Lamor Corporation Oyj

Itämeren suojelija jo neljättä vuosikymmentä – Lamor

Jaa

Liikenne Itämerellä kasvaa jatkuvasti. Myös öljynkuljetukset jatkuvat. Itämeri on matala ja herkästi haavoittuva meri, jossa ympäristövahinkoihin varautuminen on erittäin tärkeää. Herätteinä ovat toimineet myös maailmalla tapahtuneet järkyttävät öljyvahingot. Suomalaislähtöisen Lamorin öljyntorjuntateknologiaa on toimintavalmiudessa jokaisessa Itämeren maassa.

Öljynkeräysjärjestelmä asennettuna Arctian satamajäänmurtajaan Kemissä
Öljynkeräysjärjestelmä asennettuna Arctian satamajäänmurtajaan Kemissä Kuva: Lamor

Ympäristöratkaisuyhtiö Lamorin laitteita on Itämerellä yli sadalla aluksella, jotka tyypillisimmin ovat valtioiden ja yritysten hallinnassa. Lamor on myös laatinut valmiussuunnitelmia, kouluttanut öljyntorjujia, avustanut vahinkotilanteissa ja luonut standardeja varmistamaan eri maiden öljyntorjuntalaitteistojen yhteensopivuuden. ”Tärkeä tehtävämme on puhdistaa maailma, ja olemme ylpeitä voidessamme kehittää Itämeren öljyntorjuntavalmiutta näin laajasti”, kertoo vanhempi neuvonantaja Rune Högström, joka on ollut tärkeä osa Lamorin öljyntorjuntaliiketoimintaa 1990-luvun lopulta asti.

Nykyisen Lamorin juuret alkavat harjapyörän keksimisestä 1980-luvulla. Ympäristötietoisuuden noustessa porvoolainen Larsenin perhe ymmärsi, että öljyntorjuntalaitteille olisi suuri tarve. Teknologian kehittämisen rinnalla rakennettiin kumppaniverkosto, jonka avulla suuretkin öljyvahingot pystyttiin hoitamaan nopeasti ja tehokkaasti.

Teknologiaa ja osaamista on kehitetty yhtä lailla arktisiin oloihin kuin tropiikkiin, sekä kevyen että raskaan öljyn keräämisen kaikkialta vesistöistä: rannikoilta, avomereltä ja saaristoista. Merta puhtaana pitävät harjapyöräteknologian lisäksi erilaiset öljyntorjuntapuomit, veneellä vedettävät öljynkeräilyjärjestelmät, sekä aluksiin kiinteästi asennettavat torjuntajärjestelmät varavirtalähteineen. Lamor toimittaa myös öljyntorjuntaan suunniteltuja monitoimialuksia.

Likaisten ja haastavien toimintaympäristöjen takia laitteet ovat teknisesti niin yksinkertaisia kuin mahdollista. Hätätilanteissa niiden on toimittava luotettavasti eikä niiden huoltamiseen ole aikaa.

Osa EMSAn kansainvälistä tukiverkostoa

Euroopan meriturvallisuusvirasto EMSA tarjoaa erilaisia palveluita, jotka auttavat mantereen rannikkovaltioita torjumaan merellä tapahtuvat öljy- ja kemikaalivahingot laivoista sekä öljy- ja kaasutoiminnasta nopeasti ja tehokkaasti. Lamor on kahdesti voittanut EMSAn Pohjois-Itämeren varikon operoinnin ja hoitanut sitä vuodesta 2019 lähtien. Varikko sijaitsee lähellä Lamorin kokoonpano- ja varastohallia Porvoossa. Lokakuussa Lamor voitti myös toisen EMSAn varikon kilpailutuksen ja alkaa tammikuussa operoida kyseistä Pohjanmeren varikkoa Rotterdamissa.

Itämerta edemmäs

Lamor kansainvälistyi jo alkuvaiheissa. Edelleen yritys toimii kumppaniverkostomallin mukaan: uusissa maissa mukana on aina kulttuurin ja paikalliset toimintatavat tunteva paikallinen kumppani. Monet Lamorin parhaista yhteistyösuhteista ovat kestäneet jo vuosikymmeniä.

Itämeren lisäksi Lamorilla on iso rooli globaalistikin. ”Teimme yhden ensimmäisistä suurista operaatioistamme Persianlahden sodan yhteydessä, jolloin pommitettujen öljylähteiden öljy valui mereen. Keräsimme sitä merestä monta tankkiautollista per tunti. Historian oikkuja on, että nyt olemme puhdistamassa öljyn samassa sodassa pilaamaa maaperää Kuwaitissa”, kertoo Rune Högström.

Deepwater Horizon -öljynporauslautan räjähdettyä vuonna 2010 Lamorin asiantuntijat kutsuttiin apuun. Globaali kumppaniverkosto aktivoitiin, ja Lamor vastasi lopulta jopa 70 prosentista kaikesta uudesta öljyntorjuntateknologiasta sekä koulutti yli puolitoistatuhatta henkilöä. ”Tämä teki vaikutuksen isoihin globaaleihin organisaatioihin, jotka eivät voineet ymmärtää, miten joku onnistuu tällaisessa – saati joku suhteellisen pieni yritys kaukana Suomessa”, päättää Högström. ”Sillä tiellä olemme yhä, vaikka olemmekin tällä vuosituhannella laajentaneet osaamistamme muun muassa maanpuhdistukseen, jätteen- ja vedenkäsittelyyn sekä muovin kemialliseen kierrätykseen.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rune Högström, vanhempi neuvonantaja, ympäristönsuojelu
Puh. 040 547 5252, rune.hogstrom@lamor.com

Mathias Lindroos, johtaja, ympäristönsuojeluteknologia
Puh. 040 536 5146, mathias.lindroos@lamor.com

Kuvat

Öljynkeräysjärjestelmä asennettuna Arctian satamajäänmurtajaan Kemissä
Öljynkeräysjärjestelmä asennettuna Arctian satamajäänmurtajaan Kemissä
Lataa
Ruotsin rannikkovartioston monitoimialus, jolla on Lamorin öljyntorjuntajärjestelmät kesä- ja talviolosuhteisiin
Ruotsin rannikkovartioston monitoimialus, jolla on Lamorin öljyntorjuntajärjestelmät kesä- ja talviolosuhteisiin
Lataa

Linkit

Lamor lyhyesti

Lamor on yksi maailman johtavista ympäristöratkaisujen toimittajista. Olemme neljän vuosikymmenen ajan työskennelleet puhdistaaksemme ja estääksemme ympäristövahinkoja maalla ja merellä.

Ympäristönsuojelua, maan ennallistamista ja materiaalinkierrätystä: Innovatiiviset teknologiamme, palvelumme ja räätälöitävät kokonaisratkaisumme – öljyntorjunnasta jätteen- ja vedenkäsittelyyn, maaperän puhdistuksesta muovinkierrätykseen – hyödyttävät asiakkaita ja ympäristöjä joka puolella maailmaa.

Pystymme isoihin ja nopeisiin operaatioihin toimimalla verkottuneessa ekosysteemissä paikallisten kumppaneidemme kanssa ja omien asiantuntijoidemme johdolla. Meillä on yli 500 työntekijää yli 20 maassa. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 128 miljoonaa euroa. Lamorin osake (LAMOR) on listattu Nasdaq Helsingin markkinapaikalla. Lisätietoja: www.lamor.com.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lamor Corporation Oyj

Lamorin tammi–maaliskuun 2024 osavuosikatsauksen julkistaminen ja kutsu webcast-tilaisuuteen 26.4.202419.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Lamor Corporation Oyj Lehdistötiedote 19.4.2024 klo 9.00 Lamorin tammi–maaliskuun 2024 osavuosikatsauksen julkistaminen ja kutsu webcast-tilaisuuteen 26.4.2024 Lamor Corporation Oyj julkistaa tammi–maaliskuun 2024 osavuosikatsauksensa perjantaina 16.2.2024 noin klo 9.00. Osakkeenomistajille, analyytikoille ja tiedotusvälineille suunnattu englanninkielinen webcast-lähetys järjestetään samana päivänä kello 10.00. Tuloksen esittävät toimitusjohtaja Johan Grön ja talousjohtaja Vesa Leino. Webcastin aikana yleisö voi esittää kysymyksiä kirjallisesti suomeksi ja englanniksi chatin välityksellä. Tervetuloa mukaan osoitteessa lamor.videosync.fi/q1-2024. Tilaisuuden esitysaineisto on saatavilla samana päivänä noin kello 10 osoitteessa lamor.com/fi/sijoittajat/raportit-ja-esitykset. Tilaisuuden tallenne julkaistaan samalla sivulla myöhemmin samana päivänä. Lisätietoja Johanna Grönroos, strategiajohtaja, Lamor Corporation Oyj, puh. 0400 741 075 Lamor lyhyesti Lamor on yksi maailman johtavista ymp

Publication of Lamor’s interim release for January–March 2024 and invitation to webcast on 26 April 202419.4.2024 09:00:00 EEST | Press release

Lamor Corporation Plc Press Release 19 April 2024 at 09:00 a.m. EEST Publication of Lamor’s interim release for January–March 2024 and invitation to results webcast on 26 April 2024 Lamor Corporation Plc will publish its interim release for January–March 2024 on Friday, 26 April 2024 approximately at 09:00 a.m. EEST. Webcast for shareholders, analysts and media will be arranged on the same day at 10:00 a.m. EEST. The result will be presented by CEO Johan Grön and CFO Vesa Leino. The webcast includes a Q&A session. Participants are invited to ask questions in English and Finnish via the event chatroom. Please join us at lamor.videosync.fi/q1-2024. The presentation material will be available on the same day by 10 a.m. EEST on lamor.com/investors/reports-and-presentations. A recording of the webcast will also be available later that day on the same page. Further enquiries Johanna Grönroos, Chief Strategy Officer, Lamor Corporation Plc, tel. +358 400 741 075 Lamor in brief Lamor is one of

Lamor ja Remeo solmivat sopimuksen muovijätteen toimituksista raaka-aineeksi Lamor Recyclingin laitokselle Porvoon Kilpilahteen26.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Lamor Corporation Oyj Lehdistötiedote 26.3.2024 klo 9.00 Lamor ja Remeo solmivat sopimuksen muovijätteen toimituksista raaka-aineeksi Lamor Recyclingin laitokselle Porvoon Kilpilahteen Lamor Recycling ja Remeo ovat allekirjoittaneet sopimuksen lajitellun muovijätteen toimituksista Lamor Recyclingin muovin kemiallisen kierrätyksen laitoksen raaka-aineeksi Porvoon Kilpilahteen. Remeo toimittaa laitoksen tarvitseman jätemäärän kokonaisuudessaan ja oikeanlaatuisena laitoksen valmistuttua myöhemmin tänä vuonna. Tuleva laitos on ensi vaiheen 10.000 tonnin vuosittaisella käsittelykapasiteetillaan ensimmäinen teollisen mittakaavan muovin kemiallinen kierrätyslaitos Suomessa. Se on myös konseptilaitos, jonka avulla Lamor tavoittelee 100.000 tonnin kierrätysmuoviportfoliota. ”Olemme yhdessä luomassa uutta skaalautuvaa kierrätysmenetelmää muoville. Tämä yhteistyö on sarallaan ainutlaatuinen ja se konkretisoituu nopeammin kuin moni muu, vasta suunnittelupöydällä oleva hanke”, kertoo Remeon toimitu

Lamor and Remeo sign an agreement on the supply of plastic waste for feedstock to the Lamor Recycling facility in Kilpilahti, Porvoo, Finland26.3.2024 09:00:00 EET | Press release

Lamor Corporation Plc Press release 26 March 2024 at 9:00 a.m. EET Lamor and Remeo sign an agreement on the supply of plastic waste for feedstock to the Lamor Recycling facility in Kilpilahti, Porvoo, Finland Lamor Recycling has signed an agreement with a Finnish waste management company Remeo on the supply of sorted plastic waste as feedstock to the Lamor Recycling’s chemical recycling facility in Kilpilahti, Finland. Remeo will provide the full amount and quality of plastic waste that the facility requires once it is completed later this year. With an initial annual processing capacity of 10,000 metric tons, it will be the first industrial-size facility for chemical recycling of plastic in Finland, and a proof-of-concept plant for Lamor’s plans to have a 100,000 metric ton portfolio in chemical plastic recycling. “We are together creating a new, scalable recycling method for plastics. This cooperation is unique in industry, and it will become reality faster than any of the other proj

Lamorin tilinpäätöstiedotteen julkistaminen tilikaudelta 2023 ja kutsu webcast-tilaisuuteen 16.2.20249.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Lamor Corporation Oyj Lehdistötiedote 9.2.2024 klo 10.00 Lamorin tilinpäätöstiedotteen julkistaminen tilikaudelta 2023 ja kutsu webcast-tilaisuuteen 16.2.2024 Lamor Corporation Oyj julkistaa tilikauden 2023 tilinpäätöstiedotteensa perjantaina 16.2.2024 noin klo 9.00. Osakkeenomistajille, analyytikoille ja tiedotusvälineille suunnattu englanninkielinen webcast-lähetys järjestetään samana päivänä kello 10.00. Tuloksen esittävät toimitusjohtaja Johan Grön ja talousjohtaja Timo Koponen. Webcastin aikana yleisö voi esittää kysymyksiä kirjallisesti suomeksi ja englanniksi chatin välityksellä. Tervetuloa mukaan osoitteessa lamor.videosync.fi/q4-2023. Tilaisuuden esitysaineisto on saatavilla samana päivänä noin kello 10 osoitteessa lamor.com/fi/sijoittajat/raportit-ja-esitykset. Tilaisuuden tallenne julkaistaan samalla sivulla myöhemmin samana päivänä. Lisätietoja Timo Koponen, talousjohtaja, Lamor Corporation Oyj, puh. 040 749 2986

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye