HPV-seulonnalla samanlainen suoja kohdunkaulasyöpää vastaan kuin papaseulonnalla
Suomalaistutkimus selvitti HPV-testiin pohjautuvan seulonnan vaikutusta kohdunkaulasyövän ilmaantuvuuteen ja kuolleisuuteen. Tulokset poikkeavat aiemmista HPV-testiin perustuvan seulonnan vaikuttavuusarvioinneista.
HPV-seulonnalla ja perinteisemmällä papaseulonnalla on samanlainen suoja kohdunkaulasyöpää vastaan, Suomen Syöpärekisterin tutkimus osoittaa.
– Seurasimme yli 236 000:tta joko HPV- tai papaseulontaan satunnaistettua henkilöä keskimäärin 15 vuotta. HPV-testiin perustuvassa tutkimushaarassa löytyi 139 syöpää ja papakokeeseen perustuvassa 129 syöpää. Tilastollisten analyysien perusteella seulontamenetelmillä oli samanlainen vaikutus syöpäilmaantuvuuteen, tutkija Maija Vahteristo Suomen Syöpärekisteristä kertoo.
– Myös kuolleisuus kohdunkaulasyöpään oli hyvin samankaltainen ryhmien välillä. Seurannan aikana havaitsimme 32 kohdunkaulasyövästä johtuvaa kuolemaa sekä HPV- että papaseulontahaarassa.
Laadukas papaseulontaohjelma taustalla
Syöpärekisterin tutkimuksen tulokset eroavat muissa maissa tehtyjen satunnaistettujen tutkimusten tuloksista.
– Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa, jossa yhdistettiin neljän eurooppalaisen satunnaistetun tutkimuksen tulokset, nähtiin, että HPV-testi tarjoaa paremman suojan kohdunkaulasyöpää vastaan kuin papakoe.
– Varmistimme erilaisten herkkyysanalyysien avulla, että aiemmista poikkeavat tuloksemme eivät johdu esimerkiksi siitä, että Suomessa on paljon seulontaohjelman ulkopuolista testausta.
Todennäköisesti suomalaistutkimuksen tuloksiin vaikuttaa se, että Suomessa on ollut pitkään jatkunut, laadukas papaseulontaohjelma. Lisäksi Suomessa on paljon seulontaohjelman ulkopuolista testausta. Nämä yhdessä ovat johtaneet hyvin matalaan kohdunkaulasyövän ilmaantuvuuteen.
–Suomessa on yksi maailman matalimmista kohdunkaulasyövän ilmaantuvuuksista. Syöpiä on hyvin vähän erityisesti seulontaan osallistuvilla. Seulontamenetelmää kehittämällä voi olla siis vaikea enää parantaa kohdunkaulasyövän seulonnan vaikuttavuutta meidän tilanteessamme – suuri osa seulontaikäisten syövistä havaitaan niillä, jotka eivät osallistu ollenkaan seulontaan.
Hyötyjä ja haittoja punnittava
Vaikka parempaa vaikuttavuutta HPV-seulonnalla ei tässä tutkimuksessa havaittu, HPV-testauksella on paljon muita hyviä puolia, joita papatestauksella ei ole, Vahteristo muistuttaa.
– HPV-testi on helpommin tulkittavissa ja se myös mahdollistaa omanäytteenoton. Omanäytteenotolla on mahdollista saavuttaa henkilöitä, jotka eivät muuten osallistuisi seulontaan. Kun HPV-rokotteen saaneet tulevat seulontaikään, HPV-testaus on heille parempi vaihtoehto.
– Toisaalta HPV-seulonnalla voi olla myös haittoja. Ilman hyvää jatkotutkimusmenetelmää se aiheuttaa ylidiagnostiikkaa, joka kuormittaa sekä terveydenhuoltoa että seulottavia yksilöitä. Esimerkiksi Suomessa on tällä hetkellä suuri kolposkopiakuorma HPV-seulonnan vuoksi. Tutkimuksemme osoittaa, että kohdunkaulasyövän seulonnan hyötyjä ja haittoja pitää arvioida säännöllisesti jatkossakin, kuten me teemmekin.
Yhteyshenkilöt
Maija VahteristoTutkija
Puh:050 337 5870maija.vahteristo@cancer.fiNina AiristoViestinnän asiantuntija
Puh:050 560 4334nina.airisto@cancer.fiLinkit
Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Tarttumattomat sairaudet -verkosto: Mihin jäi sotejärjestöjen lahjoitusten verovähennysoikeus?9.5.2025 11:40:20 EEST | Tiedote
Suuria kansanterveysjärjestöjä edustava Tarttumattomat sairaudet -verkosto ihmettelee hallituksen puoliväliriihessä tekemien järjestöjä koskevien päätösten epäjohdonmukaisuutta.
Solexponering sker obemärkt – UV-strålningen kan överraska även molniga dagar6.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vid den här tiden på året överskrider UV-indexet i hela landet gränsen då man ska skydda sig mot solen. Finländarna har blivit mera medvetna om att UV-strålning innebär en risk för cancer, men barnen skyddas mindre än tidigare.
Auringolle altistuu huomaamatta – UV-säteily voi yllättää pilvisenäkin päivänä6.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Tähän aikaan vuodesta UV-indeksi ylittää suojautumisrajan koko maassa. Suomalaisten tietoisuus UV-säteilyn syöpäriskeistä on parantunut, mutta lasten suojaaminen on heikentynyt.
Rintasyövän seulominen nykyistä laajemmilta ikäluokilta on hintansa väärti30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Rintasyövän seulontaohjelman kohdeikäryhmän laajentaminen saa tukea kattavasta taloudellisesta arvioinnista.
Mediakutsu: Yllättääkö auringon UV-säteily suomalaiset?23.4.2025 09:30:00 EEST | Kutsu
Kutsu Syöpäjärjestöjen, Ilmatieteen laitoksen ja Säteilyturvakeskuksen aamiaistilaisuuteen auringon ultraviolettisäteilystä
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme