
Tutkimus: Suun terveydenhuollon leikkaukset Kela-korvauksiin lisäsivät julkisen sektorin painetta
Tuore tutkimus osoittaa, että vuosien 2015 ja 2016 merkittävät leikkaukset yksityisen hammashoidon Kela-korvauksiin johtivat julkisen sektorin asiakasmäärän kasvuun ja yksityisten palveluntuottajien hintojen nousuun. Julkisen sektorin kustannukset myös todennäköisesti kasvoivat, koska yksityisellä Kela-korvauksen tukemana hoidettu potilas on julkiselle taloudelle merkittävästi edullisempi.

Tutkimus oli Kelan rahoittama ja siihen osallistui tutkijoita Aalto-yliopistosta ja Kelasta.
Leikkaukset keskimäärin puolittivat suun terveydenhuollon Kela-korvaukset. Kahden vuoden kuluttua leikkauksista yli 12 prosenttia asiakkaista oli jättänyt yksityisen sektorin ja julkisen sektorin asiakasmäärä oli kasvanut 13 prosentilla.
- Tutkimus vahvisti sen, että Kela-korvauksilla voidaan ohjata asiakkaiden käyttäytymistä merkittävällä tavalla, Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause sanoo.
- Erityisesti suun terveydenhuollossa yksityisillä palveluntuottajilla on tärkeä rooli, koska julkisia palveluja ei ole mitoitettu niin, että ne riittäisivät kaikille tarvitseville. Suun terveydenhuollossa ei myöskään ole terveysvakuutuksia, joten Kela-korvaukset kohdistuvat suoraan asiakkaille, Kause kertoo.
- Kela-korvauksilla voi olla merkittävä ohjausrooli oikein hyödynnettynä. Vuosien 2015 ja 2016 leikkauksissa tehtiin selvästi virhearvio, ainakin jos tarkoituksena oli parantaa julkista taloutta tai hoitoonpääsyä, Kause arvioi.
Eläkeläiset ja suun terveys uuden Kela-korvausmallin ytimeen
HALIn mielestä uuden Kela-korvausmallin pitää keventää julkisen terveydenhuollon kuormaa, parantaa korvausten kohdentumista ja lisätä hoidon jatkuvuutta ja vaikuttavuutta.
- Näiden tavoitteiden pohjalta ehdotamme rahoituksen suuntaamista kokeiluun, jossa luodaan hallinnollisesti kevyt kokonaishoidon malli yli 65-vuotiaille eläkeläisille. Lisäksi katsomme, että suun terveyden Kela-korvaukset tulisi säilyttää ja käynnistää valmistelutyö niiden kohdentumisen tarkentamiseksi ja korvausjärjestelmän uudistamiseksi, Kause kertoo.
Yli 65-vuotiaat eivät pääsääntöisesti saa enää terveysvakuutusta, eivätkä he eläköidyttyään ole myöskään työterveyshuollon piirissä. Kyseessä on kasvava, yksityisiä palveluja käyttämään tottunut ryhmä, joka siirtyy työterveyshuollon palvelujen loputtua pääasiallisesti julkisten palvelujen piiriin.
- Kela-korvausten kohdentaminen eläkeläisille mahdollistaisi yhä useammalle yksityisten palvelujen käytön. Tämä helpottaisi välittömästi julkisen sektorin jonotilannetta ja säästäisi julkisen talouden kustannuksia, koska mukana olisi edelleen asiakkaan omaa rahaa, Kause perustelee.
- Toisaalta on tärkeää, että Kela-korvausta ja yksityisen sektorin roolia kehitetään suun terveydenhuollossa, koska nyt julkinen sektori ei pysty vastaamaan kysyntään.
Aalto-yliopiston tutkijoiden Märt Vesinurmin, Olli Halmisen, Miika Linnan ja Paul Lillrankin sekä Kelan tutkija Hannamari Mikkolan tieteellinen artikkeli julkaistiin Community Dentistry and Oral Epidemiology -julkaisussa joulukuussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Maija KauseJohtaja, terveyspalvelut
Puh:050 566 7949hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry
HALI: Leikkaukset sote-palveluista ovat leikkauksia terveydestä ja hyvinvoinnista16.4.2024 17:52:09 EEST | Tiedote
Hallitus sai tänään päätökseen kehysriihineuvottelunsa. Sosiaali- ja terveysalalla säästöjä haetaan muun muassa laskemalla ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta ja aikaistamalla sote-järjestöjen rahoitukseen kohdentuvia leikkauksia. HALI vaatii huolellista vaikutusarviointia ennen sopeutustoimien toteutusta.
HALI: Kehysriihessä parannettava sote-palvelujen tuottavuutta10.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointiala HALI ry näkee, että ensi viikolla käynnistyvässä kehysriihessä on mahdollista löytää toimenpiteitä, jotka yhtäaikaisesti parantavat sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta ja laatua, hillitsevät kustannuksia sekä parantavat työn mielekkyyttä.
Hyvinvointiala HALI ry valmistelee vastuullisuussuositukset sote-alan henkilöstövuokraukseen6.3.2024 13:42:14 EET | Tiedote
Henkilöstövuokraus on tarpeellinen osa Suomen sosiaali- ja terveyspalveluja. Hyvinvointiala HALI ry valmistelee parhaillaan jäsentensä kanssa vastuullisuussuosituksia sote-alan henkilöstövuokraukseen. Suosituksilla pyritään varmistamaan, että henkilöstövuokrausta harjoittavat yritykset noudattavat eettisiä ja laadullisia periaatteita toiminnassaan.
Tutkimus: Hoivatyöntekijät suhtautuvat positiivisesti teknologiaan ja työperäiseen maahanmuuttoon16.2.2024 10:30:47 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston tekemä tuore selvitys osoittaa, että ikäihmisten parissa työtä tekevät suhtautuvat positiivisesti teknologian hyödyntämiseen hoivatyössä. Lisäksi selvityksessä todetaan, että byrokraattiset esteet tulisi saada purettua työperäisen maahanmuuton tieltä. Selvityksen keskeiset tulokset ovat liitteenä tiedotteen lopussa.
Vuokratyövoima turvaa sote-palvelut koko Suomessa15.2.2024 13:35:27 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi vuokratyövoimaa ja ostopalveluja selvittäneen verkoston loppuraportin tänään. Raportin mukaan vuokratyön käytön nopea kasvu aiheuttaa riskejä hyvinvointialueille. Verkoston raportissa kuitenkin muistutetaan, että vuokratyövoiman käyttö on myös tarkoituksenmukaista, mitä Hyvinvointiala HALI ry pitää tärkeänä huomiona.