Toimihenkilöliitto ERTO

Yli neljä viidestä ertolaisesta valmis osallistumaan lakkoon reiluuden puolesta

Jaa

Erton jäsenkyselyyn vastanneista 91 % haluaa Erton osallistuvan mahdolliseen laajaan liittorajat ylittävään, hallituksen linjauksia vastustavaan työtaisteluun.

Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen. Kuvaaja: Pia Ingberg.
Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen. Kuvaaja: Pia Ingberg. Kuvaaja: Pia Ingberg

Mielipiteensä ilmoittaneista 83 % kertoo itse osallistuvansa lakkoon, jos liitto sellaiseen yhtyy. Kuusi prosenttia kannattaa ja hyväksyy maan hallituksen uudistukset.  

Toimihenkilöliitto Erto kunnioittaa jäsentensä tahtoa. Liiton hallitus käsittelee työmarkkinatilannetta ja mahdollisia työtaistelutoimia, mukaan lukien poliittisia lakkoja, ylimääräisessä kokouksessaan ma 22.1.2024.  

Päätöksenteossa huomioidaan marras-joulukuisen jäsenkyselyn tulokset ja se, että hallituksen työmarkkinoita kurjistava politiikka voi pakottaa kiihtyviin ja laajeneviin työtaisteluihin kevään aikana.  

"Maan hallitus on tekemässä Suomesta Pohjoismaiden palkansaajavihamielisintä yhteiskuntaa. Tämä toteutetaan yhteistyö, tasa-arvo ja reiluus sivuuttaen ilman asianmukaisia päätösten vaikutusarvioita. Naiset ja lapset ovat hallituksen hevoskuuripolitiikan pahimmat kärsijät. Hallituksen toiminta on vastuutonta kyykytyspolitiikkaa", sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.   

"Hallitus on kriisiyttänyt työmarkkinat historiallisen pahasti. Sipilän hallituksen linjaukset olivat kuin murusia nykyisen politiikan leikkuulaudalla", Aaltonen jatkaa.   

Erton jäsenet haluavat yhteiskuntaan reiluutta, yhteistyötä ja tasa-arvoa


Erton jäsenkyselyssä vastaajia pyydettiin valitsemaan kaksi hallituksen pahinta sosiaaliturva- ja työelämäuudistusta.   

"Pahimpina hallituksen työelämäuudistuksista pidetään ensimmäisen sairaspäivän palkattomuutta, irtisanomista ilman painavaa syytä ja hallitsematonta paikallista sopimista. Sosiaaliturvauudistuksista ertolaiset pitävät pahimpana työttömyysturvan massiivista leikkaamista. Aikuiskoulutustuen lakkautusta pidetään yksinkertaisesti typeränä", tiivistää Aaltonen.  

Erto vetoaa hallitukseen aitojen neuvottelujen käynnistämiseksi työmarkkinarauhan ja reiluuden palauttamiseksi maahan.   

"Suomi on liian pieni maa vastakkainasetteluun ja riitelyyn. Menestyksemme on perustunut koko historiamme ajan yhdessä tekemiseen. Siirtyminen riitelyn, turvattomuuden, pikavoittojen ja eripuran aikaan koituisi lopulta niin palkansaajien kuin yritystenkin vahingoksi", sanoo Aaltonen.   

Erto on kesästä alkaen toiminut hallituksen kohtuuttomuuksien estämiseksi. Hallituksen linjauksia on käsitelty lukuisissa jäsentilaisuuksissa ympäri Suomea. Jäsenkyselyjen valtuuttamana Erto oli mukana STTK:n 18.11. järjestetyssä Kohtuus kaikessa -mielenilmauksessa ja logistiikka-alan osalta 14.12. toteutuneissa laajoissa työtaisteluissa.  

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1584 jäsentä. Kysely toteutettiin välillä 28.11.–1.12.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimihenkilöliitto Erto on olemassa, jotta kaikilla olisi parempi työelämä. Erto on yhteiskunnallinen keskustelija ja neuvottelija, jonka 13 000 jäsentä työskentelevät yksityisillä aloilla asiantuntijatehtävissä. Erto neuvottelee ja sen jäsenet hyväksyvät vuosittain useita merkittäviä valtakunnallisia työehtosopimuksia ja palkkasuosituksia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimihenkilöliitto ERTO

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye