyhyyden lisääntymisellä on pitkät seuraukset ja mittavat kustannukset  

Sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset lisäävät eriarvoisuutta ja heikentävät samalla perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. Leikkauksia on perusteltu julkisen talouden säästöillä. Niiden vaikutuksia arvioitaessa ei ole kuitenkaan otettu huomioon musertavia vaikutuksia köyhien ihmisten arkeen, ja tästä aiheutuvia seurauksia koko yhteiskunnalle.  

"Tutkimusten mukaan lapsuudessa koetulla köyhyydellä on mittavia ja pitkäaikaisia haitallisia seurauksia. Lapsuuden perheen pitkäaikaiset toimeentulovaikeudet yhdistyvät suurempaan riskiin jäädä koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle", sanoo johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta. 

Suomen tavoitteena on vähentää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien määrää 100 000 henkilöllä vuoteen 2030 mennessä. Näistä henkilöistä kolmasosan tulisi olla lapsia. Nyt tehtävät leikkaukset johtavat juuri päinvastaiseen lopputulokseen. 

Leikkausten vaikutuksia ei arvioitu perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta 

Me allekirjoittaneet järjestöt pidämme merkittävänä epäkohtana sitä, että sosiaaliturvaan kohdistuvien leikkausten vaikutuksia perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen ei arvioitu riittävästi lainsäädäntöprosessin aikana.

"Ilmaisemme syvän huolemme sosiaaliturvaa rapauttavasta ja köyhyyttä lisäävästä politiikasta. Köyhimpien ihmisten oikeudet on otettava vakavasti, sillä riittävä toimeentulo on ihmisoikeus", muistuttaa taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien työn päällikkö Heli Markkula Ihmisoikeusliitosta

Sosiaaliturvan leikkaukset tulevat lisäämään köyhyyttä. Tästä poispääseminen on pitkä tie, kuten Suomessa on 1990-luvun laman seurauksista opittu. 

Järjestöjen kannanotto kokonaisuudessaan. 

Lisätietoja:  

Kannanotossa mukana olevat järjestöt: 

  • Amnesty International Suomen osasto 
  • Diakonissalaitos
  • EAPN-Fin - Suomen köyhyydenvastainen verkosto
  • Ihmisoikeusliitto 
  • Lastensuojelun Keskusliitto 
  • Mannerheimin Lastensuojeluliitto 
  • Pelastakaa Lapset  
  • SOSTE Suomen Sosiaali ja terveys
  • Suomen Setlementtiliitto  
  • Suomen sosiaalioikeudellinen seura 
  • Vailla vakinaista asuntoa (Vva ry) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henkilö kävelee portaita alas ja pitää kaiteesta kiinni. Tummasävyinen tunnelma.
Järjestöt ovat huolissaan köyhyyden lisääntymisestä Suomessa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ihmisoikeusliitto on ihmisoikeusjärjestö, joka seuraa kokonaisvaltaisesti Suomen ihmisoikeustilannetta ja tekee työtä yhdenvertaisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan Suomen puolesta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ihmisoikeusliitto

Yli 18 000 vaatii hallitusta turvaamaan oikeuden riittävään toimeentuloon – Ihmisoikeusliitto luovutti vetoomuksen hallitukselle25.10.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Ihmisoikeusliitto vetoaa hallitukseen, että se turvaa jokaiselle oikeuden riittävään toimeentuloon. Yhteensä 18 060 ihmisen allekirjoittama vetoomus luovutettiin tänään sosiaaliturvaministerin valtiosihteerille Laura Rissaselle. Rissanen otti vetoomuksen vastaan ministeri Sanni Grahn-Laasosen puolesta. Vetoomus toimitettiin myös valtiovarainministeriöön.

Järjestöt: Tyttöjen sukuelinten silpomisen kaikki muodot on kiellettävä laissa7.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Tyttöjen sukuelinten silpominen on tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja ihmisoikeusloukkaus. Laaja joukko järjestöjä on pettyneitä siihen, ettei oikeusministeriö esitä muutoksia rikoslakiin koskien tyttöjen sukuelinten silpomista. Yhteensä 35 järjestöä vaatii Suomea tehostamaan tyttöjen suojelua ja kieltämään kaikki tyttöjen sukuelinten silpomisen muodot selkeästi laissa. Tulevan hallituksen on korjattava asia.

Tyttöjä täytyy suojella sukuelinten silpomiselta Suomessakin24.11.2022 07:45:31 EET | Tiedote

Tyttöjen sukuelinten silpominen on vakavaa tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Asia koskettaa tuhansia ihmisiä myös Suomessa. Ihmisoikeusliitto on tehnyt jo 20 vuotta silpomisen vastaista työtä Suomessa. Työn tuloksena eri yhteisöjen silpomiseen liittyvät asenteet ovat muuttuneet kielteisemmiksi ja valtion toimet silpomisen torjumiseksi ovat vahvistuneet. Tyttöjen suojelua on kuitenkin yhä tehostettava Suomessa. Perjantaina 25.11. vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää.

Ruotsi-ottelussa kisataan myös ihmisoikeuksien puolesta – Urheilussa tarvitaan tehokkaampia toimia ihmisoikeuksien turvaamiseksi2.9.2022 07:20:45 EEST | Tiedote

Ihmisoikeusliitto tuo yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaotteluviikonloppuna esille urheilun ihmisoikeuskysymyksiä. Kutsuvieraista koostuva Älä riko urheilua -tiimi kisaa maaottelun yhteydessä järjestettävässä Ruotsi-ottelu 10-tapahtumassa. Tapahtumaan osallistumalla Ihmisoikeusliitto haluaa nostaa esiin viranomaisten ja urheilun päättäjien vastuuta ihmisoikeuksien toteutumisesta urheilussa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye