Terapianavigaattori nopeuttaa oikeatasoisen avun äärelle ohjautumista mielenterveyspalveluissa
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varha) on vuoden 2023 aikana otettu portaittain käyttöön Terapianavigaattori tukemaan alueen mielenterveyspalveluita. Terapianavigaattori on digitaalinen työväline, jonka avulla arvioidaan asiakkaan psyykkisen oireilun vaikeusastetta, toimintakykyä ja hoidon tarvetta. Vuoden 2023 loppuun mennessä Terapianavigaattori tulee olemaan käytössä perustason mielenterveyspalveluissa koko Varhan alueella.

Terapianavigaattori on verkossa täytettävä digitaalinen apuväline, joka auttaa arvioimaan asiakkaan hoidon tarvetta ja vähentämään arviointiin kuluvaa aikaa. Lisäksi se tukee asiakasta oman tilanteensa jäsentämisessä.
Terapianavigaattorin avulla voidaan luotettavammin tunnistaa, voidaanko apua hakeva ohjata matalan kynnyksen kevyempiin mutta nopeasti alkaviin psykososiaalisiin hoitoihin, vai vaatiiko tilanne tarkempaa arviota tai intensiivisempää hoitoa. Terapianavigaattori ei koskaan tee päätöksiä hoidosta eikä hoitosuunnitelmaa, vaan niistä päätetään yhdessä ammattilaisen kanssa keskustellen.
– Terapianavigaattori on hyödyllinen työkalu hoidon tarpeen arvioinnissa. Se säästää selvittelyyn ja arviointiin käytettävää aikaa niin, että itse hoito voi alkaa nopeammin. Sen avulla hoidon tarpeen arviointi on tasalaatuista kaikissa yksiköissä työntekijästä riippumatta ja tavoitteena on, että avun hakija ohjataan oikea-aikaiseen ja oikeatasoiseen hoitoon ilman viiveitä, päihde- ja mielenterveyspalveluiden päällikkö Anni Lintula kertoo Terapianavigaattorin toiminnasta.
Terapianavigaattori tarjoaa kokonaiskuvan asiakkaan omasta tilanteesta
Terapianavigaattorin voi täyttää kuka tahansa, eikä se vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon.
Anonyymi kysely antaa tietoa ja jäsentää asiakkaan omaa tilannetta, oireita ja ongelmien luonnetta – ja voi monesti olla jo itsessään merkittävä apu. Terapianavigaattorin täyttäminen voi siis auttaa asiakasta saamaan kokonaiskuvan omasta tilanteestaan, minkä jälkeen yhteydenottoa terveydenhuoltoon ei edes tarvita.
– Terapianavigaattorin etuna on myös se, että täyttämisen jälkeen asiakkaat ovat valmiimpia ja sitoutuneempia alkaviin hoitoihin. Hoidon alkaessa asiakkaalla on jo ymmärrystä alkavasta hoidosta ja työskentelyn kohteista – muutosprosessi on jo käynnissä, päihde- ja mielenterveyspalveluiden päällikkö Nina Tainio sanoo.
Terapianavigaattorin käyttäminen on asiakkaalle helppoa. Täyttäminen vie keskimäärin 20 minuuttia. Navigaattori tuottaa koosteraportin, joka käydään yhdessä ammattilaisen kanssa läpi ensijäsennysajalla. Ensijäsennysajan saa soittamalla terveysaseman hoidon tarpeen arviointiin Terapianavigaattorin täyttämisen jälkeen. Asiakkaan tulee ottaa muistiin koodi, jonka hän saa kyselyn täytettyään. Koodi annetaan ensijäsennysajalla ammattilaiselle, jolloin ammattilainen pääsee näkemään asiakkaan täyttämät vastaukset.
– Loka-marraskuun aikana Terapianavigaattorin täyttäneistä varsinaissuomalaisista 63 % oli valmis ohjattuun omahoitoon. Ohjattu omahoito on usein ensimmäisenä tarjottu, nopeasti aloitettava näyttöön perustuva hoito. Ohjatussa omahoidossa asiakkaan kanssa käydään muun muassa yhdessä harjoitellen läpi mielenterveystalo.fi-sivuston oireenmukaista omahoito-ohjelmaa. Varhalla 59 % on saanut riittäväksi kokemansa tuen ohjelman avulla, Länsi-Suomen koordinaatiohankkeen aikuisten hankekoordinaattori Juha Laine kertoo.
Terapianavigaattori löytyy osoitteesta www.terapianavigaattori.fi ja tai Varhan nettisivuilta Terapianavigaattori | Varha.
Terapianavigaattori on kehitetty osana Terapiat etulinjaan -toimintamallia, tarjoaa konkreettisia ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja systemaattisen tavan kehittää psykososiaalisten hoitojen prosessia. Yliopistosairaaloiden ja hyvinvointialueiden yhteiskehittämishankkeen toimintamalli tähtää siihen, että jokaisella etulinjan sote-ammattilaisella on työkaluja tukea asiakkaan mielenterveyttä. Näin varmistetaan, että ihminen saa tukea nopeasti riippumatta siitä, mistä hän hakee apua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni LintulaPäihde- ja mielenterveyspalveluiden päällikkö, Aura, Koski Tl, Lieto, Loimaa, Marttila, Oripää, PöytyäVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:0405267310anni.lintula@varha.fiNina TainioPäihde- ja mielenterveyspalveluiden päällikkö, Kaarina, Paimio, SauvoVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:0503202263nina.tainio@varha.fiLinkit
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Egentliga Finlands välfärdsområde undersökte situationen i skolorna: Nikotin på rasterna – användningen av e-cigaretter hotar skolfreden6.5.2025 13:36:28 EEST | Pressmeddelande
Varha genomförde en enkät bland läroanstalterna i regionen om elevernas användning av nikotinprodukter. E-cigaretter och nikotinpåsar har gått om användningen av traditionella tobaksprodukter i skolor i Egentliga Finland. I synnerhet utgör e-cigaretterna en utmaning för skolornas vardag. Skolorna behöver mer stöd för att kunna genomföra förebyggande rusmedelsarbete i framtiden.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue selvitti koulujen tilannetta: Nikotiinia välitunneilla – sähkötupakointi uhkaa koulurauhaa6.5.2025 13:36:28 EEST | Tiedote
Varha toteutti kyselyn alueen oppilaitoksille oppilaiden nikotiinituotteiden käytöstä. Sähkötupakka ja nikotiinipussit ovat ohittaneet perinteisten tupakkatuotteiden käytön Varsinais-Suomen kouluissa. Etenkin sähkötupakointi aiheuttaa haasteita koulujen arkeen. Koulut tarvitsevat jatkossa lisää tukea ehkäisevän päihdetyön toimeenpanoon.
Varhan aluehallituksen 29.4.2025 kokouksen tarkastamaton pöytäkirja29.4.2025 18:24:12 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tänään kokoontuneen aluehallituksen kokouksen tarkastamaton pöytäkirja julkaistaan tämän tiedotteen liitteenä.
Politiska samarbetskommittén: Fördelningen av politiska platser i Varha gick i gott samförstånd24.4.2025 16:47:06 EEST | Pressmeddelande
Platsfördelningen gällande de politiska förtroendeuppdragen i Egentliga Finlands välfärdsområde har genomförts i gott samförstånd mellan partierna. Man har fört förhandlingarna i en konstruktiv anda och man har velat betona samarbete mellan fullmäktigegrupperna.
Poliittinen yhteistyötoimikunta: Poliittisten paikkojen jako Varhassa sujui hyvässä yhteisymmärryksessä24.4.2025 16:47:06 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen poliittisten luottamustehtävien paikkajako on toteutettu hyvässä yhteisymmärryksessä puolueiden kesken. Neuvotteluita on käyty rakentavassa hengessä, ja valtuustoryhmien keskinäistä yhteistyötä on haluttu painottaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme