Porvoon museoyhdistys ry, Porvoon Museo

Etsintäkuulutus: Anders Wilhelm Boije af Gennäs

Jaa

Porvoon museo kaipaa tietoja 1800-luvulla eläneen Treksilän kartanonherran leikkaamista silueteista.

Cecilia Lönnroth Porvoon museo

Porvoon museo valmistelee ensi kesän näyttelyjään ja toivoo nyt ilmiantoja silueteista, jotka on leikannut Anders Wilhelm Boije af Gennäs (1804–1888). Maanviljelyyn ja teolliseen toimintaan keskittynyt Treksilän kartanon isäntä oli äärimmäisen taitava leikkaamaan siluetteja paperista. Porvoon museossa Boijen leikkaamia siluetteja on yli 30 ja Suomen Kansallismuseon kokoelmassa on muutama. Nyt Porvoossa kaivataan lisätietoa muissa kokoelmissa – julkisissa tai yksityisissä – olevista Boijen silueteista.

— Boijen siluetit ovat pienikokoisia ja kulkivat helposti kirjekuoressa, joten on mahdollista, että siluetteja on päätynyt ympäri Suomea, sanoo museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera.

null
Cecilia Lönnroth Porvoon museo

Siluettitaide liitetään usein muotokuviin, mutta Boijen leikkaamista silueteista suurin osa esittää maisemia, joista löytyy ihmisiä, eläimiä, puita ja muita luonnonelementtejä. Jos Boije leikkasi henkilökuvan, hän teki usein kokovartalokuvan, josta välittyy henkilön luonne ja olemus.

null
Cecilia Lönnroth Porvoon museo

— Yksityiskohtien määrä Boijen silueteissa on hengästyttävä. Kuvista välittyy selkeästi 1800-luvulla eläneen kartanonherran arki ja elinpiiri.

Tietoja silueteista tai Boijen elämästä laajemmin toivotaan ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen johanna.lehto-vahtera@porvoonmuseo.fi tai puhelimitse 044 0800 227.  

Näyttely silueteista avataan kesällä 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Porvoon museo

Porvoon museo on Suomen vanhimpia museoita. Se perustettiin vuonna 1896 ja sitä on alusta lähtien ylläpitänyt Porvoon museoyhdistys ry. Museo vaalii, ylläpitää, tutkii ja välittää Porvoon ja Itä-Uudenmaan alueen aineellista ja aineetonta kulttuuri- ja luonnonperintöä.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Porvoon museoyhdistys ry, Porvoon Museo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye