Joka kolmannella aivoinfarktin saaneista on eteisvärinä
Eteisvärinä lisää aivoinfarktin riskiä ja heikentää ennustetta. Kolmanneksella aivoinfarktin saaneista on samanaikaisesti eteisvärinä. Heillä eteisvärinä on hoitamaton tai alihoidettu.
Tähän mennessä laajin tutkimus aivoinfarktin ja eteisvärinän ajallisesta yhteydestä julkaistiin vastikään arvostetussa STROKE-tiedelehdessä.
HUSin johdolla tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että aivoinfarktin vuoksi sairaaloissa hoidettavista potilaista peräti joka kolmannella on myös eteisvärinä. Heistä osalla eteisvärinä oli jäänyt kokonaan diagnosoimatta, verenohennushoitoa ei ollut lainkaan tai lääkehoito ei ollut tarvittavalla tasolla.
”Eteisvärinän rytmihäiriön aikana saattaa syntyä aivoinfarktin aiheuttavia verihyytymiä. Kun eteisvärinä diagnosoidaan ajoissa, voidaan verenohennuslääkkein jopa estää aivoinfarktin synty tai ainakin parantaa aivoinfarktin ennustetta”, kertoo neurologian erikoislääkäri Jukka Putaala HUSin Neurokeskuksesta.
Suomessa on arvioilta lähes 230 000 henkilöllä diagnosoitu eteisvärinä. Eteisvärinän oireet vaihtelevat suuresti. Oireina voi olla sydämen epäsäännöllinen syke, huimaus tai väsymys. Noin kolmasosalla eteisvärinä on kokonaan oireeton, joten diagnosoitujen lisäksi on todennäköisesti lukuisia diagnosoimattomia.
”Varsinkin yli 65-vuotiailla eteisvärinän mahdollisuutta on seurattava aktiivisesti. Vaikka aivoinfarktin hoito ja ennuste ovat parantuneet, voidaan niitä parantaa edelleen. Kuolleisuus aivoinfarktiin on edelleen liian suurta”, Putaala toteaa.
Aivoinfarkti ja eteisvärinä yhdessä lisäävät kuolemanriskiä
Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa eteisvärinän ja aivoinfarktin samanaikaisen sattumisen riskiä lisäsivät korkea ikä, alempi koulutustaso ja alkoholinkäyttö. Sen sijaan sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, krooninen munuaissairaus ja psykiatriset sairaudet eivät lisänneet riskiä.
Kuolleisuus oli suurinta potilailla, jotka saivat aivoinfarktin yhtä aikaa eteisvärinän kanssa. Heillä kuolemanriski oli kolminkertainen verrattuna niihin, joilla oli vain eteisvärinä. Aiemmin aivoinfarktin saaneisiin verrattuna kuolemanriski oli puolitoistakertainen.
Aivoinfarktin ennuste on parantunut merkittävästi viimeisten 10 vuoden aikana valtimotukoksen liuotushoidon ja mekaanisen tulpanpoiston, mutta mahdollisesti myös kehittyneen verenohennushoidon ansiosta. Kuolleisuus potilailla, joiden aivoinfarkti ilmeni samaan aikaan eteisvärinän kanssa, laski tutkimuksen seuranta-aikana vuosien 2007 ja 2018 välillä 6 prosentista 4,8 prosenttiin.
Tutkimuksessa 229 565 eteisvärinäpotilasta
Tuoreessa väestöpohjaisessa rekisteritutkimuksessa hyödynnettiin vuosien 2007–2018 aikana kerättyä dataa potilaista, joiden eteisvärinä diagnosoitiin ensimmäisen kerran 30 vuorokautta ennen tai jälkeen aivoinfarktin. Tutkimuksessa oli mukana 229 565 keski-iältään 73-vuotiasta eteisvärinädiagnoosin saanutta potilasta.
Tutkimuksen potilaista 12 582 eli 5,8 prosenttia oli saanut aivoinfarktin 30 vuorokautta eteisvärinädiagnoosia ennen tai diagnoosin jälkeen ja 12 209 eli 5,3 prosenttia oli saanut aivoinfarktin yli 30 vuorokautta ennen eteisvärinää. Kaiken kaikkiaan kolmannes näistä potilaista sai aivoinfarktin samanaikaisesti eteisvärinän kanssa.
Tutkimus on osa laajaa kansallista FinACAF-tutkimushanketta, jossa on mukana HUSin ja Helsingin yliopiston lisäksi Aalto yliopisto, TYKS, TAYS ja KYS. Hanketta johtaa ylilääkäri, kardiologi Mika Lehto HUSin Jorvin sairaalan sisätaudeilta.
Tutkimusartikkeli: Ischemic stroke temporally associated with new-onset atrial fibrillation: A population-based registry-linkage study
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jukka Putaalaneurologian erikoislääkäri, dosenttiNeurokeskus, HUS
Puh:+358 40 689 7703jukka.putaala@hus.fiTietoa HUSista
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS samjourer betjänar på valborg28.4.2025 08:49:07 EEST | Pressmeddelande
Tillgång till brådskande vård finns också på första maj.
HUSin yhteispäivystykset palvelevat vappuna28.4.2025 08:49:07 EEST | Tiedote
Kiireellistä hoitoa on saatavilla vappunakin.
HUS Emergency Departments open on May Day28.4.2025 08:49:07 EEST | Press release
Urgent care is available on May Day.
Eksjukhuset öppnar sina dörrar för patienter i maj24.4.2025 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar öppnar i Mejlans i Helsingfors den 12 maj 2025. Eksjukhuset ger bättre beredskap att svara mot det ökade vårdbehovet inom ögonsjukdomar.
Tammisairaala avaa ovensa potilaille toukokuussa24.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
HUSin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen 12.5.2025. Tammisairaala parantaa valmiuksia vastata kasvavaan silmäsairauksien hoitotarpeeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme